Заболявания при щрауса

Заболявания при щрауса

Щраусите са екзотични птици, които в последно време са доходоносен бизнес заради интереса към щраусовото месо и яйца. За успешното размножаване на щрауси във фермите е нужно добро познаване на заболявания при тези птици, особеностите на тяхното лечение и превенция.

Екзотичните птици страдат от редица заболявания, които могат да унищожат цялата ферма и да причинят големи финансови загуби на щраусовата ферма.

Респираторни заболявания

Към тази група са болести по щраусите, причинени от вируси от група А и се характеризират с увреждания на дихателната система, храносмилането, отоци и депресия. Предава се по въздуха или замърсен фураж.

Пневмониите също са често срещани при щраусите и водят до смъртта на птиците. Отново става въпрос за вирусно предаване или като резултат от усложнение от респираторно заболяване.

Лошият въздух, наличието на чуждо тяло в дихателните пътища също води до респираторни болести по щраусите.

Инфекциозни болести

Микоплазма - инфекциозно заболяване, което се съпровожда от увреждане на въздушните торбички, носната лигавица и белите дробове. Източник са болни птици, носители на микоплазмоза. Заразяването е по дихателен път. Смъртността при младите животни е много висока - 20-30 процента.

Бактериални болести - те се случват заради нарушена имунна система, незадоволителни условия на задържане и изискват антибиотично лечение.

Стаза - това е заболяване по щраусите, при което птицата няма апетит и спира да се движи. Лечението изисква правилна диагностика.

Стомашно- чревни заболявания - това са основно гастрити - гъбичен гастрит, резултат на гъбична инфекция, глисти, ентерит - вирусен, паразитен или бактериален, както и стомашно заболяване, причинено от плоски червеи.

Щраус

Заболявания на мускулите и скелета

Деформация на краката - повечето малки птици страдат от остеопороза. Една от често срещаните деформации, следствие на влажната среда при отглеждане е причина за уголемяване на пръстите на краката и изкривяването им.

Фрактурите също са доста често срещан проблем във фермите.

Демратологични заболявания

Птичата шарка и инфекциозните дермопатии се причиняват от прехранени птици. Небалансираната храна на щрауса създава условия за поява на гъбички и образуване на корички, които се нуждаят от лечение с противогъбични лекарства.

Кожните паразити много често нападат птици, които живеят в затворена среда среда в относителна гъстота.

Вътрешни заболявания - сред най-често срещаните са хепатитът и предизвиканите от него чернодробни заболявания, които изискват адекватно лечение със специални лекарства за укрепване на черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest