miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при италианско гонче

Заболявания при италианско гонче

Заболявания при италианско гонче
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Италианското гонче, известно и като Сегуджо Италиано, е ловно куче с древен произход от Египет, пренесено отдавна от финикийците в региона на Средиземно море.

Какво знаем за древните породи кучета, както и ловните по отношение на здравословния им статус?

Всяка древна порода, оцеляла до днес, говори, че екземплярите от нея имат много добро здравословно състояние, запазило ги като вид до днес. Но това предимство има и неблагоприятен аспект - старите породи развиват наследствени заболявания, които се предават на поколенията и оформят особеностите на физиологията им.

От друга страна ловните породи са силни, здрави, смели, добре сложени и издръжливи животни, които имат трудната задача да преследват различен по големина и сила дивеч и да се справят с него в една напрегната и трудна обстановка, в често непознат и непривичен терен. Това предполага много качества, опиращи се основно на здравето и силата на ловното животно.

Кое от тези изисквания покрива гончето и какви изненади може да очаква неговият стопанин в здравословен план?

Италианско гонче

За италианското гонче няма данни да страда от сериозни наследствени заболявания. За него са характерни типични за кучетата заболявания, особено за ловните. На първо място това са проблеми с костно-мускулната система. Тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакетната става се срещат при тази порода. Болестта се развива в резултат на неправилно формиране на ставата при подрастващо куче, следствие на слаби мускули. Лечението е медикаментозно или хирургическо, в зависимост от степента на засягане.

Здравословните проблеми на гончето с ушите идват главно от ушни инфекции, които може да се профилактират чрез редовно почистване, както и прегледи при ветеринар.

Италианските гончета може да имат и проблеми с храносмилателната система. Те най-често се дължат на хранителни алергии. Затова изборът на диета за тези животни е важен. Храносмилателните проблеми се отразяват пряко на издръжливостта на животното, а това е пагубно за едно ловно куче. Задължително храната трябва да е много добре обогатена с витамини и минерали при естествено хранене. Добре е самата хранителна диета да се съгласува със специалист, ако гончето ще се ползва при ловни излети и е необходимо да бъде здраво и в отлична физическа форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest