Miau.bg»Статии»Живини»В Индия опандизиха гълъб, обвинен в шпионаж

В Индия опандизиха гълъб, обвинен в шпионаж

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k37
Гълъб

Органите на реда в Индия задържаха гълъб заради надвиснали подозрения, че той е шпионин на Пакистан, предава Гардиан.

Най-напред птицата е била уловена от 14-годишен младеж от село Манвал, разположено съвсем близо до границата с Пакистан.

Момчето хванало животното с идеята да го задържи като домашен любимец, но много скоро установило, че върху крилата на гълъба са изписани странни букви. Това станало причина за случая да бъде уведомена полицията и животното да бъде предадено на органите на реда.

След като разгледали гълъба, експертите стигнали до извода, че върху птицата някой е изписал думи на урду (така се нарича националният език в Пакистан). По тялото на гълъба е изписан и телефонен номер, който също бил набеден за пакистански.

Тъй като властите се притеснили, че птицата може да пренася шпионска техника, тя била подложена на изследване с рентген. Противно на очакванията им обаче шпионинът се оказал чист.

Независимо от това пернатото било задържано в полицията и записано като „заподозряно в шпионаж“. То ще остане под полицейски надзор, докато разследването по случая не бъде финализирано.

Все пак фактът, че животното е било открито в пограничните територии на Индия и Пакистан, които се смятат за доста рискови по отношение на шпионажа, е взет под голямо внимание.

Уверяваме ви обаче, че това съвсем не е първият случай, в който властите задържат птица по обвинение в шпионаж. Само преди две години органите на реда в египетската провинция Кена опандизиха щъркел, който беше нарочен за шпионин на французите.

Местен човек се усъмнил в птицата, след като забелязал, че върху крака си тя има прикрепено техническо устройство. Мъжът силно се притеснил и решил веднага да съобщи за откритието си на местните власти. Те от своя страна сформирали отряд за откриването и залавянето на щъркела шпионин.

След като потенциалният шпионин бил заловен, станало ясно, че устройството, закрепено върху крака му, всъщност е поставено от френски зоолози. Учените си позволили да оборудват птицата с подобна джаджа, тъй като се опитвали да изследват предвижването на прелетните птици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest