Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Пътуване с котката в самолет - какво трябва да знаем?

Пътуване с котката в самолет - какво трябва да знаем?

Пътуване с котката в самолет - какво трябва да знаем?

Котките се транспортират в самолети по-рядко от кучетата, но все пак се случва. Пътуването в самолет с животно е отговорна работа и подготовката трябва да започне още преди закупуването на билети. Ще ви опишем как да го направите правилно.

Пътуване с котката в самолет - какво трябва да знаем?

Резервирайте билети предварително

Резервациите трябва да бъдат направени поне 36 часа преди полета. Това е важно: въздушният превозвач трябва да определи броя на животните на борда. Най-добре е да закупите билети предварително, поне пет дни преди заминаването. Веднага след покупката трябва да се обадите на компанията и да изясните, че ще имате котка с вас, и в същото време да разберете за изискванията за транспортиране. Колкото по-рано закупите билети, толкова повече време имате за подготовка за пътуване с котката.

Научете правилата на авиокомпанията

Повечето превозвачи позволяват максимум пет котки с различни собственици в кабината. Освен това всяко животно трябва да тежи не повече от 8 кг. Някои авиокомпании изискват да закупите отделен билет за вашия домашен любимец, но най-често просто правят бележка върху билета на пътника. Не се нуждаете от билет за превоз в багажното отделение: клетка с котка се издава като обикновен багаж.

Клетка за пътуване на котка

Обикновено при пътуване със самолет котките се транспортират в кабината: основното е да закупите транспортна клетка, която отговаря на изискванията на авиокомпанията. Обикновено регламентът се отнася до размера и. Разрешено е да летите в кабината с един собственик на две котки наведнъж, ако общото им тегло е по-малко от 14 кг.

Подгответе ветеринарни документи

За вътрешни полети се нуждаете от ветеринарен паспорт на котката с маркировка за ваксинация и ветеринарен сертификат формуляр. Тези документи се издават от ветеринарната клиника и е важно да ги получите не по-късно от 30 дни преди заминаването. При пътуване на коткат със самолет в чужбина е необходим ветеринарен паспорт с маркировка за ваксинация и удостоверение за чипиране. За чистокръвни котки е необходимо удостоверение за развъдна стойност от фелинологичен клуб.

Не по-малко от 45-60 дни е необходимо да се проведе лечение срещу котешки паразити и две седмици след това да се ваксинират срещу бяс, котешка чума, хепатит и ентерит. Всички ваксинации на котката трябва да бъдат направени не по-късно от 30 дни преди полета.

Cat ID чипове могат да бъдат закупени във ветеринарни аптеки или онлайн магазини за домашни любимци. Основното е, че чипът има регистрационен номер в единната база данни на агенцията за идентификация на животните - тази информация трябва да бъде изяснена с продавача. Котките се чипират във ветеринарната клиника и възстановяването от тази малка операция отнема около седмица.

Преди пътуване на котка в самолет

Подгответе клетката за транспортиране

Клетката не само трябва да отговаря на изискванията на авиокомпанията - вътре трябва да е удобно за домашния любимец. Лесно е да проверите това: котката трябва спокойно да се изправи в нея в целия си ръст и да може да лежи в свободна позиция. Дъното и трябва да е водоустойчиво. Можете да поставите върху него специална подложка или пелена с пълнител. Няколко дни преди полета трябва да запознаете котката с клетката: поставете я в центъра на стаята, поставете играчки или лакомства вътре. Котката трябва да разбере, че нищо не я заплашва вътре.

Не хранете непосредствено преди заминаване

Колкото и да се тревожите за котката, не трябва да я храните дори два часа преди заминаването. В идеалния случай нахранете около шест часа преди полета. Това е важно, защото във въздуха котката може да се разболее и да повърне. Съвет: ако летите с котка, пристигнете на летището най-малко три, а дори и четири часа преди излитането е по-добре - ветеринарният контрол може да отнеме много време.

Вижте още съвети за безопасно пътуване с котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest