Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Какво да правим, ако намерим малко зайче в гората?

Какво да правим, ако намерим малко зайче в гората?

Какво да правим, ако намерим малко зайче в гората?

Разходките в гората са любимо развлечение за много хора в топлите дни. Гората ни зарежда с енергия, повишава тонуса и създава ведро настроение. Тя е лечител, най-вече за душевните тревоги и стреса.

Покрай горските разходки, хората често попадат на дивите им обитатели. И ако обичайно възрастните животни умело избягват срещата с човека, малките им по-често се оказват на пътя ни.

При среща с малко зайче е необходимо човекът да има нужната информация, за да знае какви действия да предприеме.

Към кого да се обърнем, ако намерим малко зайче в гората

При среща със зайче в гората е нужно да знаем дали то е защитен вид, ловен обект или принадлежи към категорията на изоставени домашни животни - мини зайчета, кучета, котки и други.

Дивите зайци в гората са ловен обект, затова компетентният орган, към който трябва да се обърнем при нужда от помощ е Регионалната инспекция по горите или Държавното горско стопанство на територията, на която е гората.

Как се процедира при среща с малко зайче в гората

Преди да се предприемат каквито и да е действия, е нужно да се провери дали животното е изоставено и бедстващо, има ли видими физически увреждания, застрашаващи живота му.

Какво е правилното поведение при среща с малко зайче

Зайци в гората

Малкото диво зайче, намерено в гората, не бива да се взима. То най-вероятно не е изоставено. Това че е само, е обичайната практика при малките на бозайниците. Те ги оставят спотаени, докато се върнат да ги нахранят.

Не е много лесно да бъде хванато малко зайче, освен ако все още не е съвсем невръстно и сляпо. Ако бъде уловено, е добре да се остави на безопасно място. Само с оглед на неговата безопасност е удачно да се мести и то наблизо. Майка му ще го намери. Не бива да се пипа малкото с голи ръце.

Какво е правилното поведение при среща с ранено или бедстващо малко зайче

С оглед на собствената безопасност е добре да се пипа зайчето с ръкавици. То трябва да се прибере на безопасно в картонена кутия, постлана с мек материал или вестник, с достъп на въздух.

Ако времето е студено, добре е до зайчето да се постави бутилка топла вода, увита в кърпа, за да го затопли.

Следващата стъпка е да се сигнализират компетентните органи, които да се погрижат за раненото животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest