miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Породи кучета с къси крака

Породи кучета с къси крака

Породи кучета с къси крака

Най-добрият приятел на човека – кучето, е прекрасно, дори когато има къси и смешни крачка спрямо големината на тялото. Всъщност тези породи късокраки кучета са дори много обичани заради смешния си и симпатичен вид. Подбрали сме ви няколко сладурковци, които се отличават с къси крачета, но с широки души. Ето ги и тях.

Дакел

Това е една от най-разпространените породи кучета с къси крачка, която е избирана за домашен любимец. С дълго тяло, провиснали уши и мънички краченца те са като малка сладка играчка, която ти се иска да гушкаш. Височината им достига максимум до 27 сантиметра, а теглото – най-много до 14 килограма.

Дакелите обаче не са безобидни кротки животинчета, които искат да бъдат целувани целодневно от своите стопани. Те са селектирани като ловна порода кучета със специално предназначение – улов на язовци. Затова могат да бъдат много игриви, ровещи из апартамента или навън, както и много безстрашни.

Басет

Басет е късокрако куче

Други често срещани късокраки кучета за домашни любимци, които достигат до малко по-голям размер, в сравнение с дакела. Те достигат максимална височина от 38 см, което също не е особено впечатляващ ръст. Всъщност името им произлиза от френската думичка „Bas“, което в превод означава точно „нисък“. Басетите също са ловджийски кучета, но са игриви, любвеобилни и общителни домашни любимци.

Пекинез

Колкото дребен, толкова и самоотвержен и смел. Такъв е пекинезът – рошльо с къси крачета и тъпа муцунка. Те са малки и силно окосмени, затова приличат на ходещо рошаво килимче с подаващи се отдолу лапички. Достигат средна височина от едва 20 см. и тегло от 4-5 кг. Породата е селектирана в Китай и е създадена за охрана на китайските дворци и замъци. И действително – само който е заставал на пътя на пекинез знае колко силен лай се разнася от това симпатично мъниче.

Скоч териер

Късокраки породи кучета

Може да ви се прииска точно такава пухкава и сладка играчка, какъвто е външният вид на шотландския териер. Късите крака на рошльото се подават изпод средно дълга козина с типичния черен за породата цвят. Височината на шотландските териери достига 28 сантиметра, а средното им тегло е около 8-9 килограма. Създадени също за ловни кучета, тези териери са с труден за обучение характер. Въпреки това са много дружелюбни домашни любимци, които искат да им се отделя много внимание и обич.

Скай териер

Крачетата и очите на малкия косматко едва се виждат изпод дългата му козина. Тази порода също е шотландска и произлиза от остров Скай, откъдето идва и името им. Както и останалите късокраки породи кучета, скай териерът също е специално селектиран – отново като ловно куче. Работата му в миналото е била да ловува лисици, язовци и видри, но днес е желан домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest