Попово Прасе

Попово прасе
Снимка: contagionpseudomonas/pixabay.com

Заобикалят ни стотици видове вредни насекоми. Те причиняват щети на земята, под земята или летейки около нас. Има едно сред тях, което сякаш си е присвоило от всички вредители по нещо - то лети, скача, плува, движи се бързо, копае дупки. Това е поповото прасе. Борбата с този натрапник в зеленчуковите градини никак не е лесна, защото той притежава всички възможности на вредителите в градината.

Няма градинар, който да не познава поповото прасе, но тези, които не са го виждали, ще се изненадат от възможностите, които му е дала природата.

Как изглежда поповото прасе и защо се нарича така?

Ако трябва да бъде описано поповото прасе чрез сравнение, то е насекомо, подобно на хибрид между хлебарка и речен рак. На цвят е тъмно кафяво, с малко по-светъл цвят на корема. Латинското му название е Gryllotalpa и означава къртица-скакалец. Напълно си заслужава названието. Подобно на скакалец този бръмбар привлича женски чрез звуците, които издава. Тялото му също има подобие с това на скакалеца. С къртицата пък общите черти се свеждат до предните крачка, които приличат на триони и с тях насекомото рови земята и прокопава тунели.

За да бъде толкова успешен вредител, поповото прасе разполага с отлична физика за целта:

- тялото му е сравнително едро, цилиндрично по форма, дълго от 5 до 7 сантиметра. Ако се включат мустаците и опашката, стига до 12 сантиметра.

- има защитни брони на гърба, главата и корема

- има двойка пипала и дълги мустаци, както и изпъкнали очи на главата

- предните му лапи са масивни, с форма на лопати, имат нокти и приличат на трион, с които копае земята, бързо се придвижва и лесно се покрива

- задните му крачета са две двойки и са дълги, което му дава възможност бързо да се движи, когато е на повърхността

На гърба има разположени две двойки крила - едните са къси и с триъгълна форма, а другите са дълги. С тях лети на 5 метра над земята.

Опашката му е дълга, двойна и твърда, представлява щипци. Това вероятно е най-вредното от всички насекоми. То веднага се ориентира къде в градината има урожай, а изобилието от зеленчукови насаждения е истински рай за него. Поповото прасе яде както грудки, така и корени, пресни кълнове, всички части на растението. Рохкавата наторена почва е идеална за него, без проблем ще си прокопае тунела. Избягва запустели и обрасли с плевели места, защото не яде плевел.

Това е много добре оборудвано насекомо носи странно име - попово прасе. Не е ясно защо популярното му название е такова. Предполага се, че е защото е всеядно, много лакомо, рови като прасетата и винаги намира какво да яде. В различни региони на страната го наричат по различни начини - конощип, щипоконица, конопищица, все имена свързани с щипците му.

За да се справи един стопанин на зеленчукова градина с този вредител, той трябва да бъде наясно как се размножава той, на какви насаждения налита, от какво и как се брани. Хранителните и поведенческите навици на поповото прасе е нужно да се познават, за да бъде ефективна защитата срещу него.

Борба с поповото прасе
Снимка: Hans/pixabay.com

Разпространение на поповото прасе

Това насекомо е един от най-опасните вредители за селското стопанство, подобно на зелевата пеперуда, колорадския бръмбар, листните въшки. Разпространен е навсякъде в близост до площи с насаждения. Обитава по-влажни терени, обича рохкава почва и затова там, където почвата се напоява, е място, където може да срещне често. Не се храни само с една група растения, а се приема за всеядно, затова няма точно определена област, където се наблюдава в по-голяма популация, то е навсякъде.

Размножаване на поповото прасе

В ранна пролет, още със затоплянето на земята, поповото прасе излиза от укритието си. Размножаването започва в края на май. Вечер мъжките летят в търсене на самка. Оплодената женска снася в гнездо, което е на 15 сантиметра под земята до 700 яйца. Излюпват се в края на юни месец. Ларвите в началото остават в гнездото, а майката ги храни с гнила растителност. През юли и август поповото прасе се раздвижва. Тогава започва и борбата срещу него.

Вреди от поповото прасе

Защитата на градината от поповото прасе е сред най-важните задачи на градинаря, защото този вредител може да съсипе цялата реколта в градината. Само за една нощ може да унищожи 15 насаждания. Поповото прасе е и хищник. Яде червеи, дребни насекоми, личинки на бръмбари и за да стигне до жертвите си рови под земята и унищожава всеки корен по пътя си.

Действието му е насочено главно към:

- Зеленчукови лехи с насаждения от цвекло, картофи, зеле, краставици, чушки, домати, магданоз, моркови

- Ягоди, дини, пъпеши

- Пшеница, просо, овес, слънчоглед, царевица

- Декоративни храсти и цветя

- Паркове и горички с млади дървета бук, дъб, бреза, бор, ела

- Овощни градини с ябълки кайсии, круши, праскови.

За една година поповото прасе създава едно поколение. Презимува в почвата като ларва нимфа или възрастно насекомо. Когато се затопли, този подземен вредител започва да копае нагоре. По пътя си задоволява потребностите си от храна. С ненаситен апетит изяжда младите корени, тънките стъбла, листенцата на насажденията. Докато дълбае до 4 метра под земята, това насекомо прегризва всичко с щипците си, дори здравите коренища на растенията.

Борба с поповото прасе

Конощип
Снимка: contagionpseudomonas/pixabay.com

Това насекомо е надживяло мамонтите и няма да се даде лесно. Борбата с поповото прасе е трудна, но градинарите имат на своя страна безброй средства и методи за неговото унищожаване.

Добър ефект дава съчетанието от профилактика и ефективни мерки. Механични, природни и химически средства в комбинация дават добри резултати.

Добре е да се знае най-напред от какво се плаши поповото прасе. Бои се от силен звук и постоянни вибрации, както и от натрапчива миризма.

Основните методи почиват на факта от какво се бои насекомото. Съществуват:

- Капани

- Плашещи приспособления- механични и електронни

- Народни методи

- Биологични препарати

- Химически средства

Сред капаните за попови прасета най-популярни са сенчестите капани, които ги привличат да се разположат на топло. Капани с бира, от заровени буркани, от торни купчинки.

От народните методи най- често се прилагат сапунените разтвори, смес от олио и вода, капронов чорап, пластмасови пръстени, черупки от яйца.

Като отблъскващи аромати между зеленчуците се засаждат невен и хризантеми, чесън, босилек, мента, здравец. Поставят се пресни клонки от бор и ела в картофените ниви. Разтворите от амоняк и вода, йод и вода, пилешки тор и вода. Слагат и рибена карантия, в ров около парниците се изсипва нафта.

Механичните средства за борба са представени от електронни уреди за прогонване, консервени кутии, които висят или празни пластмасови бутилки. Много от тях се комбинират, за да имат по-силен ефект.

Природните врагове на поповото прасе са птиците - врани, гарги, щъркели, скорци, които се хранят с тях. Освен това таралежите, гущерите, мравките, стоножките и бръмбарите бегачи унищожават яйцата и ларвите им.

Отровните препарати за растителна защита включват отровни примамки, гранули, инсектициди. Те най.често се използват от професионалните градинари, които се грижат за защитата на големи площи и там народните средства не успяват да се справят с толкова значителна площ с култури.

В последно време голяма популярност добиват електронните устройства за прогонване на вредители, които работят с ултразвук, тъй като това е хуманен метод за борба с тях, който ги прогонва, без да ги унищожава. Те охраняват от няколко до над хиляда квадрата, в зависимост от типа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest