Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Кои породи котки живеят най-много?

Кои породи котки живеят най-много?

Кои породи котки живеят най-много?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

В любящо семейство домашните любимци стават пълноправни членове на семейството, така че смъртта им винаги е много болезнена за собствениците. В допълнение към правилната грижа и условията на отглеждане, времето, отредено на животното, зависи и от неговата порода. Ако този момент играе голяма роля за вас, тогава преди да придобиете нов домашен любимец, има смисъл да разберете кои котки живеят по-дълго от другите.

Колко години живеят средно котките?

Продължителността на живота зависи пряко от условията на отглеждане. Уличните животни живеят само 4-8 години, като 85% от тях умират в ранна детска възраст. Това се дължи на лошо хранене, горещ или мразовит климат, слаба имунна система и чести заболявания.

Човешката грижа увеличава определената продължителност до 12-15 години. Сред тях има дълголетни породи котки, чиято възраст може да надхвърли 25-30 години. Дълголетието се улеснява от висококачествено и редовно хранене, навременна ваксинация и обезпаразитяване, стерилизация и кастрация, редовни прегледи при ветеринарен лекар и безопасно място на отглеждане, което изключва нараняване. Ако възрастта на домашния любимец надвишава 12-15 години, тогава той може да се счита за дълголетник.

Кои породи котки живеят най-дълго?

Мустакатите столетници включват представители на различни селектирани породи и местни видове котки. Високата им продължителност на живота се дължи на дългия естествен подбор. Те са наследили добро здраве и силен имунитет поради самата природа, тъй като всички слаби индивиди са умирали и не са давали потомство.

Мейн Куун

Продължителност на живот: 13-17 години

Мейн Куун са най-големите домашни котки. Те се появяват в резултат на свободното кръстосване на домашни любимци, донесени от първите заселници, и американски местни котки. Представителите на тази порода имат развит интелект и лесно се обучават. Лесно се привикват към тоалетната и чесалката, а с редовни упражнения по игрив начин усвояват привличането на предмети.

Бирманска порода

Бирманска котка

Продължителност на живот: 16-18 години

Малки котки от Бирма с кафяв цвят. Представителите на породата имат игрив характер. Те са общителни и любопитни. Като цяло бирманците имат добро здраве.

Египетски мау

Продължителност на живот: 16-18 години

Идват от древен Египет, където са се смятали за "кралски котки". Представителите на породата имат подчертан петнист цвят. Те са общителни, не изпитват сериозни здравословни проблеми.

Савана

Продължителност на живот: 15-20 години

Грациозните полудиви котки имат смел характер. Те са добри ловци и ловци. В поведението на представителите на породата се наблюдават маниери на див африкански сервал. Имат отлично здраве.

Сиамска порода

Продължителност на живот: 12-20 години

Първите сиамски котки се появяват на територията на древен Тайланд. По това време се наричал Сиам, така че не се изненадвайте от името на породата. От най-близките си роднини, тайландските котки, те се отличават с по-изтънчени и издължени пропорции на тялото, както и гигантски заострени уши. „Сиамките“ често се наричат ​​чувствителни и отмъстителни, но животните показват тези качества само в отговор на несправедливо отношение. Те са много чувствителни към човешката реч, така че по време на комуникация се препоръчва да се избягва твърде груб и ядосан тон.

Американска късокосместа

Американска котка

Продължителност на живот: 12-20 години

Предците на американската късокосместа котка идват в САЩ с група английски протестанти. Записите за мустакати пътници са запазени в списания от 1609 г. В резултат на чифтосване с местни котки представителите на новата порода станали много по-едри, а козината им станала по-дебела и жилава. В САЩ американската късокосместа е поставена наравно с ябълков пай и бейзбол - основните символи на страната. Фелинолозите уверяват, че дори астронавтите завиждат на здравето на тези животни. По природа американските късокосмести са близки до интровертите. Те обичат стопаните си, но предпочитат да поддържат известно подчинение с тях. Взискателността им е чужда, така че не е нужно да се притеснявате от силни сутрешни серенади от тяхна страна.

Руска синя котка

Продължителност на живот: 14-20 години

Въпреки името, британците от дълго време развъждат тази порода. Селекционерите твърдят, че предците на тази котка са дошли в Англия направо от Архангелск като подарък от Екатерина II. Руската синя котка се завърна в родината си след официалното признание по време на перестройката. Домашните развъдчици леко промениха облика и, като се чифтосват с местни котки с подобна конструкция и цвят. Представителите на тази порода са типични аристократи и напълно безпроблемни домашни любимци. Те са интелигентни, чувствителни и изключително независими. Те се отнасят с децата възможно най-търпеливо, но все пак на детето трябва да се обясни прагът на допустимото. В противен случай то лесно може да получи шамар в лицето с лапа с нокти за шегите си, когато се обърнете.

Ориенталска котка

Продължителност на живот: 15-20 години

"Ориенталците" са близки роднини на "сиамците", отличаващи се с голямо разнообразие от цветове и общителен характер. Въпреки доста дългата история, представителите на тази порода получават първото си признание едва през 1977 г. Ориенталските котки са пристрастени към игрите - и не губят интерес към тях дори в напреднала възраст. За да избегнете щети на имущество на фона на скуката, не забравяйте да се запасите с комплект мишки с часовников механизъм, дрънкащи топки и пръчки за дразнене.

Канадски сфинкс

Канадски сфинкс
Снимка: HairlessCatBlog

Продължителност на живот: 15-20 години

Порода котки без козина. Според стандартите на породата, кожата трябва да има текстурата на дива коза, тъй като има фини косми, или котката може да е напълно без козина. Удобни са за отглеждане от хора, които са алергични към котешки косми. Котките от тази порода изискват повече грижи. Котката сфинкс има висок процент сърдечни заболявания. Сфинксовете са известни със своето екстровертно поведение. Те показват високо ниво на енергия, интелигентност, любопитство и привързаност към своите собственици.

Бомбайски котки

Продължителност на живот: 15-20 години

Представителите на породата приличат на домашна мини пантера. Имат привлекателен външен вид и добро здраве. Считат се за спокойни, любящи и общителни животни, които не обичат да са сами и търсят контакт с човека. Интелигентна порода, която лесно може да бъде обучена.

Сибирска котка

Продължителност на живот: 17-20 години

От породите, споменати по-горе, сибирските котки живеят най-дълго. Това се отразява на скоростта на растежа им в психологически план. До 3-5 години те приличат на обикновени котенца. Истинската възраст се разкрива само от внушителни размери, тъй като максималното тегло на тези пухкави гиганти достига 12 кг. Точната история на произхода на породата все още не е известна. Има много спорове около нея. Някои фелинолози смятат, че предците на съвременните "сибиряци" са норвежки горски котки, втори настояват за тясна връзка с бухарските котки, донесени в Русия от страните от Централна Азия, а трети посочват манул.

Балийска котка

Балийска котка

Продължителност на живот: 18-22 години

Навярно най-дълго живеещата порода котки. Балийската котка е дългокосместа порода домашна котка със сиамска окраска и сапфиреносини очи. Балийската котка е известна още като чистокръвна дългокосместа сиамска котка, тъй като произхожда от естествена мутация на тази порода и следователно е по същество същата котка, но със средно дълга копринена козина и отличително украсена опашка.

Навярно този списък с породи котки дълголетници не е пълен, но в общи линии, това са най-познатите. Принадлежността към породата дълголетни котки дава голямо предимство, но не трябва да разчитате само на този фактор. Повечето световни рекордьори не могат да се похвалят с родословието си, но продължителността на живота им е над 20-30 години. Точната причина за дълголетието на тези котки е неизвестна. Обединява ги само едно - много силната любов и грижа на стопаните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest