Бяла Мишка

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Бяла Мишка

Бялата Мишка е едно от най-често използваните животни в лабораторни изследвания. Но Бялата Мишка също така може да бъде и перфектен домашен любимец, който не изисква много място и грижи, затова тя е все популярна и търсена в цял свят.

История на Бяла Мишка

Бялата Мишка, известна и като Лабораторна Мишка, е опитомена форма на дива Мишка. Това малко създание е било на почит в дворците на китайските императори, а също така и в домовете на английските аристократи, които смятали, че е изискано да имат за домашен любимец бяла мишка. През XIX век Бялата Мишка започва да се използва активно в лабораторни опити. Първите опити с Бяла Мишка са били за изучаване на модели на социално поведение, а след това започват и тестовете на лекарства, които са в период на доказване на своята полза за хората.

Бялата Мишка се използва за опити от 1909 година, тъй като за да се прецени успешността на един опит, е било необходимо да има два напълно еднакви обекта - един, който се използва за тестове и един контролен. Затова Бяла Мишка послужила перфектно за целта. За да бъдат напълно еднакви животните за тестове, е трябвало да се направи инбридинг - кръстосване на близки роднини като братя и сестри. В продължение на няколко поколения се прави така, за да се получат животни, чиито гени напълно съвпадат. Но освен като лабораторно животно Бяла Мишка се радва на популярност и като домашен любимец.

Характеристики на Бяла Мишка

Бялата Мишка е дълга от 7 до 10 сантиметра, но може да достигне и до 12 сантиметра дължина. Дължината на опашката й е от 6 до 10 сантиметра. Бяла Мишка тежи около 150 грама. Тялото на Бялата Мишка е покрито с искрящо бяла козина, която е много мека на пипане. Опашката на Бялата Мишка е розова, може да е покрита с бели косъмчета. Лапите на Бяла Мишка са малки и са розови на цвят. Очите на Бяла Мишка са червени, носът е розов, зъбите са дълги и остри. Ушите на Бялата Мишка са малки и кръгли, те са розови и са покрити с малки бели косъмчета.

С какво се храни Бяла Мишка

Бялата Мишка трябва да се храни балансирано, за да е в добро здраве. За тази цел трябва да се съчетават сухи и влажни храни. От сухите храни за Бяла Мишка са подходящи зърна, семена, сух хляб, сухари, специализирана суха храна за гризачи. Бяла Мишка с удоволствие ще похапва зърнени смески за папагалчета и дори натрошени на ситно сухи храни за котки и кучета. От влажните храни за Бяла Мишка са подходящи парченца ябълка, покълнала пшеница, зелен фасул. Витамините и минералите са необходима част от менюто на Бяла Мишка. Не се препоръчва да храните Бяла Мишка с остатъци от масата, тъй като подправките, солта и хранителните добавки в някои храни могат да предизвикат здравословни проблеми при Бяла Мишка. Като лакомство може да се дава на Бяла Мишка парченце сирене или кашкавал. Бяла Мишка не обича прекалено сочните плодове и зеленчуци, картофите и морковите също не са подходяща храна за нея.

Размножаване на Бяла Мишка

Бялата Мишка се размножава изключително бързо. Това животинче става полово зряло, когато стане на 7 седмици. Бременността при женската трае около 20 дни. Малките мишлета се раждат голи и слепи и тежат около 2 грама. След деветия ден от живота си те се покриват с козина, а на 14-я ден проглеждат. Майката ги кърми около 25 дни, след което те могат да се хранят с това, което е подходящо и за техните родители. Съществува риск мъжкарят да изяде малките, след като се родят, затова е добре той временно да се отдели.

Грижи за Бяла Мишка

Бели Мишки

Бяла Мишка трябва да има място, където да живее, и аквариумът не е подходящ за тази цел, тъй като е прекалено задушно в него. Кашоните също не са подходящи, тъй като гризачът ще си направи дупка бързо и ще излезе. Най-добре е да отглеждате Бяла Мишка в метална клетка с много гъста решетка, за да не може да избягат дори малките мишлета през процепите. Добре е в клетката да има колело за гризачи, където вашият любимец да влиза и да потича. Талашът, с който се покрива подът на клетката, е много важен елемент. Слоят талаш трябва да е не по-малко от половин сантиметър. Пясъкът и памукът са абсолютно недопустими като постелка за гризачи. Добре е в клетката на Бяла Мишка да има хранилка, поилка и къщичка, в която тя да може да се скрие.

Любопитни факти за Бяла Мишка

За разлика от обикновената Мишка, Бялата Мишка е много дружелюбна и няма желание да хапе с острите си зъбки. Бялата Мишка е териториално животно, затова ако се налага да се вкара ново животно при останалите, трябва напълно да се смени талашът в клетката, защото иначе новото животно ще бъде убито. Не се препоръчва в една клетка да има повече от един мъжкар. Освен него е добре да има не повече от 5 или 6 женски.

Бяла Мишка има бронзов паметник, висок над два метра - той е издигнат в руския град Новосибирск през 2013 година. Паметникът символизира благодарността на учените към Бяла Мишка и представлява животинката, която е с очила и плете с куки спирала на ДНК.

Бялата Мишка може лесно да се дресира с помощта на звуков сигнал и лакомство. С лекота може да научите любимеца си да идва, щом чуе познатия звуков сигнал, за да получи лакомство.

За да бъде вашият домашен любимец активен и винаги в добро настроение, взимайте го за няколко минути в дланта си, говорете му. Това е много важно, ако Бяла Мишка живее сама. Ако нямате време за вашия любимец, то той в скоро време ще престане да иска да общува с вас и ще се крие, като усети присъствието ви.

През 1980 година американският учен Джордж Снел получава Нобелова награда за откритие, получено благодарение на опити върху Бяла Мишка. Наградата си ученият получил, защото открил съвместимостта на тъканите при присаждане на органи.

Вреди от Бяла Мишка

Бяла Мишка има един основен недостатък - не особено приятната миризма. Тя обаче може да се избегне, ако всеки ден се почиства талашът на клетката. Не се препоръчва да се сменя талашът, ако в него има новородени мишлета.

Бялата Мишка може да прегризе кабели и важни документи, ако я оставите да тича из къщата, подобно на мини зайчета, чинчили, джербили, хамстери, мини хамстери и морски свинчета. Бялата Мишка има навика през деня предимно да спи, но през нощта е активна и постоянно тича из клетката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest