Молец

Нина НордНина Норд
Джедай
226145
Молец

Молците са вид малки златисти пеперуди, които нанасят голяма вреда на дрехите на хората, а понякога живеят и сред хранителните продукти, където се размножават. Молците са безвредни за човека, но унищожават много ценни предмети.

История на Молец

Молецът съжителства с хората от древни времена. Смята се, че молците са се появили много хилядолетия преди пеперудите, тъй като за разлика от пеперудите те нямат хоботче. Затова се смята, че пеперудите, които се хранят с нектар от цветовете на растенията, са по-съвършена и еволюирала форма. Въпреки че много хора смятат, че молците са се появили едва след появата на първите дрехи, това не е така. Всички молци, които се хранят с миниатюрни парченца платове и кожа, живеят и се развиват много добре и в природата. Когато не е в домашни условия, дрешният молец снася яйцата си в гнездата на птици и в дупките на гризачи.

По този начин възрастните молци дават възможност на ларвите да се хранят с пера от птиците или паднали косми от козината на животните. Но този вид хранене не е много полезно за дрешния молец и не дава възможност на този вид молци да се размножават бързо, както това става в гардероба. Хранителният молец, който нанася вреда на хранителните продукти в кухненските шкафове, в природата се храни със семена и ядки и често унищожава запасите на мравки и на гризачи. Точно затова в природата молците живеят предимно в гористи и степни зони, тъй като там има много насекоми и животни, които събират хранителни запаси за зимата.

Видове Молец

Съществуват два вида молци - дрешен молец и хранителен молец. Фазите, през които преминава молецът по време на пълната си трансформация, са яйце, от което излиза ларва, превръща се в какавида и от нея се появява възрастният екземпляр - молецът. Дължината на яйцата на молеца е половин милиметър. Те са перлено бели на цвят и с цилиндрична форма. Ларвите, които се излюпват от яйцата, са бели на цвят и са полупрозрачни. Те са дълги един милиметър. Ларвите имат уста, която е пригодена за хранене и за изплитане на копринена нишка, от която се създава какавидата. Напълно развитата ларва е с дължина 12 милиметра, преди да се превърне в какавида. По това време тя престава да се храни и започва да плете вретенообразна какавида. Тя е с размер до 7 милиметра и тежи от 3 до 10 милиграма.

По време на развитието си какавидата променя цвета си - първоначално главата е белезникава, а после става жълтеникаво-кафява. Коремчето на какавидата е сиво. Възрастните молци умират, след като снесат яйцата си в дрехи, върху килима, върху различни видове тъкани или в шкафове, където се съхраняват хранителни продукти. Ларвата на дрешния молец се храни с парченца дрехи, като предпочита влажните. Затова не се препоръчва да слагате в гардероба дрехи, които вече сте носили. Възрастните екземпляри са дълги от 5 до 8 милиметра, а размахът на крилете им е от 9 до 16 милиметра. Молците са със златисти тесни криле и самото тяло на молеца е много тясно и издължено.

Хранене на Молец

Противно на разпространеното мнение, не молците унищожават хранителните продукти и дрехите, а техните ларви. Въпреки че имат уста при липса на обичайния за останалите пеперуди хобот, молците никога не ги използват. Срещат се и молци, които нямат развита уста. Цялата хранителна енергия, с която разполагат, е тази, която са натрупали в организма си, когато са били във фазата на ларва. Затова ларвите на молците се хранят много активно, тъй като трябва да осигурят достатъчно хранителни вещества, които да стигнат за пълноценен живот на възрастните екземпляри. Ларвите на молеца с лекота усвояват храната, тъй като имат повишена киселинност на стомаха. Хранителният молец унищожава различни хранителни продукти. Лесно можете да разпознаете, че в шкафа с хранителните продукти има хранителен молец - тук-там се виждат миниатюрни паяжинки, а щом отворите вратите на шкафа, от него излитат малките златисти пеперудки.

Ларвата на хранителния молец се храни с различни видове зърнени храни, а също така с брашно, хляб, плодове и зеленчуци. Хранителният молец обича захар и сладки изделия, затова добре ги опаковайте, когато ги оставяте в шкафовете. Дрешният молец, или по-точно неговата ларва, се храни с всички видове тъкани, които са от естествен произход. Това са вълна, памук, лен, кожа. Молците също така нападат кожени палта, както и аксесоари с естествени пера от птици. Дрешният молец се храни с тъкани от килими, одеяла и други видове тъкани. В природата хранителният молец е един от най- сериозните вредители по селскостопанските растения, тъй като при липса на семена и ядки тя зърнени култури още във фазата им на растеж и уврежда зърната.

Колкото и да е малък молецът, той често става жертва на миниатюрни кърлежи. Те увреждат крилете му и за него става невъзможно да лети, което води до летален изход.

Любопитни факти за Молец

Въпреки че не се храни, когато е възрастен екземпляр, молецът живее доста дълго - от 13 до 35 денонощия. В природата ларвите на молците се покриват с одеяло от копринени нишки, под което се крият и се хранят на спокойствие. Ларвите на молците не унищожават тъкани от синтетичен произход. Малко е известен фактът, че молците, които летят, са само мъжките екземпляри. Женските са слабо подвижни и могат само да пълзят. Ако една женска живее в добри условия, тя може да даде живот на повече от 100 нови молеца. Интересен факт е, че молецът никога не лети целенасочено, той постоянно променя посоката си на движение, прави зиг заг и лети ту високо, ту ниско.

Молец

Според някои изследователи на насекомите молците са привлечени от източници на светлина, макар че женските снасят яйцата си на тъмни места. Интересен факт е, че когато ларвата на молеца не е гладна, тя въпреки това продължава да гризе тъканите и прави пътечка по пътя си, като просто изхвърля от устата си това, което е разкъсала с челюстите си. Молците, които унищожават тъкани, нямат любими места, които да ги привличат, и нанасят вредата върху дрехи, килими и одеяла хаотично. Броят на ларвите върху дрехата определя колко голяма ще е щетата, която ще нанесат. Понякога ларвите правят огромни дупки, а понякога правят много на брой, но малки по размер дупки.

Редица учени смятат, че молецът е полезно насекомо, тъй като в природата унищожава голямо количество от паднали пера, рога и козина на различни видове животни. Друг е въпросът, че в домашни условия молецът нанася само вреди. Яйцата на хранителния и дрешния молец се развиват най-добре при температура 23-25 градуса. Точно затова молците предпочитат да живеят с хората, тъй като в жилището на човека има възможност за поддържане на по-висока температура, особено през студените месеци.

Вреди от Молец

От гледна точка на хората, молците имат само недостатъци, тъй като унищожават хранителни продукти, дрехи, килими и одеяла, както и всевъзможни видове тъкани. Ларвата на дрешния молец може да унищожи дори полусинтетична тъкан, тъй като в нея се съдържат и естествени материали, които привличат ларвата. Ако искате да се предпазите от молците или да се избавите от молци, трябва да сложите в гардероба и в кухненските шкафове лавандула, изсушени орехови листа, дафинови листа, пресни кори от портокали и лимони, пресни стръкове розмарин. Миризмата на тези растения прогонва молците далече и те търсят друго място, за да снесат яйцата си.

За да унищожите възможността от превръщането на яйцата в ларви, е добре редовно да чистите с прахосмукачка не само килимите, но също така шкафовете и гардероба си. Когато прибирате зимните дрехи, които са предимно от естествени материали, както и дебели одеяла, ги изперете преди това, за да не привличат молците. Там, където складирате дрехите, за да изчакат до следващия сезон, сложете плик с изсушени листа от орехи. Не се препоръчва да слагате нафталин сред дрехите си, тъй като неотдавна той бе обявен за канцерогенен. Редовно проветрявайте помещенията в жилището си, тъй като молците обичат влагата. Имайте предвид, че молците винаги търсят тъмни места, където да снесат яйцата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest