Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Следи от белка - посещава ли ни малкият хищник?

Следи от белка - посещава ли ни малкият хищник?

Следи от белка - посещава ли ни малкият хищник?

Белките, които можете да срещнете и като „бялки“, са доста симпатични животинки, които могат да причинят обаче големи бели на нас, хората. В България те са широко разпространени, особено по селата, но са малцина онези, които са зърнали с очите си тези вредители.

Причината е, че те ловуват нощно време и са толкова подвижни, че дори и да сте решили да ги хванете на „местопрестъплението“, те бързо ще се скрият от вас. Всъщност единственият начин да разберете дали именно белка е посетила дома ви или пък е пребивавала в автомобила ви, е по следите, които тя остава след себе си.

Да разгледаме малко по-обстойно що за животно е белката.

Белките спадат към семейството на поровете и донякъде наподобяват златките, норките, видрите и невестулките. Всъщност мнозина ги бъркат именно със златките, защото приликата между двете животинки е наистина поразителна. За разлика от златката обаче, муцуната на белката е с бял завършек, а и лапите ѝ не са окосмени. Освен това златката е забранена за улов, докато уловът на белката е разрешен.

Белките са дребни хищници с издължено и дълго тяло, което достига до 40-55 см. Както казахме в началото, на пръв поглед те са доста симпатични животинки и в много държави, включително и в България напоследък, те се отглеждат като домашен любимец, защото могат лесно да се привържат към стопанина си.

В случаите, в които не сте решили да си отглеждате белка у дома обаче, този гризач си е вредител, който не желаете да допускате в имота си.

Как да разпознаете, че вече сте се сдобили с белка? В мига, в който забележите, че имате мъртви домашни кокошчици в кокошкарника, започнете да чувате силно нощно тропане по покрива, натъквате се на разкъсана изолация, имате разпокъсани кабели в колата и/или надраскани седалки, усещате отвратителна смрад и изобщо започнете да изпитвате желание да се изнесете от собствения си дом или да зарежете на мига любимата си кола, то най-вероятно вие сте били посетени от белка. Посещение дори не е точната дума, защото веднъж харесала си конкретно място, на което да намира храната си, белката няма да го изостави.

Белка

Често белките са бъркани с други вредители. Следите от лапите им дори наподобяват тези на котките, но ако се вгледате в тях, ще забележите, че те оставят не само белези от петте си пръста, но и нокти. Освен това белките оставят често след себе си и част от мъртвата си вече плячка, яйца, остатъци от хляб и други.

В заключение ще кажем, че дори и да имате най-малките подозрения, че вашият дом или кола са били посетени от белка, то трябва незабавно да вземете мерки. Вероятно най-удачният вариант е да се свържете с фирма за борба с вредителите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest