Хранене на акита ину

Хранене на акита ину
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Акита ину е японска порода кучета, много известна в родината си, но екзотична за нашите географски ширини. Вековното отглеждане на акита ину е създало условия, поглъщайки културата на родното си място, те да добият привички, поведенчески характеристики и хранителни навици, характерни за Страната на изгряващото слънце.

Затова при хранене на породата акита ину тези факти трябва да се имат предвид. Излизането на тези кучета от родното им място е свързано с промени и в храната, а това става причина за развитие на множество хранителни алергии. Нужно е храната на кучето от древната японска порода да бъде съобразено с неговия произход.

Всеки собственик на куче акита ину има избор между промишлена храна, натурални продукти и смесено хранене. Последната възможност не се препоръчва за японското куче, тъй като то е много чувствително към промените в състава на храната. Естественото хранене е оптималният вариант за породата.

При приготвянето на храната за акита ину трябва да се имат предвид някои факти. На първо място този, че кучетата акита са предразположени към затлъстяване, затова порциите трябва внимателно да се определят.

Друга особеност е, че при липса на физическа дейност животните са склонни сами да се откажат от храната и да останат на пости до 3 дни. При такива случаи не е необходимо да се предприемат никакви действия от собственика.

В родината им акитите са хранени основно както се храни и японският народ. В диетата им основно място заемат рибата, морските дарове. Дава се и ориз на кучетата. Салатата от водорасли, плодовете и зеленчуците за кучета също имат място в храненето им. Тази храна е лека за стомаха, питателна и осигурява на животното всички необходими хранителни вещества.

Отглеждани в други страни обаче, акита ину често развиват хранителни алергии. Те са свързани основно с протеините в месната храна, която получават. Алергени са птичето месо - от пиле, гъска и пуйка, говеждото и телешкото, млечните храни с високо съдържание на мазнини и царевицата.

Затова храната, давана на останалите породи, не е подходяща за японския гост по нашите ширини. Най-подходящи продукти за диетата им са рибата, месото и карантиите. Сред тях морската риба трябва да бъде основа на храненето и да присъства във всяко меню. От месата може да се дава заешко, постно агнешко и конско месо. Ако кучето няма алергия, може да се включат говеждото и телешкото, но всички меса трябва да са добре обработени термично.

Акита

Изварата, кефирът, обезсолените сирена, яйцата могат да разнообразят менюто на акита ину. Дава се и кисело мляко на кучето.

Карантии като бял и черен дроб, сърце трябва да се варят до пълно сваряване преди да се поднесат на кучето. Зеленчуците е добре също да се сваряват, а плодове се дават след навършване на 4 месеца. Овесената каша от елда, ориз, просо е подходяща за породата.

Хранене със суха храна също е допустимо, защото вече тези фабрично приготвени продукти са добре балансирани и обогатени с всичко необходимо за развитието на животното, но задължително трябва да бъдат от супер премиум клас.

Храната на това изключително куче изисква строго проследяване, защото всичко, което не е привично за тях предизвиква в най-добрия случай алергия и лошо храносмилане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest