miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Възможни заболявания при ориенталските котки

Възможни заболявания при ориенталските котки

Ориенталска котка
Снимка: Elelur
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Умна, грациозна и привързана към човека - това са най-характерните качества на ориенталската котка. Тази елитна порода с атрактивна визия обаче има и своите малки недостатъци и те се коренят във възможните заболявания на породата ориенталска котка.

Кои са характерните заболявания, за които трябва да бъдат следени домашните мъркащи питомци?

Тази порода страда от заболявания на горните дихателни пътища. Склонността към простуди е една от ахилесовите пети на това красиво животно. Болестите на устната кухина са другото слабо място при тези животни и изискват редовна профилактика и грижи за венците и зъбите на домашния питомец.

Тъй като породата е свързана със сиамците, те могат да проявяват много от болестите им, които са дълъг списък. Най-тежки са раковите заболявания при ориенталската котка, а най-често срещаните сред тях са ракът на червата, ракът на гърдата и на кожата.

Наследствената сърдечна болест, проявявана от двете породи е най-близката допирна точка в здравословния им статус.

Друго котешко заболяване, което се среща и при ориенталските котки са кожните болести. Ориенталките страдат също от кожна астения- заболяване на съединителната тъкан, от която кожата става мека, тънка, много еластична, уязвима и се пука лесно.

Друго заболяване, свързано с кожата и козината е хипотрихозата. Това е наследствена плешивост. Ендокринната алопеция пък прави косъма тънък. Среща се най-често при мъжките, които са кастрирани.

Стомашната хипокинезия, характерна за сиамците, е по-рядко срещана при ориенталските котки. Това заболяване предизвиква повръщане. Животното може да се задуши, ако върнатата храна навлезе в дихателната тръба.

Заболявания при ориенталската котка
Снимка: Elelur

Дисплазията на тазобедрената става е много характерна за повечето четириноги - кучета и котки. Често се проявява с дислокация на патела. Това заболяване варира силно - от тежка дегенерация до леко изместване на ставите.

Очните заболявания при писаните не подминават и ориенталската котка. Първичната глаукома е повишено вътреочно налягане. То е болезнено усещане понякога, а е опасно, защото води до слепота.

Липсата на ензими се отразява здравословно върху ориенталската котка като деформация на скелета. Характерно е за сиамките и пренесено върху близките им ориенталски котки.

Необходимостта от редовна профилактика на домашния любимец и проследяване от ветеринар са задължителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest