Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Зловещата тайна на най-щастливото животно в света - куоката

Зловещата тайна на най-щастливото животно в света - куоката

Зловещата тайна на най-щастливото животно в света - куоката

Куоката винаги се усмихва, но колко жестоко...То е представител на семейство Кенгурови, но единствено по своя род. Двуотробно е, не се привързва към територията, която обитава и живее на групи. Женските раждат веднъж годишно като бременността им трае месец. След това доносват малките си в торбичка на корема за още шест месеца.

Куоката живее в Западна Австралия и по-точно на остров Ротнест. То е известно със своя приятелски настроен и любопитен характер до степен да бъде наречено „най-щастливото животно на света“. Остров Ротнест се превърна в туристическа атракция заради присъствието на Куоката.

Куоката е малко животно, с дължина около 40-54 см и тегло от 2, 5 до 5 кг. Има сладък и приятелски външен вид, с големи черни очи и къса муцуна. Козината му е сиво-кафява с по-тъмни петна по гърба.

Една от най-отличителните характеристики на куоката е нейното общително поведение. Известно е, че се приближава към хората без страх, често с любопитство, за да намери храна. Важно е обаче да запомните, че куоката е диво животно и не трябва да бъде хранена или третирана от хора.

Куоката е нощно животно и прекарва дневните си часове в почивка на сянка или сред гъста растителност. Храни се предимно с растения, но може да се храни и с насекоми, семена и малки животни. За съжаление куоката е застрашен вид, поради унищожаването на естественото й местообитание, лова и наличието на въведени хищни животни като лисици и диви котки. Полагат се усилия за опазване на този вид, включително създаване на защитени паркове и резервати и насърчаване на устойчив туризъм.

Каква е зловещата тайна на куоката?

Куока

Това сладко животинче има и тъмна страна... когато е заплашена от хищник, женската куока хвърля малките, за да избягат необезпокоявани. Точно така, просто така! Този малък австралийски гризач няма проблем да пожертва малките си, за да се спаси. Тя ги използва, за да си спечели време. Странна е природата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest