miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на ризеншнауцер

Съвети при хранене на ризеншнауцер

Съвети при хранене на ризеншнауцер

Най-големият от шнауцерите - ризеншнауцерът е силно и добре развито животно, което има специфични хранителни нужди. Те са различни в отделните етапи от живота и е добре тази зависимост да се има предвид при определяне на менюто на домашния любимец.

Малкото кученце от породата ризеншнауцер има нужда от активно хранене, защото тогава се развива, но опасността от прехранване и затлъстяване при кучето си остава, затова големината на порцията трябва да се следи още от ранна възраст.

Тази порода, като всяко друго куче, е хищник и затова нуждата от месо при него означава, че месните продукти трябва да заемат 50 процента от храната. Твърде много собственици се грижат за екстериора и хранят своите питомци основно с гранулирана храна. Това е подходящо решение, но само ако тази храна е от премием клас и на кучето се осигурява винаги прясна вода.

Собствениците, които предпочитат сами да определят състава на храната за ризеншнауцера, трябва да се ръководят от съветите на специалистите. Те включват съвета да се дава и сурово месо на ризеншнауцера, включително на малкото кутре, като за него парченцата не бива да са по-големи от лешник.

Ризеншнауцер

Телешкото и пилешкото са подходящи както за малките, така и за големите кучета от породата, но суровото пилешко може да причини стомашно разстройство. Необходимо е да държи строг контрол върху месото, ако се дава в сурово състояние, за да не се допуснат бактериални инфекции. Карантии не бива да се дават в сурови в никакъв случаи, както и кайма, защото не е пълноценна храна за кучето.

За малките кутрета съветът е да им се дава прясна копърка, която е много полезна, а на големите кучета неосолена риба 1-2 пъти в седмицата за разнообразяване на менюто. Сиренето и кашкавалът не бива да надхвърлят 30-40 грама дневно, защото също може да доведат до стомашно разстройство. Най-добрата добавка за здрави стави и мускули при ризеншнауцера е яйцето, добавено към храната 2-3 пъти в седмицата. Свареният ориз и овесените ядки са добра гарнитура към месото, но не и зелето и картофите, които не се усвояват от стомашно-чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest