Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да лекувате болки в ставите при куче

Как да лекувате болки в ставите при куче

Как да лекувате болки в ставите при куче

Никой не обича физическите ефекти от стареенето – включително кучетата. Може би сте забелязали, че вашето кученце вече не изскача от своето (вашето) легло сутрин. Или може би не е склонно да участва в дейностите, които е обичало, като гонене на топка или скачане в колата, за да се повози. Причина за това най-вероятно е кучешки артрит, който е често болезнено и инвалидизиращо състояние на ставите и засяга поне 20 процента от възрастните кучета.

Кучешкият артрит не може да бъде излекуван и невинаги е възможно да се предотврати, особено с възрастта на вашето куче. Има обаче неща, които можете да направите у дома, за да облекчите или дори да забавите появата му. Контролът на теглото, добавките, леките упражнения и редовните ветеринарни грижи дават резултат. Обръщането на внимание на фините признаци на дискомфорт и коригирането на лечението на вашето кученце, ако е необходимо, ще помогне за облекчаване на болката.

Причини за хронична болка в ставите на кучето

Има множество причини за артрит и хронична болка в ставите при кучета, които често се появяват в комбинация една с друга. Те включват:

- Травма от нараняване или повтарящ се стрес от тежка атлетична дейност

- Затлъстяване

- Предшестваща нестабилност на ставите, причинена от разкъсвания на преден кръстосан лигамент или дисплазия на тазобедрената става на кучето

- Генетика и анатомична конформация (например породи с къси крака и дълго тяло като дакел, басет и английски булдог)

Някои по-големи породи, като голдън ретрийвър и немска овчарка, имат по-висока честота на проблеми със ставите, отколкото някои от по-малките породи, но всяко куче може да развие артрит.

Диета за кучета с болки в ставите

Как да лекуваме хронична болка в ставите у дома

На този етап няма лек за болки в ставите на кучето, дължащи се на остеоартрит. Но има все по-голям брой опции, които могат да помогнат на вашето куче с болка за увеличаване на мобилността, а в някои случаи и за забавяне на дегенерацията на ставния хрущял. Многостепенен план за лечение, който включва комбинация от лекарства, поддържащи грижи и домашни средства, се оказва най-успешен.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, преди да въведете тези домашни средства в плана за лечение на вашето куче. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите най-подходящите стратегии за отслабване, както и други терапии.

Не позволявайте кучето да наддава много

Поддържането на здравословно тегло е основен компонент за справяне с болки в ставите при остеоартрит при кучета. Затлъстелите кучета са по-склонни да развият артрит, тъй като наднорменото тегло оказва по-голям натиск върху ставите, което води до повишен стрес. Важно е да обсъдите теглото на вашето куче с вашия ветеринарен лекар и да създадете план за отслабване, ако е необходимо.

Разхождайте редовно кучето

Дейностите у дома зависят от кучето и силата на болката в ставите му, но 10-минутна разходка два или три пъти на ден, а не една дълга разходка, е добро правило. Тъй като вълнението и активността освобождават ендорфини и адреналин, кучетата може да чувстват по-малко болка, когато тренират, което им позволява да прекаляват.

Кучета с болни стави

Прекарването на свободното време с вашето куче на открито също е добро лекарство. Слънчевата светлина стимулира тялото да произвежда витамин D, който поддържа имунната система, намалява възпалението, укрепва ставите и подпомага усвояването на калций. Да се насладите на малко чист въздух също ще подобри настроението на вашето куче, ако болката го накара да се почувства отпаднало.

Масажирайте кучето

Можете също така нежно да масажирате възпалените стави на вашето куче, за да увеличите притока на кръв, и да прилагате редуващи се студ и топлина към засегнатите области.

Добавки за кучета с болни стави

Добавки за стави като глюкозамин, хондроитин сулфат и други се наричат нутрицевтици. Те могат да бъдат много полезни за намаляване на дискомфорта в ставите при кучето и могат също така да позволят намаляване на дозировката и честотата на фармацевтичните лекарства, когато се използват в комбинация. Хранителните добавки за кучета са добри, но първо се консултирате с вашия ветеринарен лекар за препоръки кои да опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest