Китова Акула

Нина 2Нина 2
Новак
34544
Китова акула

Китова Акула се смята за най-голямата риба, която живее на планетата. Китова Акула е и най-едрият вид Акула, който се среща. Въпреки че се нарича Акула, на практика тя е напълно безопасна за човека, тъй като не е хищник и никога не напада хора.

История на Китова Акула

Смята се, че Китова Акула се е появила на планетата преди около 166 милиона години. В продължение на векове мореплаватели са разказвали за Китова Акула, но техните разкази са послужили най-вече за създаването на митове и легенди за морски чудовища. Едва през 1828 година хората за пръв път виждат отблизо Китова Акула, тъй като 5-метров екземпляр е заловен по южноафриканското крайбрежие. През 70-те години учените успяват да изучат около сто екземпляра от този интересен вид. Китова Акула все още се изучава, тъй като начинът ѝ на живот все още не е достатъчно ясен на специалистите по морски създания. Китова Акула се среща в Карибско Море, на Филипините, край Западна Австралия, а също така и в Дубай.

Как изглежда Китова Акула

Китова Акула може да достигне до 18 метра дължина и тежи до 20 тона. Главата на Китова Акула е сплескана, като към устата й става съвсем тънка. Коремът на Китова Акула е светъл, почти бял, а гърбът и хълбоците й са сиви, сини, кафеникави и може дори да са червеникави. Върху основния цвят има пресичащи се бели или жълти линии и петна в същия цвят. Заради тази особеност на Китова Акула в някои държави в Азия тя е известна като звездовидна. Всяка Китова Акула има различни петна и ивици по тялото, които помагат на учените да отличават един от друг различните екземпляри.

Ивиците и петната на Китова Акула са като пръстовите отпечатъци при хората. Устата на Китова Акула се различава от тази на другите Акули - тя не се намира в долната част на главата, а точно отпред в средата на главата. Това се дължи на начина на хранене на Китова Акула. Устата е много широка и може да достигне до метър и половина широчина. Очите на Китова Акула са много малки и са разположени отстрани, близо до краищата на устата. След линията на очите гърбът на Китова Акула се надига като доста висока гърбица. Опашният плавник на Китова Акула е асиметричен и достига до над 5 метра дължина.

С какво се храни Китова Акула

Голяма китова акула

Въпреки огромните си размери Китова Акула се храни с планктон и дребни калмари. Китова Акула не отваря устата си, за да влиза в нея вода, за която рибата не е наясно дали съдържа планктон. Китова Акула плува, докато не намери струпване от планктон и едва тогава отваря устата си, за да може да погълне вода и да прецеди планктона. Най-вероятно уникалното обоняние на Китова Акула ѝ помага да намери местата на струпване на планктон. Интересен факт е, че вкусовите рецептори на Китова Акула се намират не само в устата ѝ, но също така и върху главата ѝ.

Така Китова Акула може да опита вкуса на планктона още преди да е отворила устата си. Китова Акула има нужда от около сто или двеста килограма планктон дневно, за да живее пълноценно. При същите размери Китовете имат нужда от десет пъти повече планктон. Това е свързано с факта, че Китова Акула е студенокръвна риба, а Китът е топлокръвно животно. Освен да филтрира водата, за да прецежда през нея планктона, Китова Акула се храни и по друг начин.

Тя се изправя вертикално във водата надолу с главата и когато се спуска под водата, засмуква огромно количество вода. Водата се филтрира през тесни порцепи с дебелина около един милиметър, които се намират между роговите пластини в устата на Китова Акула. Няколко хиляди миниатюрни зъба помагат на Китова Акула да задържа планктона в устата си. Всяка година през пролетта край Западна Австралия се събират Китови Акули, които се гмуркат на дъното, за да изяждат милиардите снесени от морски полипи яйца. Това пиршество продължава повече от два месеца.

Размножаване на Китова Акула

Тъй като Китова Акула не е достатъчно изучена от специалистите по морска биология, размножаването ѝ все още не е напълно изяснен процес. Някои учени предполагат, че Китова Акула може да има до 300 ембриона едновременно, при което зародишите са в различни фази на развитието си. Има хипотеза, че женската Китова Акула успява да съхранява семенната течност на мъжкаря. Това обяснява факта, че ембриони от един и същи мъжкар са на различна възраст. Женската Китова Акула снася яйца, които имат форма на малки възглавнички, които са с големина 40 на 65 сантиметра.

Яйцата са покрити с рогова твърда обвивка. Тази интересна капсула се закрепя към морското дъно с помощта на специални мустачки от хитин. От яйцата се излюпват готови за самостоятелен живот Китови Акули, които са дълги около половин метър. След като се родят, малките Китови Акули имат достатъчно хранителни запаси, така че могат да не се хранят повече от 2 седмици. Смята се, че младите Китови Акули прекарват първите години от живота си на голяма дълбочина. Смята се, че Китова Акула достига полова зрялост, когато стане дълга повече от 6 метра. Това обикновено става едва след тридесетата година на Китова Акула. Според данни на учените Китова Акула може да живее до повече от 90 години, ако не стане жертва на бракониерски риболовен кораб.

Любопитни факти за Китова Акула

Китова акула и водолаз

Китова Акула не проявява агресия към хора и затова има немалко случаи, в които хора плуват до Китова Акула и дори на гърба ѝ. Напоследък се развива туризъм, чиято цел е опит за близко общуване с Китова Акула. Китова Акула може да се гмурка на голяма дълбочина - до седемстотин метра. Въпреки това тя предпочита да плува в повърхностния слой на водата - на дълбочина не повече от седемдесет метра.

Китова Акула се движи много бавно - до 5 километра в час. Смята се, че на планетата има не повече от хиляда бройки от вида Китова Акула и тези уникални риби са на път да изчезнат. За съжаление въпреки забраната за риболов на Китова Акула, тя често става жертва на риболовни кораби, на които се използват харпуни. След това рибарите продават месото ѝ на пазарите в Югоизточна Азия.

Китова Акула спи на пресекулки по всяко време на денонощието и случаите, в които плавателен съд се е сблъсквал с тази гигантска риба, са се дължали на това, че тя е заспала.

На 30 август се отбелязва световния ден на китовата акула.

Вижте още:

- Кои са най-дългите водни обитатели;

- Кои са най-големите риби в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest