Риба Клоун

Рибата клоун с латинско название Amphiprion ocellaris е тропическа морска риба, принадлежаща към семейство Pomacentridae.
Снимка: JacLou/pixabay.com

Киното прави някои представители на животинското царство истински звезди. Такъв е случаят и с рибата клоун, станала известна като рибка Немо заради хитовия филм Търсенето на Немо. Акваристите я предпочитат обаче не само заради това, но и заради ярките цветове в нейната окраска, в искрящи ярко оранжеви, бели и черни ивици, които я правят особено пъстра. Селекциите са я направили още по-интересна, защото има и черни клоуни с характерни бели ивици, което предизвиква още по-голяма вълнение сред любителите на пъстрите красиви риби.

Какво представлява рибата клоун, тази уникално интересна и красива риба и откъде идва, е въпрос, чийто отговор може да задоволи любознателността на хората, запленени от морските обитатели.

Произход на рибата клоун

Рибата клоун с латинско название Amphiprion ocellaris е тропическа морска риба, принадлежаща към семейство Pomacentridae.

Amphiprion ocellaris се среща в различни цветове, в зависимост от това кое е нейното местообитание. Нейното жизнено пространство е особено странно, тя обитава актиниите. Това са морски животни, които приличат на подводни цветя, и имат стотици отровни пипала, хранят се с риба, убивайки я с отровните си пипала.

Рибата клоун обаче има имунитет към отровата на анемонията и затова живее редом с нея, за да може анемониите да я пазят от хищници.

Местообитания и разпространение на риба клоун

Amphiprion ocellaris, фалшивата риба клоун, се среща в части от Азия и Австралия. Ареалът на вида включва Северозападна Австралия, Югоизточна Азия и стига чак на север до островите Рюкю в Япония.

Amphiprion ocellaris обитава коралови рифове и защитени лагуни в дълбочина до 15 метра. По-конкретно, тя се намира главно в или близо до анемоните като част от симбиотична връзка.

Как изглежда рибата клоун

Обикновената риба клоун е малка риба, която расте до 11 сантиметра. Тялото на тази красавица има набит вид и овална форма. Компресирана е странично, с кръгъл профил. Оцветяването на рибата коун е оранжево до червеникаво-кафяво, но може да бъде и черно, когато се намира в някои определени области като Северната територия в Австралия.

Риба Немо
Снимка: Kaytspace/pixabay.com

Има три вертикални бели ивици, очертани с фина черна линия. Първата минава точно зад окото, втората в средата на тялото се разширява напред към главата централно, а третата обикаля опашното стъбло.

Всички перки също са очертани с фина черна линия. Amphiprion ocellaris често се бърка с Amphiprion percula, която притежава абсолютно същите цветове и шарки на пръв поглед, но се отличава с дебелината на черните контури. Освен това Amphiprion ocellaris има по-висока гръбна перка и обикновено притежава 11 шипа на гръбната перка срещу 10 шипа при Amphiprion percula.

Поведение на рибата клоун

Amphiprion ocellaris е дневна риба. Това е риба - хермафродит, което означава, че мъжкият може да промени пола си на женски през живота си и да живее в харем, в който установена йерархия на господство, управлява групата и поддържа индивидите в определен социален ранг. Той е агресивно териториален и е напълно зависим от своята морска анемона.

Младите представители срещат трудности при намирането на морска анемона, в която да живеят, тъй като имат нужда от анемона за оцеляване и подслон. Трудността идва от факта, че във всяка анемона има йерархия. По този начин, когато нов млад екземпляр влезе в анемона, той започва от дъното на социалната стълба, където често е жертва на агресия от страна на други риби-клоуни. Тази агресия от други риби от вида в анемонията може да доведе до изгонване на младите екземпляри от анемоните и оставяне да търсят друга анемония за подслон.

Проучванията показват, че има връзка между размера на групата и размера на пластира, който обитават. Тази корелация обаче не предполага, че подчинените членове на групата имат по-малко ресурси. По-вероятно е влиянието на размера на корекцията върху члена на групата да доминира във взаимодействията.

С какво се храни рибата клоун

Amphiprion ocellaris се храни с планктон и водорасли, поради което се счита за всеядна. Храненето на рибата клоун също се влияе от йерархията в групите на вида. Тъй като по-малките, по-малко доминиращи риби са изправени пред агресия от по-агресивните риби, те имат по-малко енергия за търсене на храна.

По този начин те обикновено не ядат толкова много, колкото доминиращите риби, както поради намалената енергия, така също и поради повишената опасност, пред която са изправени, когато напуснат анемонията си, тъй като са по-малки. С други думи, по-голямата риба клоун обикновено пътува по-далеч от по-малката риба.

Като цяло рибата клоун се храни с водорасли, копеподи и зоопланктон.

Размножаване при рибите клоун

Amphiprion ocellaris има репродуктивно поведение, много подобно на това на всички анемони. Те имат моногамни системи за чифтосване и в процесите си на хвърляне на хайвера си също имат еднакви нива на агресивност между мъжките и женските. Освен това има репродуктивна йерархия, която съществува между възрастта и пола. Рибите клоун първоначално са мъжки, а най-голямата риба в група става женска.

Няма много данни за размножаването на рибата клоун. Въпреки това е забелязано подобно поведение във всички риби анемони. Те имат моногамни системи за чифтосване и са териториални на своята анемония.

Риба Клоун от Търсенето на Немо
Снимка: fridzema/pixabay.com

Мъжките риби клоун стават по-агресивни по време на хвърляне на хайвера. Поведението на мъжките също се променя, за да привлече женските: хапане, преследване, удължаване на перките. Преди хвърляне на хайвера мъжкият подготвя гнездото близо до анемоната така че пипалата на анемоната да могат да защитят гнездото.

След като мъжкият преследва женската риба клоун до гнездото, женската започва процеса на хвърляне на хайвера. Тя снася яйца за около един до два часа и след това напуска гнездото, за да може мъжкият да оплоди яйцата. Излюпването на яйцата отнема приблизително шест до осем дни, като този период от време може да бъде повлиян от температурата на водата. Поради външното оплождане мъжките обикновено се грижат за яйцата. Те също имат отговорност да ядат заразени с гъбички или неоплодени яйца и да раздухват яйцата.

Яйцата на рибата клоун са прикрепени към субстрата с фина нишка. Инкубацията се влияе от температурата на водата, колкото по-хладна е водата, толкова по-дълъг е инкубационният период, но като цяло са необходими 6-8 дни преди да настъпи излюпване.

Етапът на планктонна ларва продължава от 8-12 дни и завършва, когато младите риби се утаят, върнат се на дъното и се опитат да намерят анемония, която да обитават.

Отглеждане на риба клоун в аквариума

Тази риба е търсена от акваристите заради красивите си ярки цветове и се използва като част от търговията с аквариумни тропически риби. Търсят се обаче само определени цветове и е важно акваристът да има добри познания, за да я настани в подходяща за нея среда, а не в случаен аквариум.

Освен това видът се използва в изследванията, тъй като могат лесно да се отглеждат риби клоуни. Това голямо търсене в търговията е опасно за популацията им поради свръхексплоатация на вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати