Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Кои са опрашващите насекоми

Кои са опрашващите насекоми

Кои са опрашващите насекоми

Много растения, включително култури и красиви цветя, които обичаме, разчитат на опрашването за оцеляване. Опрашването не е само работа на пчелите. Запознайте се с някои от бръмчащите, смели и красиви насекоми, които се възползват максимално от дългите летни дни, за да опрашват.

Цветята изобилстват през пролетта и лятото. Щедрите им предложения от цвят, мирис и нектар са изложени по една причина - да съблазнят опрашител, който да ги посети – а те, от своя страна, носят прашец със себе си, докато се движат от цвят на цвят.

Какво е опрашване?

Опрашването е начинът, по който цъфтящите растения се размножават. Поленът, пълен с генетична информация, необходима за оплождането на растението, трябва да пътува от мъжката част на цветето, наречена прашник, до женската, наречена близалце. Веднъж оплодени, растенията могат да направят своите семена.

За някои растения този процес е дело на вятъра и дъжда. В други случаи цветята просто се опрашват. Но много видове са еволюирали, за да накарат опрашващи насекоми и други животни да вършат работата вместо тях.

Растенията осигуряват сладък нектар и цветен прашец за опрашителите. В замяна, насекомите преместват цветен прашец от едно цвете на друго, наторявайки растението, за да може то да произвежда семена.

Списъкът с насекоми-опрашители е дълъг и включва много различни видове пчели, мухи, оси, бръмбари, пеперуди и молци, дори видове с лоша репутация като домашни мухи и комари. Нека да изброим някои от тях:

1. Земни пчели – те са мъхести пчелички, които изместват прашеца от цветята, благодарение на бръмченето си (вибрациите).

2. Мармаладни мухи (Episyrphus balteatus) - в състояние да летят на изключително дълги разстояния (стотици километри на ден), те посещават 72% от световните хранителни култури и над 70% от дивите цветя, опрашвани от животни.

Пчели

3. Самостоятелни пчели – те събират прашец за малките си, а техните гнезда са изградени от самите тях.

4. Оси – те са гладни минизверове с високи енергийни нужди, така че много от тях търсят цветен нектар. Осите не са толкова окосмени като пчелите, така че прашецът не се придържа толкова лесно към тях, но все пак са важни опрашители.

5. Молци (нощни пеперуди) - повечето от тях летят през нощта, така че може да не забележите, докато прелитат от цвят на цвят, под прикритието на мрака. Някои нощни молци предпочитат да се хранят с бледи и тръбовидни, ароматни цветя, като вида Орлови нокти (Лоницера). Прашецът може да се залепи за косматото телце на молеца и по дългия му език (или лице), докато достига надолу в цветето, търсейки нектар.

6. Пеперуди (дневни) – те са много по-малко на брой от нощните, от гледна точка на видовете, но вършат своята важна работа през деня.

7. Бръмбари – много различни видове ядат цветен прашец. За някои, това е основната диета. За други това е допълнителна вкусна закуска, включително за някои калинки, които допълват обичайната си месоядна диета от листни въшки с цветен прашец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest