Гепард

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Гепард

Гепардът е най-бързият сухоземен бозайник на планетата. Векове наред са правени опити за превръщането му в домашен любимец, тъй като притежаването на такова животно, известно още като Чита (Cheetah) се е смятало за символ на богатство и власт. Гепардът е уязвим животински вид и е защитен, но често става обект на бракониери.

История на Гепард

Гепардът живее в Алжир, Конго, Зимбабве, Кения, Ангола, Намибия, Судан, Уганда и други африкански държави. Съществуват и представители, които живеят в някои части на Азия, но най-много представители на този животински вид се срещат в Иран. За съжаление се смята за отдавна е изчезнал в Египет, Афганистан, Западна Сахара, Мали, Мароко, Сенегал, Кувейт, Ирак, Израел, Гана, Оман, Сирия, Узбекистан и Туркменистан. Днес има над 4000 представители на вида в Африка.

Гепардът е страхотен ловец. Поради тази причина, както и поради факта, че лесно свиква с хора, ако се отглежда от тях от ранна възраст, животните са превърнати в помощник на ловците в много държави през вековете. Първите писмени свидетелства за използването на котката като помощник в лова са от повече от хилядолетие преди новата ера. При археологичекски разкопки на много места се откриват изображение на гепард, който е с нашийник.

Царските дворове на владетелите на Индия и Персия са били украсявани от гепарди. В Европа пристига четири века преди новата ера. По време на Ренесанса е бил символ за богатство във френските дворци. В Италия този красив хищник е бил използван като помощник в лова. В Древна Русия също се е практикувал ловът с гепарди. През Средновековието жените на богатите феодали от Западна Европа често са изобразявани на портрети с хищника.

На 4 декември се отбелязва интернационалният ден на гепарда!

Характеристики на гепарда

Гепард - Чита

Тялото на гепарда достига до 140 сантиметра дължина, опашката му е дълга до 80 сантиметра. Височината му достига до 90 сантиметра, теглото му - до 65 килограма. Има сравнително малка глава и малки уши със заоблена форма. Тялото му е издължено и с изключително добре развита мускулатура. Хищникът няма подкожна мазнина. Крайниците са дълги и изящни. Тялото и крайниците са с аеродинамична форма, което е предпоставка за високата скорост, която може да развие това животно.

Опашката е дълга и тънка, тя помага по време на тичането. Козината на гепарда е къса и мека. Лапите са овални, с нокти, които не са остри като на други представители на семейство Котки. Ноктите си гепарда може да дърпа навътре към пръстите едва докато е на 15 седмици, след това той губи тази възможност. Ноктите с времето се изтъркват и стават като ноктите на кучетата. Само първият пръст на лапата на петнистия хищник е с остър нокът, тъй като не се опира в земята. Животното го използва, за да нанесе рана на жертвата, след като я настигне.

От очите към ъглите на устата се проточват две тесни черни ивици. Козината е с цвят на пясък, покрита с тъмни петна. Кралският гепард, който е рядък вид, е с козина, която е с тъмни черни ивици по гърба. Коремът на е светъл, почти бял. Африканският шампион е с много добре развит гръден кош и напълно прибран корем.

С какво се храни гепарда

Гепардът е хищник, който е активен през деня. Той се храни със средно едри копитни животни. Гепардът предпочита газели, антилопи гну, импали. Когато няма успех с лова на тези животни, се храни със зайци. Понякога лови щрауси, но само когато е в групи. Три гепарда са в състояние да повалят един щраус. Един представител на вида излиза на лов рано сутринта или вечерта, но не и след залез слънце. За да намери плячката си, използва зрението си, което е по-добре развито, отколкото обонянието му. Голямата котка не крие част от храната си, като леопарда, и ако не изяде цялата плячка, никога не се връща отново при нея.

За разлика от други представители на семейство Котки, не дебне от засада плячката си, а я преследва. Той тича, като прави огромни скокове - до 8 метра дължина. Често други хищници взимат храната на гепарда, тъй като на него му е необходим около половин час, за да си почине след преследването.

Размножаване на гепарда

Гепард характеристики

Гепардът става полово зрял на около година и половина. Женските обаче са готови да родят след 2-годишна възраст. Бременността трае почти три месеца, раждат се от две до четири малки, които се отглеждат само от женската. Те се раждат слепи и безпомощни. Когато са малки, те са покрити с пух, който помага да се крият във високата трева. Майката ги отглежда на открито, където ги оставя, когато ходи на лов. Майката се грижи за малките повече от година и половина, докато те не се научат да ловуват самостоятелно. Едва тогава майката е готова да забременее отново.

Любопитни факти за гепарда

Туристите винаги се учудват, че гепардът не се страхува от хората. До такава степен няма страх от хората, че с лекота се качва на предния капак на джипа и разглежда през стъклото туристите.

Гепардът има много мек характер. Когато е доволен, гепардът мърка като огромна котка. Много лесно може да бъде опитомен и много се привързва към стопанина си, като истинско куче.

Представлява голям интерес са зоолозите, тъй като се смята, че той е свързващото звено между семейство Котки и семейство Кучета. Козината на му прилича на котешка козина, но на пипане е като кучешка. Главата му прилича на котешка, но тялото прилича на тялото на хрътка. Опашката е като котка, а тъпите нокти - като на куче.

Характерът на гепарда също е смесица от котешки и кучешки - той е мил и лесен за опитомяване, но в същото време хитър и дори лукав.

Гепардът може да развие скорост до 130 километра в час, като развива скорост до над 80 километра в час за 2 секунди. По време на това бързо придвижване честото на дишане на животното е до 150 пъти в минута.

Интересен факт е, че гепардът лесно сменя посоката на придвижване благодарение на ноктите си. Може да поддържа висока скорост не повече от 20 секунди. Ако след около 400 метра все още не е настигнал плячката си, той се отказва от преследването, за да си почине. Понякога дори губи съзнание, след като тича известно време.

Вреди от гепарда

Ако е много гладен, може да нападне селскостопанско животно, но тези случаи са голяма рядкост, още повече че гепардът обитава най-вече защитени резервати.

Вижте още защо гепардите са застрашен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest