Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето диша учестено?

Защо кучето диша учестено?

Защо кучето диша учестено?

Обикновено кучето прави 10-30 вдишвания в минута. По-точният показател зависи от размера, възрастта и пола. Учестеното дишане се среща при малки женски кучета в ранна възраст.

При здраво животно то е равномерно и почти безшумно, така че появата на хрипове и задух (диспнея) е тревожен знак. Поради липса на кислород, домашният любимец може да умре, така че не отлагайте да се свържете с ветеринарна клиника.

Възможни причини за учестено дишане при кучета

При вдишване животните използват носа си, но когато бягат силно или при горещо време, те попълват кислородните си резерви с помощта на устата си. Но ако кучето диша тежко и често в покой, има голяма вероятност от патология.

Кога не трябва да се тревожите?

При липса на патология бързото дишане при кучета е свързано с физиологични характеристики и метеорологични условия. След изчезването на определени фактори то се стабилизира. Постоянството е приемливо при редица кучешки породи.

- Анатомични особености на някои породи. Малките кучета имат бърз метаболизъм и висок пулс, така че честотата им на дишане е по-висока. Диспнея е характерна и за брахицефалните породи с къса муцуна. Поради неестествената форма на черепа, стеснените ноздри и късото меко небце, те често страдат от заболявания на горните дихателни пътища. Брахицефалите включват мопс и пекинез. Трудно им е да си поемат въздух през синусите, затова постоянно подсмърчат и хъркат. Освен това брахицефалите прегряват много бързо и изплезват езика си в опит да охладят тялото. Шпицовете се държат много странно. Тяхната особена структура на ларинкса води до синдрома на "обратното кихане" по време на стрес и заболяване. Такова "кихане" наподобява кашлица и увеличава честотата на дихателните движения.

- Учестено дишане при бременни и кърмещи кучета. Бързото дишане при бременно куче се появява малко преди раждането и изчезва малко след появата на кученцата. Това се дължи на болка и стрес. Ако състоянието не се подобри, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

- Тревожен сън. Неспокойното поведение на спящо животно, придружено от задух, сърцебиене и активни движения на лапите, е резултат от проявата на емоции по време на цветен сън. Също така е възможно мекото небце да се отдръпне, предотвратявайки нормалните дихателни движения.

Ветеринарна клиника

- Топлина или висока физическа активност. Кучетата често дишат с отворена уста в горещо време, след интензивни тренировки или активна игра. С тези фактори минутната честота на вдишванията може да се увеличи до 160.

- Реакция на ваксинация. Учестеното дишане при куче след ваксинация показва активността на имунната система. През първия ден са допустими временна летаргия, загуба на апетит при кучето и леко повишаване на температурата. За безопасност, след процедурата, се препоръчва да седите във ветеринарна клиника за около половин час. Това е необходимо за проследяване на алергични реакции под формата на асфиксия (задушаване).

Кога трябва да се свържете с ветеринарен лекар?

Увеличаването на честотата на дишането в покой е причина за безпокойство. Ако към задуха се добавят други симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Възможните причини за учестено дишане при кучетата са:

- Топлинен удар. Прегряването може да се случи не само на улицата, но и в задушна стая.

- Алергии. Основният симптом се допълва от секрети от очите и носа, кашлица и сърбеж. При остра липса на кислород поради подуване на ларинкса е възможно задушаване.

- Заболявания на стомашно-чревния тракт и ендокринната система (хипотиреоидизъм, захарен диабет). Всички нарушения на стомашно-чревния тракт са придружени от повръщане, разстройство на изпражненията и загуба на апетит. При асцит температурата на кучето се повишава и стомахът се подува, което пречи на обичайната активност. Хипотиреоидизмът се характеризира със силно понижаване на температурата и бързо наддаване на тегло. Появата на кучешки диабет лесно се разпознава по повишена жажда, лошо състояние на кожата и промени в апетита.

- Отравяне. При тежка интоксикация се появяват конвулсии, координацията се губи и лигавиците посиняват.

- Белодробни хелминтози. Заболяването е придружено от рязка загуба на тегло, повръщане и треска.

- Патологии на дихателната система (ларингоспазъм, пневмония, парализа на ларинкса) и сърдечно-съдовата система. Проблемите с дихателната система се проявяват в силна кашлица при кучето с храчки, съдържащи примеси на кръв и гной, и болка в гърдите. При сърдечна недостатъчност има изтощителна кашлица, загуба на координация и бяло оцветяване на езика.

Кучето диша тежко

- Наранявания и чужди тела, заседнали в дихателните пътища. Ако ребрата са повредени, на гърдите се появяват болезнени отоци или вдлъбнатини. Заседнал предмет предизвиква пристъпи на повръщане на кучето и обилно слюноотделяне.

- Инфекции. Повечето вирусни, бактериални и гъбични инфекции са придружени от висока температура, кихане и кашляне.

- Редовен стрес. Животните се плашат от силни звуци, пътувания до ветеринарна клиника и возене с кола. Ако елиминирането на стресовите фактори не е възможно, използвайте успокоителни. В противен случай нервното напрежение ще се отрази неблагоприятно на състоянието на имунната система.

- Злокачествени новообразувания в дихателните пътища. При течаща форма животното кашля кръв.

Препоръчва се да се установи причината за учестено дишане при куче веднага след откриване на недостиг на въздух. Породите дребни кученца са по-склонни да страдат от трахеален колапс, патология, която стеснява лумена вътре в трахеята. Лечението с лекарства е възможно само на първия етап. В други случаи ще се наложи операция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest