Гренландски Кит

Гренландски Кит
Снимка: pixabay.com

Невероятно дългият живот в животинското царство е феномен, който привлича интереса както на научната общественост, така и на обикновените хора. Сред дълголетниците при животните се нарежда един едър морски обитател - гренландският кит.

Точната продължителност на живота на арктическите китове не е известна, но от изследванията на някои уловени индивиди е направен извод, че те живеят комфортно поне 100 години и могат да достигнат до 200-годишна възраст.

Това дълголетие се дължи на мутацията на ген при тях, който участва във възстановяване на повредена ДНК и това ги защитава от рак, което е потенциална причина за смърт. Друг ген пък възстановява клетките и пречи на стареенето. Така че тяхната генетика е отлична и им осигурява дълъг живот. Ето още интересни подробности за гренландските китове.

Произход на гренландския кит

Гренландският кит с научно название Balaena mysticetus е представител на усатите китове от семейство Balaenidae и е единственият жив представител на семейство Balaena. Той е ендемичен за арктическите и субарктическите води и е наречен така заради триъгълния си масивен череп, с който пробива леда в Арктика.

Наричат го още гренлански гладък кит, арктически кит и полярен кит.

Огромното водно животно е описано и именувано от Карл Линей в неговата Systema Naturae през 1758 година. Линей е смятал гренландският кит за идентичен с роднините му в Северния Атлантик и Северния Тих океан и затова всички получават названието Balaena.

Днес гренландския кит заема монотипен род и е отделен от обикновените китове.

Местообитания на гренландския кит

Гренландските китове някога са обитавали океаните на цялото Северно полукълбо. През последните 100 години популацията им е силно намаляла в 5 географски зони и сега обитават Северния ледовит океан и свързаните с него морета. Рядко се срещат под 45 градуса северна ширина.

Balaena mysticetus предпочита по-студените води на Северното полукълбо. Те обикновено следват отдалечаващите се ледове през зимата, а през лятото могат да бъдат намерени в заливи, проливи и естуари.

Как изгледа гренландският кит

Китове

Гренландският кит е вторият по големина кит в света, след синия кит. Той има най-голямата уста сред всички животни, като устата му е дъговидна, откъдето идва и наименованието му. Долната му челюст е белязана с бели петна, които са в контраст с останалата черна част на животното. Балената в устата на този кит е най-голямата с 300 плочи с размери 300-450 сантиметра дължина вертикално.

Черепът е огромен и заема 1/3 от дължината на тялото, той е извит и асиметричен.

Гренландските китове средно са около 18 метра дълги и тежат по 100 това. За да имат толкова голяма маса, допринася китовата мас - дебел слой мазнина, който изолира тялото от околните студове.

Женските са по-едри от мъжките, те достигат до 18 метра, докато мъжкият е около 17 метра.

За разлика от други китоподобни, гренландските китове нямат гръбна перка, което е адаптация за прекарване на много време под леда на морската повърхност. Подобно на кашалота обаче този вид има рудаментарен таз, който не е свързан с гръбначния стълб.

На главата си имат сдвоени дупки, които могат да излеят ударно вода на височина 6 метра.

Размножаване на гренландския кит

Тези животни са интересни с това, че мъжките привличат женските чрез песни. Песента на гренландския кит е сложна композиция, която той често променя по време на размножителния сезон, а всяка година китовете звучат различно. Песента им трае от 45 до 90 секунди, а мъжкият може да я повтаря по 24 часа. Не е известно колко продължава връзката по двойки и в колко чифтосвания участва евентуално един мъжки в размножителния сезон.

Този сезон обикновено е през късната зима и ранната пролет. Пролетната миграция се извършва скоро след това и женската ражда между април и юни, като повечето раждания са през май.

Малкото китче достига полова зрялост чак на 20 години. По това време е над 12-14 метра дължина.

Женските достигат полова зрялост преди мъжките, защото са по-едри. При този вид се наблюдава и фалшив хермафродизъм, при което китът изглежда женски, но има мъжки полови органи.

При раждането си малкото гренландско китче е от 4, 25 до 5, 25 метра на дължина и расте с 1, 5 сантиметра на ден. То се храни с майчино мляко до времето на отбиване, което става между 9-ти и 15-ти месец след раждането. След отбиването му скоростта на растежа намалява.

Гренландия

След като родят, китовете се разделят на групи, за да мигрират. Средната им скорост на движение при миграцията е 20 километра в час. Майките и малките им застават в предната група. Предполага се, че това е за да се хранят първи с храната, която срещат по пътя. Създава се впечатление, че майките основно се грижат за малките, но се наблюдават и групи от възрастен мъжки, женска и малко.

Тези животни са изключително дълголетни, като средната възраст на уловени от китоловци животни е около 70 години. Възрастта, която могат да достигат от 200 години ги прави най-дълголетните бозайници на земята.

Поведение на гренландския кит

При миграцията си тези китове се делят на 3 групи:

- Подвъзрастни

- Средновъзрастни

- Големи китове

Те показват различни модели на миграция в зависимост от запасите храна и разширяването на полярната шапка.

С какво се храни гренландският кит

Този вид е характерен с това, че филтрира водата през валените си плочи, като гренландският кит се храни с организмите, уловени в плочите, и изтласква останалата вода навън.

Понякога гренландският кит може да се храни опортюнистично по време на миграцията, но най-вече в зимните месеци.

Ядат зоопланктон от ракообразни, бентостни организми. Зоопланктонът е важна храна за младите гренландски китове.

Гренландските китове се отличават от другите китове

Самите те не са застрашени от хищничество заради огромните си размери. Известно е, че се крият под ледени преспи и е трудно да бъдат атакувани от други животни. За да оцелеят под ледените шапки, те могат да ги пробиват, за да дишат, без да са достъпни за други морски хищници. В състояние са да пробият лед с дебелина до 20 метра, което ги прави истински ледоразбивачи. Атакуват ги основно косатките, както показват наблюдения върху белези по тях.

Най-големият им враг е човекът, тъй като китовете са търговска стока заради китовата мас, огромните запаси от месо и балена им за инструменти.

Състояние на популацията на гренландските китове

Работа на китоловен кораб е било обичайно занимание при хората в миналото, защото ловът на този гигант не е толкова труден поради различни особености. Една от тях е, че животното е тромаво и бавно, освен това убитият кит не потъва и това е улеснявало транспортирането му. Ловени са с харпуни и копия и това значително намалило популацията им.

Отделно местното население от ескимоси също зависи от китовете за поддържане на жизнения си стандарт и ловува тези бозайници отдавна.

Поради това до 20-ти век видът е почти изчезнал в Баренцово море и на други места. Затова през 1935 година е наложена забрана за лов на този гигант. Червената книга го е включила като застрашен вид, защото съвременната популация не надхвърля 10 хиляди кита от вида Balaena mysticetus.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest