Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Бултериер вкъщи

Отглеждане на Бултериер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Бултериер

Бултериерът е порода кучета, за която се предполага, че се е появила през деветнадесети век в Англия.

Първоначално тази порода е била създадена във връзка с кървавите кучешки боеве, които да се провеждали по това време в страната.

За да бъдат тези битки още по-зрелищни, ентусиасти започнали да кръстосват различни видове кучета.

Комбинацията между булдог и териер им се струвала най-печеливша, тъй като полученото поколение притежавало смелостта на едната порода и ловкостта на другата.

Според някои специалисти при селектирането на бултериер са взели участие и породи като далматинец, хрътка, коли и др.

В резултат на продължителното и внимателно кръстосване днес на киноложките изложби може да се види истински гладиатор, притежаващ характерната яйцевидна глава и стегнато мускулесто тяло, което може да достигне височина от 55 сантиметра и тегло от 40 килограма.

Козината на тази порода е изключително къса и лесна за поддръжка, тъй като не изисква никакви специални грижи, както при кучета като пудел и пекинез например. Тя може да е обагрена в различни цветове, но определено най-характерно е изцяло бялото оцветяване.

И въпреки че в миналото тези кучетата са се ползвали като бойци, днес стават все по-предпочитан домашен любимец. Имайте предвид обаче, че тази порода не е подходяща за всеки стопанин, а още повече за такива, които нямат опит с кучета.

Бултериер и Дете

Бултериерът изисква налагане на добра дисциплина и дресировка още от най-ранна възраст. Той трябва да осъзнае кой е лидерът у дома и на кого трябва да се подчинява.

В противен случай рискувате да се превърне в прекалено своеволно куче, което не се вслушва в командите на своя господар.

Това куче е умно, приветливо и енергично, но ако усети заплаха, може да прояви агресия. Ето защо основната задача на стопанина е да го социализира, колкото се може по-рано.

Освен себе си кучето държи да защити и своите хора, така че докато то е около вас, спокойно можете да се чувствате като с бодигард.

Отглеждане на бултериер в къща

Ако живеете в къща и смятате да си вземете бултериер, който да отглеждате сам на двора, най-добре се откажете от тези си намерения.

Такова отношение със сигурност не би допаднало на кучето, което предпочита да стои плътно до своя стопанин и да го следва във всяко негово начинание.

Престоят на кучето на двора не е препоръчителен и от гледна точка на неговата безопасност. Тази порода е уязвима към силното слънце и кучето би могло да се почувства зле, ако бъде изоставено в градина по време на летните горещини.

От друга страна местата с прекалено хладен климат не са по вкуса на тези четириноги и със сигурност не биха се чувствали приятно да живеят на студа.

Освен това бултериерите не понасят добре и ухапванията от насекоми. Ако бъдат нападнати от кърлежи или някакви други гадинки, те могат да се сдобият с някой неприятен обрив и сериозно да се разчешат.

Куче Бултериер

По тази причина по-уместно е кучето да стои в жилището и да бъде извеждано навън за моментна разходка или игра със стопанина.

Отглеждане на бултериер в апартамент

Отглеждането на бултериер в апартамент, който не е прекалено малък, е рационално решение. И тук важи правилото, че кучето не трябва да бъде оставяно само, защото има опасност да нападне мебелите или други части от покъщнината.

Имайте предвид, че при тази порода една такава пакост не е никак безобидна, тъй като някои от кучетата си причиняват сериозни стомашни проблеми заради предметите, които са изяли, като се стига и дори до фатален край.

Отглеждането на такъв тип куче в апартамент изисква по-сериозни разходки навън. Бултериерът има нужда от занимания, с които да изразходва енергията си.

Трябва да сте готови да се разхождате и играете с кучето си навън поне два пъти на ден, като заниманията не трябва да са по-кратки от 30-40 минути.

Ако извежданията на четириногото са прекалено кратки има опасност то да стане лениво, отпуснато и ще напълнее. Това пък от своя страна ще направи кучето уязвимо към заболявания.

В случай че отглеждате вашия домашен любимец правилно, ще можете да му се радвате десет, а дори и петнадесет години.

Бултериер и други домашни любимци

За предпочитане е бултериерите да се отглеждат самостоятелно. Известно е, че некастрираните кучета от мъжки пол могат да проявят агресия към други самци от същия вид, а дори и към други животни.

Ето защо ако вече имате друго куче и смятате да си вземете бултериер, най-разумно е да предпочетете женски екземпляр.

Друг факт, с който трябва да се съобразите, е, че тази порода се вживява по време на игра и може да нападне дребни животни, приемайки ги за дивеч.

Така че ако вече имате котка или някакво друго дребно животинче като морско свинче или зайче, по-добре се откажете от идеята да се сдобиете и с бултериер.

Бултериер и дете

Тъй като игрите на бултериера понякога могат да изглеждат груби, породата не е много подходяща за съжителство с много малко дете. Въпреки че кучето не е злонамерено, без да иска, може да стресне малчугана и да го разстрои.

Освен това той подхожда с недоверие към непознати деца и понякога може да се държи притеснително. За компаньон на по-голям малчуган обаче бултериерът е перфектен, тъй като ще може да го следва в игрите и разходките навън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest