Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Хранене на кралски питон в домашни условия

Хранене на кралски питон в домашни условия

Хранене на кралски питон в домашни условия

Ако сте като повечето хора, когато вземете нов домашен любимец от какъвто и да е вид, първото нещо, което искате да направите, е да прекарате време, показвайки го на всеки, когото срещнете. Въпреки че това със сигурност е изкушаващо, е едно от най-лошите неща, които можете да направите с вашия нов кралски питон. Змиите от този вид се нуждаят от период на приспособяване, през който да се чувстват комфортно с новата среда. Продължителността на необходимото време варира, но повечето хора, които се занимават с кралски питони, са съгласни, че обикновено това отнема от 5 до 7 дни.

Като цяло кралските питони са кротки, лесни за отглеждане и растат между 1 – 1, 5 метра, което ги прави идеалния любимец за начинаещ собственик на змия. Кралските питони обикновено не хапят и в по-голямата си част са много послушни. Младите змии обикновено са по-агресивни, но стават по-кротки при чести занимания с тях.

По време на периода на приспособяване трябва да положите всички усилия да не безпокоите или по друг начин да стресирате змията. Има няколко неща, които можете да направите, които ще помогнат с това усилие.

Дръжте клетката далеч от зони с голям трафик, така че змията да не се притеснява от много хора, които минават покрай нея през цялото време.

Избягвайте да пипате змията през това време.

Не се опитвайте да храните новия си любимец през това време.

Сменяйте водата всеки ден.

Почистете на място всички отпадъци в клетката, но не почиствайте цялата клетка.

След като изминат 5 до 7 дни, започнете да се занимавате със змията малко по малко. Ако змията е развълнувана, опитва се да ухапе и като цяло се чувства неудобно да бъде държана, не я насилвайте.

Понякога свикването с допира може да отнеме само един час, друг път на змията ще са необходими няколко седмици всеотдайни усилия, преди да ви се довери.

Има няколко трика, които можете да използвате, за да успокоите змия.

Тъй като змиите са ектотермични, те стават летаргични, когато температурата спадне. Ако оставите змията леко да се охлади, може да е малко по-лесно да се справите. Моля, ако решите да опитате този подход, уверете се, че знаете безопасните температурни граници за вашия домашен любимец и останете в тях. Прекалено ниското ниво за твърде дълго може да причини различни здравословни проблеми.

Позволете на вашата змия да се запознае с вас, като поставите ръката си в клетката ѝ. Не се опитвайте да хванете или дори да докосвате змията. Просто оставете ръката си в терариума, така че животното да започне да се запознава с аромата ви и да не ви свързва с нещо, което се опитва да я изяде. Дори 2 или 3 минути наведнъж два пъти на ден ще помогнат. В крайна сметка питонът ще излезе и ще проучи.

Пет до седем дни след като приберете змията у дома, независимо дали е свикнала още с вас или не, трябва да я нахраните. Питайте в магазина какво е било досегашното меню на кралския питон. Нека първото ядене на вашия нов любимец да е същото, с каквото е свикнал и досега.

Нуждите от хранене варират в зависимост от размера на змиите, но не е необходимо да ги храните всеки ден.

По принцип по-младите кралски питони ядат малки замразени мишки или плъхове. По-големите питони обикновено ядат по-големи мишки или плъхове.

Като общо правило трябва да изберете гризач, който е 1 до 1, 25 пъти по-голям от средната част на вашата змия. По-малката плячка е добра, но избягвайте да им давате храна, която е твърде голяма.

Жива плячка срещу предварително убита

Змиите са хищници и в дивата природа са свикнали да ловят храната си. я обаче ще се справи добре с пресни предварително убити или дори замразени гризачи (първо ще трябва да ги размразите.) По-безопасно е да не храните змията си с жива плячка. Живите гризачи ще се изплашат и могат да ухапят змията ви. Дори малки ухапвания от гризачи могат да причинят инфекция, която ще разболее вашата змия. Кралските питони лесно се обучават да ядат мъртва плячка.

Колко често да храните питона

Не е необходимо да храните питона всеки ден. Обикновено по-малките или по-млади кралски питони трябва да ядат на всеки пет дни, докато по-големите ядат веднъж на седмица или две.

Как да давате замразени гризачи на вашата змия

Размразете старателно замразения гризач или друг бозайник. Не правете това на микровълнова фурна, защото може да има доста неприятни ефекти на вътрешността на фурната ви. При затоплянето замразеният гризач може да гръмне и да нацапа цялата фурна.

Вместо това го сложете в найлонов плик и оставете в помещението, в което е терариумът. Може да отнеме цял ден или няколко часа, в зависимост от това колко топло е помещението, но ще се размрази естествено. Това е и полезна практика, защото миризмата на размразяващия се гризач ще има възпитателен ефект за вашия питон. По този начин той ще се научи, помирисвайки я, че е време за хранене.

Важно е да ползвате щипки, когато поставяте храната. Първо, защото не искате да стреснете змията, като просто хвърлите мъртъв плъх върху главата ѝ, и второ, защото не искате змията да обърка топлината и движението на ръката ви с вечеря. Не забравяйте, че тя вече е помирисала и опитала аромата на храната, защото предварително сте ароматизирали стаята и змията е готова за ядене!

След като поставите храната, оставете питона на спокойствие за около час и половина, да хапне на спокойствие.

Змиите имат по-бавно храносмилане, така че е хубаво в следващите ден или два да не държите и да не разнасяте кралския питон, за да може да усвои храната добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest