Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»От какво умират чинчилите?

От какво умират чинчилите?

от какво умират чинчилите

Чинчилите са едни от най-популярните домашни любимци след котките и кучетата. Те са безумно сладки и мили, като именно затова бързо се превръщат в любимци на стопаните си. Ако и вие обмисляте да си вземете чинчила, тогава е важно да знаете, какви са основните грешки които можете да допуснете в отглеждането на чинчилата.

От какво умират чинчилите? Вижте повече в следващите редове:

За съжаление те също са предразположени към някои заболявания, но и като цяло не се отличават с много крепко здраве. Именно затова е много важно да се грижите отлично за вашите питомци, за да се минимизира рискът от внезапна смърт при чинчилите.

Така например едни от най-честите са грешките в храненето на чинчилите, а също така различните болести, на които стопаните не са обърнали внимание и не са потърсили NaN lb (ветеринар). Ако обаче се грижите добре за тях, тогава в домашни условия те могат да доживеят дори до 25 години, но все пак това зависи пряко от грижите, които полагате за тях.

Основните причини за смъртта на чинчилите са няколко. Вижте повече:

1. Топлинен удар

Трудно понасят температурите над 25 °C, като високите градуси могат да са дори смъртоносни за тях. Оптималната температура на тези гризачи е в диапазона на 18-20 °C и влажност от около 60 %.

2. Стрес

Колкото и удивително да звучи, но тези животинки също могат да са подложени на стрес подобно на нас хората. Имено той доста често е и причината за трагическите последствия. Важно е да знаете това, че те са доста емоционални животни, като дори малкият стрес за тях може да стане причината за спирането на сърцето им.

В групата на стресовите ситуации влизат:

- резките и силните звуци;

- липсата на внимание към животинките;

- смяна на обстановката;

чинчилка
Снимка: justinluv

- падане от високо;

- невнимателното отношение от страна на стопанина или резките викове.

3. Отравяне

Една от най-честите причини за внезапната смърт на чинчилата е именно отравянето, особено ако си позволявате да го изкарвате свободно в дома ви. Подобни предмети могат да бъдат различните стайни растения, солта, битовата химия, развалената храна и други. При наличие на интоксикация при чинчилата се проявява и характерната симптоматика на това състояние, а именно диария, повръщане, силно слюноотделяне, конвулсии и липса на координация. Единственият начин да помогнете на животинката е като я заведете на ветеринар, където ще се извърши промиване на стомаха и клизма. За съжаление обаче в някои случаи настъпва мигновена смърт и не може да бъде спасено животното.

4. Подуване

Често тези малки животинки могат да загинат от подуване на стомаха или червата, като това се получава в случай, че чинчилата е консумирала:

- развалено сено;

- свежа трева;

- зеле;

- ябълки или моркови в голямо количество;

- некачествена вода.

5. Настинка

Ако животното се намира постоянно на места, където има течение, тогава това може да доведе до различни простудни заболявания при чинчилата. В този случай характерната симптоматика вклюва повишена температура, слабост, липса на апетит, секрет от носа и очите. Имайте предвид, че при покачване на температурата над 39 градуса животното неминуемо загива, затова е важно веднага да потърсите помощта на ветеринар.

6. Инсулт

Едни от причините да се стигне до това са:

- силният стрес;

- травми на главата;

- отравяне;

- рязко спадане на температурата;

- недостиг на витамин В.

Характерните признаци на инсулта са обилното слюноотделяне, парализата на лапичките и обръщането му на една страна. Имайте предвид това, че тук отново е особено важно веднага да се обърнете към ветеринар, защото само така можете да спасите чинчилата.

При малките домашни любимци грешките на стопаните им често могат да станат фатални и те да загинат. Затова е много важно да се грижите добре за вашите чинчили и при най-малкото съмнение, че нещо не е наред, то следва веднага да се обърнете към ветеринар. Именно ранната диагностика може да спаси живота на питомеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest