Сибирско Хъски

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Сибирско хъски

Сибирското Хъски е порода, която е регистрирана от американски кинолози през 30-те години на миналия век като куче за теглене на шейни. Хъскито е красиво куче, което е помагало през вековете на руските сибирски народи. Днес то е сред популярните породи кучета наред с чау-чау, немска овчарка, голдън ретривър, лабрадор, чихуахуа и пинчер.

История на Сибирското Хъски

Прародителите на съвременното Сибирско Хъски са живеели от векове заедно със сибирските племена, които разчитали на тези кучета, за да теглят шейните им, да им помагат по време на лов и да ги пазят от нападение на хищници. Най-много такива кучета са имали от край време азиатските ескимоси и чукчите, които живеели край морето. Смята се, че Сибирското Хъски е една от най-древните породи кучета. Днес Сибирското Хъски се използва и за домашен любимец, който с гордост може да участва в киноложка изложба. През XVII век руснаците са започнали да търсят активно злато в Сибир и им е било необходимо транспортно средство за придвижване през снеговете.

Сибирското Хъски подхождало много добре за тази цел. По време на Златната треска в Аляска жителите на Северна Америка също имали остра нужда от кучета, които да могат да теглят шейни в снега. По това време американски бракониери ловували тюлени край Камчатка и Чукотка и докарали оттам големи количества Сибирски Хъски. В САЩ Сибирското Хъски било много актуално, защото се организирали състезания по теглене на шейни. През 20-те и 30-те години на миналия век породата Сибирско Хъски вече била доста известна в САЩ. През 70-те години на миналия век породата Сибирско Хъски става популярна в цял свят и поради красотата си тези кучета стават предпочитани домашни любимци.

Стандарт за Сибирско Хъски

Сибирското Хъски достига до 60 сантиметра височина и до 28 килограма тегло. Това е мускулесто куче с добре развит гръден кош. Ушите му са прави и с остри краища. Опашката на кучето е във вид на перо и винаги е изправена нагоре. Тя е със сърповидна форма и е разположена точно над гърба. Очите на сибирското хъски кафяви или сини, с бадемовидна форма и са разположени леко косо. Лапите на кучето са едри и по време на движение не са насочени нито навътре, нито навън. Възглавничките на лапите са адаптирани към снега и затова не се налага да се почиства лапата след разходки в снега.

Цветът на козината на Сибирското Хъски може да е разнообразен - от черен до бял, с петна или с ивици по цялото тяло. Най-популярни са черно-бялото и сиво-бялото оцветяване. Изцяло черна, кафява или бяла козина са много рядко явление. Сибирското Хъски може да има черна или бяла маска около очите и двойна вертикална ивица на челото при началото на носа. Козината на Сибирското Хъски не е много дълга, но е изключително гъста. Срещат се и дългокосмести представители на породата. Някои представители на породата Сибирско Хъски може да имат очи с различен цвят, както и нос с розови петна - такъв нос се нарича снежен.

Грижи за Сибирско Хъски

Сибирското Хъски е куче, което има нужда от сериозно физическо натоварване. Ако то не се движи достатъчно, има голяма вероятност да се опита да избяга, особено ако го водите на разходка без повод. Има вероятност Сибирското Хъски да подгони котка или друго животно, тъй като в него е силно развит инстинктът за състезание. Добре е ако Сибирското Хъски може да живее в дворно място, но то може да се отглежда и в апартамент, ако достатъчно често се разхожда за дълго време, за да може да изразходва енергията си.

Хъски

Сибирското Хъски има нужда от достатъчно игри със стопанина си, за да се чувства добре, защото те могат по някакъв начин да заместят тегленето на шейна. Сибирското Хъски с радост ще се включи в игри, в които трябва да дърпа някакъв товар. Козината на Сибирското Хъски има нужда от редовно разресване, за да изглежда добре и да не се сплъстява. Не се препоръчва да къпете Сибирското Хъски по-често от два-три пъти в годината, защото в противен случай може да се наруши външният вид и качеството на козината на кучето, както и защитният ѝ слой.

Обучение на Сибирско Хъски

Сибирското Хъски е много интелигентно куче и може да бъде научено да изпълнява кучешки команди. Но това е куче, което смята, че може да взима решения самостоятелно, затова трябва да сте готови, че то може и да откаже да се подчини на определена команда. Не се препоръчва да употребявате физическа сила, ако Сибирското Хъски не изпълни командата, тъй като това ще се отрази на характера на кучето и то може да стане асоциално. При обучение на Сибирско хъски не използвайте груба сила.

Хранене на Сибирско Хъски

Сибирското Хъски има необходимост да получава голямо количество протеини, защото има нужда от много енергия. Препоръчително е да храните Сибирското хъски с консерви и сухи храни от премиум клас или с натурални продукти, като по-голямата част от менюто му трябва да е съставена от месо. Добре е то да е без мазнини, препоръчително телешко или пилешко за храна на Сибирско хъски. Свинското месо се изключва от менюто на Сибирското Хъски. Кучето от тази порода може да се храни с обезкостена сварена или печена риба. Можете да добавяте в менюто на Сибирското Хъски зърнени храни, твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци. Прясното мляко, пикантните, солените, сладките храни, както и прекалено горещите и студени продукти са неподходящи храни за хъски.

Заболявания при Сибирското Хъски

Сибирското хъски е куче, което е доста здраво, но все пак съществува вероятността то да се разболее от някое генетично обусловено заболяване. Сред тях са кучешка епилепсия, тазобедрената дисплазия при кучетата, дисплазията на лакетната става, кучешка катаракта, глаукома, ушни инфекции при кучетата, кучешки кожни заболявания и заболявания на стомаха.

Любопитни факти за Сибирското Хъски

В древността ескимосите и чукчите са хранели Сибирското Хъски предимно със сушена риба.

Кучетата от породата Сибирско Хъски са се прославили като истински герои. През 1925 година няколко кучета от тази порода стават известни в така нареченото надбягване на милосърдието, когато в град Ном, Аляска, се налагало да се достави лекарство срещу дифтерит. Това можело да се направи само с помощта на кучешки впряг. Благодарение на кучетата от впряга на норвежеца Леонадр Сепала било изпратено съобщение за помощ в града, който бил на практика откъснат от външния свят заради снежна буря.

Лекарството било доставено до железопътната гара, но нямало шанс никакъв друг транспорт да стигне до там, освен шейна, теглена от кучета. Над сто и петдесет кучета участвали в опасното пътуване, което било дълго над хиляда километра. Голяма част от пътя си кучетата изминали по заледено езеро, което можело да погълне всички кучета заедно със Сепала. Водачът на впряга - Хъскито Того успяло да спаси няколко от кучетата, които паднали в езерото и щели да загинат. Въпреки всички затруднения лекарствата били доставени и епидемията била спряна. По тази история са създадени много анимационни и игрални филми, най-известният от които е Балто.

Кученце Хъски

Интересен факт е, че името на породата - Хъски, първоначално се е използвало за наричане на ескимосите.

Въпреки че лапите на Сибирското Хъски са приспособени за преход в снега, ако то се движи дълго време по замръзнал дебел сняг, може да се нарани. Затова се използват специални обувки от животинска кожа.

Интересен факт е, че на предните лапи Сибирското Хъски имат допълнителен пръст, който обаче не е закърнял, а се използва от кучето, за да почиства муцуната си.

Сибирското Хъски издава звуци, които не приличат на кучешки лай, а по-скоро на пресипнало кучешко ръмжене.

Интересен факт е, че Сибирското Хъски е много чистоплътно куче и няма характерната миризма.

Недостатъци на Сибирското Хъски

По характер Сибирското хъски е гордо. Затова е важно то да знае още от началото кой е лидерът в отношенията с него. Сибирското Хъски може да прояви агресия към човек. Сибирското Хъски е сред лошите кучета пазачи, тъй като няма необходимите за това качества. Сибирското Хъски има склонност към бягства. Описани са случаи, в които Сибирското Хъски чупи стъкло, за да избяга от дома, или скача от високо. Сибирското Хъски лесно може да избяга и от двор, тъй като прескача огради и дори се катери по тях, а също така много добре се справя с копаенето. Сибирското Хъски може да нападне куче от дребна порода, тъй като може да го помисли за плячка. Ето защо е важно да сте добре запознати с поведението и характера на Сибирското хъски.

В случай че искате да си вземете куче от тази порода, вижте нашите обяви и цени за хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Makrina
Makrina
15.02.2016 08:31
Lubima I edinstvena poroda!16 godini gledah takova kuche!Izkluchitelni,krasiva,veseli,umni,hitri,igrivisazdaniya!
1
0