Японската порода кучета шиба ину не е за начинаещи собственици, тъй като създава доста трудности при отглеждането. Тези животни са много независими, упорити, в състояние са да побягнат в неизвестна посока и невинаги се подчиняват на команди. Това изисква доста познания и най-вече опит с трудно поддаващи се на обучение лаещи домашни питомци.
Тези, които искат да имат този пухкав четириног приятел в дома си, е необходимо да са подготвени за тези трудности отглеждането на шиба ину. За радост изхранването на шиба ину не спада към проблемните моменти в грижата за него.
Кучето не е придирчиво и шиба ину може да бъде хранено както с натурални продукти, така и с фабрично приготвена храна за кучета, каквато се предлага в търговската мрежа.
При избор на домашно приготвена храна, добре е диетата му да бъде подготвена от специалист, защото иначе здравето на домашния питомец е изложено на риск поради неграмотно съставено меню.
Шиба иму може да се храни със следните продукти:
- Сурово месо от домашни птици, зайци или говеждо
- Варени зърнени храни - елда, ориз или пшеница
- Зеленчуци или плодове в ограничени количества, нарязани на парчета
- Всеки вид морска обезкостена риба
- 2-3 яйца от пъдпъдък 2-3 в седмицата.
При избор на домашна храна за шибу ину допълнително трябва да се дават на домашния любимец витамини, минерали и специални добавки, подходящи за шиба ину. Добавките запазват козината здрава и красива, а кучето - активно.
При избора на консервирана храна за кучета, стопанинът може да бъде сигурен, че неговият домашен питомец получава всички необходими хранителни вещества, но това е гарантирано само за храните от най-висок клас, затова грижата на стопанина е да избира най-доброто за своето куче.
Кога и колко пъти на ден трябва да се храни шиба ину?
Кучето е като всеки жив организъм и яде, когато е гладно. Обикновено за ориентир на стопанина служи съветът, че храна се дава след като кучето е било навън. Възрастното куче трябва да получи порция два пъти на ден - сутрин и вечер, а малките кутрета се хранят 3-4 пъти на ден. Броят на храненията се намалява постепенно, докато шиба ину расте.