Miau.bg»Статии»Живини»Какво да правим, ако видим бедстващо животно?

Какво да правим, ако видим бедстващо животно?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
Какво да правим, ако видим бедстващо животно?

За открити птици и издъхнали делфини съобщават най-често граждани в регионалната структура на РИОСВ. Това заявиха за Дарик от ведомството.

Служителите на РИОСВ приемат сигналите и ги регистрират в административна програма на инспекцията. След това по разпореждане на директора необходимите експерти отиват да проверят случая на терен.

Разбира се, тъй като случаите са много различни, с откритите бедстващи животни се подхожда по индивидуален начин. Ако се установи, че даденият екземпляр има добри жизнени показатели, той се транспортира до подходящ за вида район, където се освобождава.

Много пъти обаче сигналите са за сериозно пострадали животни и тогава се налага специалистите да предприемат различни мерки. Те се транспортират до спасителен център, ветеринарна клиника или зоопарк. В някои случаи могат да се предоставят на научна организация или учебен център, както и на природонаучен музей за изследване.

Ако попаднете на мъртво животно, трябва да знаете, че е необходимо то да бъде оставено на мястото, където е било намерено. След сигнал в РИОСВ специалистите съставят протокол.

Много пъти ни се е случвало да намерим представител на животинския вид, който е ранен. При такива случаи обаче е добре животното да не се докосва от некомпетентно лице, а по-най бързия начин да бъде сигнализирано в РИОСВ.

Хората, попаднали на бедстващи бозайници или пернати, са длъжни да сигнализират за животното при най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите. Не бива да се забравя, че умишленото улавяне на птици или убиването по каквито и да е било начини не се разрешава.

Смущаването и преследването на птици по време на размножаване, отглеждането на малките, миграция и презимуване също не се позволява.

Гражданите трябва да знаят още, че наказания биха последвали при присвояване на яйца или при унищожаването на такива. Не се допуска и повреждане на местата за размножаване и почивка на птиците. Отнасянето на мъртви екземпляри също е забранено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest