Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Зелена анаконда

Зелена анаконда

Зелена анаконда
Снимка: DenisDoukhan/pixabay.com

Хората открай време изпитват страхопочитание към големите змии и този почти суеверен ужас ражда различни легенди за чудовища, бродещи из трудно достъпни места, където хората също са плячка.

Разумното отношение към големите влечуги също се интересува от това кои са рекордьорите сред змиите и какви са размерите на най-едрите екземпляри сред тях. Първенството се държи от вида зелена анаконда, а най-големият екземпляр сред тях е от подобен вид, наречен северна зелена анаконда. Макар че някои учени определят северната зелена анаконда като напълно различен вид от по-добре познатата зелена анаконда, остава изводът, че най-голямата змия в света е зелената анаконда.

Това легендарно животно населява Амазонка и други части на Южна Америка и има наистина впечатляващи характеристики.

Произход на зелената анаконда

Зелената анаконда, с латинско название Eunectes murinus, известна още като гигантска анаконда, изумрудена анаконда, обикновена анаконда, обикновена водна боа или южна зелена анаконда, е вид боа, която се среща в Южна Америка и карибския остров Тринидад. Това е най-голямата, най-тежката и втората по дължина змия в света след мрежестия питон. Понастоящем не са разпознати подвидове. Подобно на всички удави, тя е неотрова змия.

Названието анаконда често се отнася за този вид, въпреки че терминът може да се прилага и за други членове на рода Eunectes. Вкаменелости на тази змия датират от късния плейстоцен.

Местообитание на зелената анаконда

Зелените анаконди се срещат в тропическите низини на Южна Америка. Този вид е особено често срещан в басейна на река Ориноко в източна Колумбия, басейна на река Амазонка в Бразилия и сезонно наводнените пасища във Венецуела. Други страни, в които могат да бъдат открити, са Еквадор, Парагвай, Боливия, Боливарска република Аржентина, Гвиана, Гвиана, Перу, Суринам и Тринидад. Малки популации от зелени анаконди също са въведени във Флорида.

Зелените анаконди са полуводни змии, които обитават плитки, бавно движещи се сладководни местообитания, както и тропически савани, пасища и дъждовни гори.

Как изглежда зелената анаконда

Змия анаконда
Снимка: DenisDoukhan/pixabay.com

Зелените анаконди са един от четирите тясно свързани вида анаконди, като другите видове са Eunectes notaeus (жълта анаконда), Eunectes deschauenseei (анаконда с тъмни петна) и Eunectes beniensis (боливийска анаконда). Тези змии боа могат да бъдат разграничени от другите свиващи се змии по липсата на характерна кост в покрива на черепа. Удавите имат външен рогов нокът, остатък от заден крайник, който е по-очевиден при мъжките, отколкото при женските. Като всички змии, анакондите имат раздвоен език, който им помага да намират плячка и партньори и да се ориентират в околната среда.

Зеленото оцветяване на анакондата е характерно тъмно маслиненозелено на гърба, постепенно преминаващо в жълто на корема. Те имат кръгли петна на гърба, които са кафяви, с черни граници и са разпръснати по средната до задната част на тялото им. Подобно на други видове Eunectes, те имат тесни люспи по корема и малки, гладки люспи по гърба. Люспестите пластини в предната част на тялото им са много по-големи от тези в задния край.

Тяхната кожа е мека, отпусната и може да издържи продължително време на абсорбиране на вода. Анакондите имат гръбни ноздри и малки очи, които са разположени на върха на главата. Те също имат изпъкнала черна ивица след окото, до ъгъла на челюстта.

Зелените анаконди са най-големите змии в света. Има данни за анаконди от 10 до 12 метра, с тегло до 250 кг, въпреки че действителният максимален размер на анакондата е много спорен. Женските обикновено имат много по-голяма маса и дължина от мъжките, като мъжките достигат средно 3 метра дължина, а женските 6 метра.

Полът на анаконда се отразява и от размера на шпорите, разположени в областта на клоаката. Мъжките имат по-големи шпори от женските, независимо от размера на женската.

Новородените зелени анаконди са по-големи от повечето змии при раждането. При средно 200 грама и 68 сантиметра те са средно 1 процент от масата на женската, която ги е родила. След това те претърпяват 500-кратно увеличение на масата си от раждането до зряла възраст. Анакондите започват да показват признаци на полов диморфизъм след първата година от живота си.

Размножаване при зелените анаконди

Проучванията показват, че зелените анаконди се размножават в множество мъжки групи от до 13 мъжки. Чифтосването може да продължи няколко седмици. През това време една женска може да се чифтосва няколко пъти с ухажващите се мъжки. Мъжките обграждат женската, за да направят топка за размножаване, в която змиите образуват маса от тела. Мъжките се състезават за достъп до женската, като се увиват около нея и търсят нейната клоака с опашките си. Визуалните или химическите сигнали не са включени.

Гигантска анаконда

Женските са избирателни при чифтосване. В условия на висока плътност или когато женските са лесни за проследяване, мъжките могат да се сблъскат един с друг, което може да доведе до битка. Битката между мъжки обаче е рядка. Ако един мъжки е изключително голям, той може да бъде сбъркан с женска от други мъжки и може да бъде ухажван. Големите мъжки обикновено се чифтосват с най-плодовитите и едри женски.

Зелените анаконди достигат полова зрялост на около 3-4 години. Чифтосването между зелените анаконди става през сухия сезон, между март и май, като мъжките търсят женски, с които да се чифтосват.

След чифтосване женската може да изяде един или повече от партньорите си, тъй като не приема храна около седем месеца. Това поведение е полезно, помага за оцеляване през периода на бременност. След това мъжките обикновено напускат оплодената женска и се връщат в местообитанията си. Женската не мигрира.

Женските инкубират яйцата си в продължение на 7 месеца, докато родят живи малки. Техните движения и поведение при търсене на храна са ограничени, за да се избегне компрометиране на здравето и успеха на малките.

Женските анаконди раждат в плитка вода вечер или късно следобед, в края на влажния сезон. Могат да раждат до 82 малки, средно 20-40 потомства. Средно тези змии се размножават през година, което позволява възстановяване от загубата на енергия, необходима за възпроизвеждане.

Осигуряването и защитата на майката се извършва през целия период на бременност. След раждането потомството е независимо и не получава родителска грижа.

Поведение на зелената анаконда

Продължителността на живота на зелените анаконди в природата е средно 10 години. В плен те могат да живеят повече от 30 години.

Зелените анаконди са най-активни рано вечер. Те могат да се движат на големи разстояния за кратки периоди от време, особено през годишните сухи сезони и когато мъжките търсят женски.

Те предпочитат да мигрират през по-хладните часове след пиковите горещини за деня. Анакондите са в състояние да регулират телесната си температура чрез промяна на размера на повърхността, която е изложена на слънце. Женските, обитаващи тревни площи, остават в райони близо до бреговете на реките, като редовно се припичат на слънце на високи места през влажния сезон. Виждани са женски, обитаващи река, да се припичат на върха на гъста растителност. Змиите, които не се размножават, рядко се виждат да се пекат. След размножителния период те се връщат в местата си за хранене.

С какво се хранят зелените анаконди

Зелените анаконди са върхови хищници, хранещи се с всяка плячка, която могат да убият и погълнат. Диетата им включва различни водни и сухоземни гръбначни като риби, влечуги, земноводни, птици и бозайници.

Змия

Младите зелени анаконди се хранят с плячка като малки птици и млади каймани, които обикновено са с размер 40-70 грама. С развитието им диетата им става все по-сложна. Наличието на плячка варира повече в пасищата, отколкото в речните басейни. Установено е, че зелените анаконди и в двете местообитания се хранят с голяма плячка, обикновено варираща от 14 до 50 процента от собствената им маса.

Няколко примера за тяхната плячка включват каймани, капибари, пекари, южноамерикански тапири, червени костенурки и други. Някои също се хранят с мърша и други видове, обикновено във или около водата. Понякога женските зелени анаконди се хранят с мъжки. Големите анаконди могат да изкарат седмици до месеци без храна, след като са яли обилно, поради слабия си метаболизъм. Въпреки това, женските показват повишени нива на хранене след раждането, за да се възстановят.

Врагове на зелената анаконда

Младите и малките възрастни анаконди имат висока смъртност, тъй като са обект на хищничество от по-големи хищници. Има сведения за каймани и ягуари, ловуващи млади мъжки змии. В резултат на това малките анаконди са изключително агресивни и хапят често. Натискът върху околната среда също може да повлияе на нивата на хищничество, тъй като обитаващите савана анаконди са подложени на повишено хищничество през сухия сезон. Големите зелени анаконди, особено тези, които са женски, изпитват по-ниски нива на хищничество в сравнение с по-малките си събратя. Женските зелени анаконди често ядат мъжки, обикновено по време на размножителни струпвания.

Значение на зелена анаконда за хората

Коренното население на Бразилия и Перу използва с комерсиална цел анакондите. Фолклорът на тези региони смята, че зелените анаконди имат магически и духовни свойства и частите от тялото им се продават за ритуални цели. Тяхната мазнина се използва като лекарство срещу ревматизъм, възпаление, инфекция, астма и тромбоза в тези области от света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest