Речен Рак

Речен Рак
Снимка: byrev/pixabay.com

Преди повече от 200 милиона година за първи път на Земята се появяват раците. Останките им датират още от юрския период. Предполага се, че примитивните им предци са на планетата отпреди 360 милиона години.

Мястото, където живеем, е обитавано от над 6780 вида раци. Един от тях е речният рак. Този представител на рачешкото семейство представлява интерес както по отношение на физиология и начин на живот, така и като храна и кулинарията разполага с много рецепти за него. Преди да гледаме на него като на блюдо е добре да знаем повече за същността на това водно животно.

Популацията на речен рак в Европа

Astacus astacus е латинското название на благородния или наричан още речен рак, който е застрашен от изчезване в Централна Европа. Причината за това е изключителното унищожаване на естествените местообитания в комбинация с въвеждането на северноамерикански вид между 1860 и 1870 година.

Повечето местни европейски популации са били унищожени от чумата на раците, открита за първи път в Италия през 1860-те години.

Затова са въведени северноамерикански бодливи раци, Orconectes limosus за замяна на запасите от унищожена популация от благородни раци в река Одер, Германия през 1890 година и други въведени видове раци, конкуриращи се с и изместващи местните популации на благородни раци, съчетани с унищожаване на местообитанията и замърсяване. Всичко това допринася за спада в популациите на благородни раци в Европа, които вече са защитен вид.

Класификация и местообитание на речния рак

Речните раци като вид принадлежат към класа на Ракообразните и типа на Членестоногите организми. Те са най-големият животински таксон, разпростиращ се до хиляди видове.

Този сладководен вид от семейство Astacidae обитава ареала в рамките на Европа и малки части от Северна Америка. Предпочита плитките участъци на реките, бреговете на изкуствени и естествени водни басейни като язовирите с малка надморска височина, каменистите, тинести и песъчливи дъна и корените на дървета, които растат във водата. Обича температурата на водата да бъде в рамките на 16 до 19 градуса.

Как изглежда речният рак

Като всички раци, тялото на речния вид е начленено, покрито с твърда хитинова обвивка, която защитава меките вътрешни органи от увреждания и обезводняване. Хитинът на речния рак има зеленикаво-кафяв цвят, но все пак варира цветово, а след сваряване става ярко червен.

В предната част на главогръда, характерен за членестоногите, има чифт големи антени и два чифта малки антенки, като всички те са сетивни органи на водното животно. Близо до тях са очите му.

Речни раци размножаване

В долната част на главогръда са разположени крайниците за ходене, като първият е видоизменен и представлява щипци. Коремът е съставен от 7 члена. На долната част са разположени чифтни коремни крака, с които ракът се придвижва, а женската ползва и за задържане на яйцата. Най-отзад се намира членче, на което са разположени ветрилообразни пластини, като се образува плавник. С него ракът се придвижва назад с рязко плавателно движение.

Кръвоносна система на речния рак

Кръвоносната система на речния рак представлява сърце, гръбна и коремна артерии, капиляри и кръв, която е със блед до безцветен синкав цвят. От отворен вид е. Сърцето е разположено в кухина под главогръдния скелет.

Дихателна система на речния рак

Ракът диша с хриле, разположени странично на главогръда. Там кръвта се обогатява с кислород, който се усвоява от хрилете от водата. Имат предпазни капачета, за да не се увредят или изсъхнат, когато вечер ракът излезе от водата.

Отделителна система на речния рак

Тази част от анатомията на рака се състои от две видоизменени зелени жлези, разположени от страни до стомаха, които се отварят с каналчета, в основата на антените. От там се изхвърлят ненужните и вредни на животното вещества.

Нервна система на речния рак

Нервната система на водното животно е от ганглиев тип, подобно на другите членестоноги. Имат коремен нервен ствол, състоящ се от нервни влакна и възли, наречени ганглии. В предната част на главогръда се образува нервен пръстен с двойка ганглии. От възлите излизат нерви, които завършват с нервни окончания в сетивните, двигателните и вътрешните органи.

Мускулната им тъкан е в щипците, краката и опашната част. Придвижва се напред с 4 двойки ходилни крака, а назад - с рязко свиване на плавника и опашната част.

Сетивните органи на рака са антените, обонятелните и зрителните органи, разположени в предната част на главогръда. Очите са фасетъчни, сложно изградени, с множество зрителни елементи.

Хранене на речния рак

Ракът е всеядно животно, храната му е както от растителен, така и от животински произход. С щипците си той разкъсва храната си и я поднася към устата. Челюстите я раздробяват на по-малки части, а въведена в устата, храната бива изтласкана от мускулестата глътка през хранопровода към предния дял на стомаха, който е от два дяла.

При речния рак стомахът има дъвкателни функции. Във вътрешността му има твърдо хитиново вещество, което превръща храната в каша. Оттам тя отива във втория дял на стомаха, който я смила и там се изливат соковете в черния дроб. Смляната храна преминава от него в червото и каналите на черния дроб и там хранителните вещества се усвояват от организма. Отпадъците се изхвърлят навън през ануса, който е в основата на плавника.

Размножаване на речния рак

Речният рак принадлежи към разделно-половите животни. Това означава, че мъжките и женските полови органи са в отделни животни. Съществува полов диморфизъм, като женската е по-дребна от мъжкия.

Мъжките и женските могат лесно да се разграничат един от друг. Само мъжките имат специален чифт крака, така наречените гонопди, които служат за полови органи. Гоноподите достигат между последната двойка ходилни крака. При женските просто няма нищо между плувните крака, плеоподи, и краката за ходене.

Речни раци

Половите им жлези се намират под сърцето. Оплождането е външно и става във водата. Женската носи яйцата около месец по долната повърхност на корема, като ги задържа с краката си.

От оплодените яйца се излюпват малките, които са подобни на зрелите от вида. При растежа си малките няколко пъти сменят хитиновата обвивка, защото тя се втвърдява и не може да расте заедно с животното. Разпукването на хитиновата обвивка и нейното сваляне се нарича линеене.

Значение на речния рак за хората

Освен че е част от разнообразието на екосистемата, речният рак има стопанско значение. Той е хранителен продукт, високо ценен в кулинарията, подобно на ядките от черните миди, кралските скариди и морския рапан.

Основно се консумира след сваряване в солена вода с копър и представлява вкусно ястие с обем от хранителни вещества, съсредоточен в корема и щипците. Питателното му месо съдържа много протеини, малко мазнини и е лесно смилаем диетичен продукт, съдържащ калций, витамини Е, В12, сяра, магнезий, кобалт, фосфор, хром и други. Съдържа и доста йод заради което с консумацията му трябва да се внимава, особено при проблеми с щитовидната жлеза, както и при алергии, защото е силен алерген.

При сваряване ракът почервенява, което се дължи на каротеноидите в състава му. Освен отличния вкус, месото на раците ускорява метаболизма и зарежда тялото с енергия.

Научете любопитни факти и за други водни обитатели, сред които:

- екзотичните сепии

- семейството на октоподите

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest