Риба Оскар

Риба Оскар
Снимка: zoosnow/pixabay.com

Когато става въпрос за аквариум, обикновено си представяме много малки цветни аквариумни рибки, плуващи из съда. Някои запалени акваристи обаче предпочитат едрите видове, които се отглеждат или самостоятелно, или като съвсем малко общество. Те обикновено изискват повече грижи и опит, но пък предоставят много повече забележителни възможности за наблюдение. Било заради индивидуален характер, какъвто притежават риби като индийския рибен нож, или интересния и необичаен начин на плуване и поведение като тетраодоните.

Интересен в този смисъл представител на едрите аквариумни риби е и рибата Оскар. Тя е аквариумна красавица, която заслужава специално внимание от любителите на интересни едри риби.

Класификация и наименование на риба Оскар

Оскар има латинско название Astrnotus ocellatus и е вид риба, принадлежаща към цихлидите. Има редица имена, свързани с нейни анатомични особености - тигров оскар, кадифена цихлида, мраморна цихлида.

Видът е описан първоначално от Луис Агасис през 1831 година под името Lobotes ocellatus, тъй като авторът погрешно смята, че това е морски вид.

По-късно видът е отнесен към Astrnotus.

Този вид риби имат и други названия - Acara hyposticta, Astrnotus ocellatus zebra, Astrnotus orbiculatus.

Разпространение и местообитания на риба Оскар

Рибите Оскар са сладководни риби, чиито естествени местообитания са райони с топли води. Тяхното родно място е Южна Америка, основно около реките Амазонка и Ориноко и техните притоци.

Тези речни басейни представляват комплекс от водни пътища, които включват държавите Аржентина, Бразилия, Колумбия, Парагвай, Перу, Уругвай и Венецуела. Оскарите се срещат и в части от Суринам и Френска Гвиана.

Съществуват много разновидности на вида, които са въведени в Южна Азия, северна и Централна Америка и Африка. Те са инвазивен вид.

Местообитанията на рибата Оскар са плитки, спокойни сладководни реки и басейни. Водата, която обитават, има неутрално рН, с умерена твърдост и типични тропически температури от 22-25 градуса. Тъй като тези риби са предимно дънни обитатели, те живеят предимно в райони с кални или пясъчни субстрати.

Как изглежда рибата Оскар?

Оскар има средна дължина около 35 сантиметра, но варира от 30 до 45 сантиметра, а средното тегло на зрялата риба е 1, 58 килограма.

Видът има много разновидности, но дивият Оскар е тъмнозелен до кафяв на цвят с различни маркировки в оранжево, червено или жълто отстрани на тялото. Самото тяло е овално и сплескано в страни.

Рибата се отличава с големите си удължени плавници. Голяма е също главата на Оскара, както и очите му, които са и доста изпъкнали. Те са тъмни, с тънък червен контур, а устните са плътни и месести.

Astrnotus ocellatus има характерни оцветявания в основата на гръбната перка в оранжево и червено, заедно с по-светъл вертикален знак в основата на аналната перка.

Оскарите имат по една ноздра от всяка страна на муцуната и фарингеални челюсти, което е характерно за цихлидите.

Какви са рибите Оскар
Снимка: zoosnow/pixabay.com

Различните вариации, които се наблюдават в рибата са по-дълги перки, черно оцветяване, червено оцветяване в маркировката и тяло с оранжеви маркировки навсякъде.

Младите екземпляри имат различно оцветяване от възрастните. Те са на райета с бели и оранжеви вълнообразни ленти и имат петнисти глави.

Размножаване на риба Оскар

Видът е разглеждан като сексуално мономорфен, но съществува сексуален диморфизъм. Мъжките растат по-бързо, в някои от естествените си местообитания имат тъмни петна в основата на гръбните перки.

Полова зрялост при риба Оскар достига на около 1 година и се размножават в продължение на 9-10 години.

Честотата и времето на хвърляне на хайвера са свързани с дъждовния период.

Astrnotus ocellatus са двуродови субстратни, но размножаването им в дивата природа не е добре проучено.

Новороденото е около 5 сантиметра на дължина.

Когато се отглеждат в плен, двойките избират и почистват сплескани повърхности, върху които снасят яйцата. По-малките женски снасят около 300-500 яйца, докато големите около 2500-3000 на брой. Както повечето цихлиди, те се грижат за поколението, но колко продължава тази грижа в дивата природа, не е известно.

Продължителността на живота при риба Оскар е 8 до 15 години в плен.

Хранене на риба Оскар

Astrnotus ocellatus е хищен вид, който се храни с риба в естествената си среда. Повечето риби, които са храна за Оскара, са сомове от няколко вида.

Оскар притежава смукателен механизъм за улавяне на плячка. Дивите видове ядат също скариди, различни видове охлюви, насекоми и техни ларви, както и плодове и ядки от сезонни растения.

Тази риба има силна нужда от витамин С и ако не го получи в достатъчни количества развива различни заболявания.

В плен рибите Оскар се хранят с рибна храна, подходяща за големи месоядни риби като раци, червеи и насекоми - някои видове мухи, също така щурци, както и скакалци.

Поведение на риба Оскар

Astrnotus ocellatus предизвикват интерес по отношение на поведението им, но как се държат в естествената си среда, е слабо известно. За техните поведенчески навици се съди главно по начина, по който се държат, когото се отглеждат в плен.

Въз основа на наблюденията се смята, че Оскарите може да установят своя територия и йерархия и да се бият, за да защитават териториалните си владения. Установено е, че очите им стават черни, когато са загубили битка с друга риба.

Повечето цихлиди комуникират със звуци с много ниска честота. Използват импулси за разпознаване на вида, пола или друга оценка на други риби. Като всички цихлиди, могат да променят цвета или поведението си според ситуацията, в която се намират.

Astrnotus ocellatus има ярки очни петна - ocelli, които се намират в основата на опашната перка. Изследвано е дали те са защитен механизъм срещу нападения на пирани, които се хранят с перки на други риби. Рибите, които стават жертви на такива нападения имат затруднен растеж, тъй като трябва да фокусират енергията си върху регенерацията на тези части. Очните петна на оскарите се явяват имитация на главата и това е тяхната защита срещу нападения от този тип.

Те също така бързо променят цвета си.

Отглеждане на риба Оскар

Тази забележителни риба представлява интерес за акваристиката и затова за нуждите на индустрията са разработени много декоративни разновидности на Astrnotus ocellatus. Те включват форми с по-голяма интензивност на червеното по тялото, албиноси, мраморни петна и други.

Интересни факти за риба Оскар

Astrnotus ocellatus е много почитана риба в Тайланд. В много домове, офиси и даже в храмовете има басейни с рибата.

Когато образуват двойка тези риби стават особено агресивни и са готови за битки за територия.

Препоръчва се в плен Astrnotus ocellatus да не се храни с речна риба, защото носи опасни за Оскар заболявания.

В Европа оскарите са гости, дошли късно, чак през 1934 година, пренесени от пътешественици, макар че са сред най-едрите аквариумни рибки.

Когато са в аквариум оскарите са спокойни и балансирани риби и това позволява да бъдат наблюдавани добре, но трябва да се знае, че са доста срамежливи и дори мрежа, спусната в аквариума може да ги изплаши и да ги накара да се скрият за дълго в укритията си, но лесно свикват със своя стопанин и дори взимат храна от ръката му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати