Miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Паяк Черна Вдовица

Паяк Черна Вдовица

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Паяк Черна Вдовица

Паякът Черна Вдовица е известен като един от най-опасните и най-отровните паяци на планетата. Паякът Черна вдовица, известен още като Каракурта, е с много малки размери, но ухапването му може да убие човек.

История на Паяк Черна Вдовица

Смята се, че паякът Черна Вдовица се е появил на планетата ни преди повече от 20 милиона години и оттогава видът му не се е променял много. Паякът Черна Вдовица може да се срещне на различни места - той обитава САЩ и Южна Америка, Европа и Азия, Австралия и Океания. Съществуват над 30 вида паяци Черна Вдовица. Западната Черна Вдовица се среща предимно в Канада, Мексико и САЩ. Северната Черна Вдовица може да бъде видяна във Флорида, а Южната Черна Вдовица - в пустинните места в САЩ. На латински името на паяка Черна Вдовица е Latrodectus, което се превежда като този, който хапе тайно. Паякът Черна Вдовица обича да живее в пустинни места и затова предпочита сухите степи, пустините, развалини на стари сгради. Паякът Черна Вдовица често живее в цепнатините на скали или в дворовете на хората, където се крие между дърва за огрев. Името си паякът Черна Вдовица дължи на ритуала след чифтосването - женската винаги изяжда партньора си.

Характеристики на Паяк Черна Вдовица

Паякът Черна Вдовица достига до 2 сантиметра дължина, което го прави много опасен, тъй като трудно се забелязва. Лесно ще познаете паяка Черна Вдовица по дългите му крака, които имат ресни и приличат на малки гребенчета. С гребенчетата на задните си крака паякът Черна Вдовица мята мрежата си, за да хване жертвата си. Мъжките паяци Черна Вдовица са два или три пъти по-малки от женските. Разцветката на всеки вид паяк Черна Вдовица е различна, но всички имат лъскави черни крака и лъскава черна главогръд. Някои видове са изцяло черни, други имат червеникави или кафеникави оцветявания по тялото.

Върху тялото на паяка Черна Вдовица има петно с формата на пясъчен часовник, което е червено, оранжево, жълто, бяло или кафяво. Заради формата на петното дълги векове паякът Черна Вдовица е бил наричан паяк часовникар. Мъжкарите имат по-безформени петна на тялото си, но имат допълнителни бели ивици. Тялото на паяка Черна Вдовица и гладко, без косъмчета и заради това малкият паяк изглежда съвсем безобиден. Опасност за човека представляват специалните жлези на паяка Черна Вдовица, които се намират в главогръда. Те са свързани с горните челюсти. При свиване на мускулите, които обвиват жлезите, се изстрелва порция отрова и жертвата я получава за части от секундата.

Храни за Паяк Черна Вдовица

Паякът Черна Вдовица се храни с насекоми и не пренебрегва други паяци, които се превръщат в част от менюто му. Паякът Черна Вдовица издебва жертвата си в засада и хвърля паяжината си върху нея, като я омотава за секунди. След това нанася смъртоносното си ухапване. Тъй като си помага много с паяжината, паякът Черна Вдовица успява да убие много по-големи животни от собствения си размер. Той се храни с гущери, жаби, мравки, скакалци, гъсеници, бръмбари, хлебарки, скорпиони и с някои видове по-дребни змии.

Размножаване на Паяк Черна Вдовица

Мъжкият паяк Черна Вдовица кани на брачен танц партньорката си, като намира паяжината ѝ и започва да я клати с коремчето си. Женската също поклаща коремчето си, ако е готова за чифтосване. Ако не е в настроение, женската омотава мъжкаря в мрежата си и го ухапва. Ако обаче по време на чифтосването женската огладнее, тя изяжда мъжкия веднага. Това се случва в почти 100 процента от чифтосанията. Обикновено женската снася яйцата си през юли или август. Тя омотава яйцата с паяжина и от тях се излюпват малки паячета след 8 дни. До пролетта те вече са напълно пораснали, че да убият човек с ухапванията си. Интересен факт е, че през ноември умират всички възрастни паяци, а малките оцеляват през зимата.

Черна Вдовица

Любопитни факти за Паяк Черна Вдовица

Отровата на паяка Черна Вдовица е 15 пъти по-токсична от отровата на Гърмящата змия.

Паякът Черна Вдовица често използва изоставени дупки от гризачи или цепнатини в земята, които оплита с паяжината си и живее в тях. Паяжината на паяка Черна Вдовица е много специфична и не прилича на идеалната концентрична паяжина на повечето паяци. Тя е разтегната хоризонтално и е изплетена хаотично.

Паякът Черна Вдовица има много слабо зрение, въпреки че има от 6 до 8 очи. С тях обаче паякът различава само движение и светлина. Паякът Черна Вдовица се ориентира предимно с чувствителните власинки на лапите си, които му помагат да усещат всяка вибрация във въздуха.

Паякът Черната Вдовица никога не напада човек, но ако бъде настъпен или човек стъпи в паяжината ѝ, има голяма вероятност да бъде ухапан.

Естествени врагове на паяка Черна Вдовица са осите, които го убиват с жилото си. Някои насекоми снасят яйцата си точно до паяжината, в която женската крие яйцата си. Щом се излюпят, ларвите на тези насекоми изяждат яйцата на паяка Черна Вдовица.

Кръвта на паяка Черната Вдовица не е червена, а синя на цвят. Това се дължи на специални вещества, които се съдържат в кръвта му.

От ухапването на паяк Черна Вдовица може да загине не само човек, но също така и доста едро животно като кон или камила.

Въпреки че не е агресивен като женската, мъжкият паяк Черна Вдовица става много зъл по време на брачния период и може да ухапе човек само защото се е разхождал в района, където женската е изплела паяжината си.

Вреди от Паяк Черна Вдовица

Ухапването от паяк Черна Вдовица е особено опасно за деца и стари хора. Отровата на женската е много по-опасна от тази на мъжкарите. Отровата на мъжкия паяк Черна Вдовица стига само за убиването на насекомо. Отровата на паяка Черна Вдовица е невротоксична. Лошото е, че самото ухапване не се вижда, но се усеща като убождане от игла. След няколко минути на мястото на ухапването се появяват две малки червени точки и оток. Половин час след ухапването започва появата на мускулни спазми и силни болки в стомаха. Получават се затруднения с дишането, главоболие, обща слабост, повръщане, обилно отделяне на слюнка, артериална хипертония.

Болката намалява след около 10 часа, но след това се усилва. Всичко това е свързано с алергичната реакция, която организмът проявява спрямо отровата на паяка Черна Вдовица. Ако не се инжектира противоотрова максимум до 1 час след ухапването, е възможен летален изход дори при по-едри хора в работоспособна възраст. Понякога се случва човек да оцелее след ухапването на паяк Черна Вдовица дори да не е направена инжекция с противоотрова, но тогава остават много големи поражения върху нервната система и психиката.

При инжектиране на противоотрова лечението след ухапването продължава около три седмици. Препоръчва се при ухапване от паяк Черна Вдовица в първите две минути да се направи изгаряне на раната. За целта до раната се слага клечка кибрит и се запалва с помощта на друга клечка, която вече гори. След това ухапаният веднага трябва да бъде закаран в болница.

За да се предпазите от ухапването на паяк Черна Вдовица, трябва да избягвате сблъсъка с него. Обикновено, ако усети приближаването на човек, паякът Черна Вдовица се прави на мъртъв. Но ако усети, че ще бъде настъпен или човек случайно се озове в близост до мястото, където се намират яйцата на женската, шансът да бъде ухапан е огромен. Когато отивате на пикник, никога не се разполагайте в близост до дупки на гризачи, покрити с паяжина, защото има голяма вероятност там да има паяк Черна Вдовица. Ако знаете, че в местността, в която се намирате, някой е виждал паяк Черна Вдовица, при никакви обстоятелства не ходете без обувки.

Не се препоръчва да се ходи през нощта по каменисти склонове, тъй като често паякът Черна Вдовица прави паяжини под камъни и може да се почувства застрашен и да ви ухапе. Ако спите на палатка в местност, където има вероятност да се срещне паяк Черна Вдовица, не се препоръчва да си лягате в палатката, без да сте я проверили прецизно, за да откриете малкото, но страшно паяче. Все по-често паякът Черна Вдовица се забелязва в зеленчукови градини. Ако живеете в къща с двор и оставяте някой чифт обувки навън, паякът Черна Вдовица може да се направи там жилище.

Прочетете също за тарантулата, морски паяк, жълтоторбест паяк, бразилски скитащ паяк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
С
С
12.12.2015 22:46
Meжду другото изобщо не е гаранция, че мъжкият бива изяждан. Всъщност мъжките паяци принципно живеят по-кратко и умират за месец, максимум половин година при някои видове Pholcidae като често срещания у нас на открито Holocnemus pluchei, след съвкуплението.
0
1