Miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Сомче за аквариум - какво трябва да знаем

Сомче за аквариум - какво трябва да знаем

Сомче за аквариум - какво трябва да знаем
Снимка: maxmann/pixabay.com

Нито един аквариум не е напълно завършен, ако в него няма аквариумно сомче. Тези не толкова красиви и привлекателни обитатели на аквариума всъщност са изключително полезни и се явяват най-добрия приятел на аквариста, защото редом с него се грижат за чистотата на аквариума и добрата среда за живот на останалите обитатели.

Всеки начинаещ акварист получава съвет да си купи сомче за аквариум и затова познаването на тази рибка е не само полезно, но и задължително условие при ситуиране на аквариум у дома.

Произход на аквариумното сомче

Семейство Сомови са добре познат и разпространен вид риби. В природата съществуват почти 2049 вида сомове, причислявани към едни от най-едрите сладководни риби. До момента има обособени 37 рода. Могат да бъдат наблюдавани из целия свят, с изключение на Антарктика. Някои от тях даже са се приспособили за живот в солена вода.

Този вид риба се нарича така заради подобните на мустаци органи отпред на муцуната, които използва при търсене на храна. Това са всъщност вкусови органи, близо до устата и наподобяват мустаците на котките.

CatFish е названието на сом, където cat е котка, а fish - риба. Не мустаците, а гръдната гръбната перка са истинското оръжие на сома, тъй като представляват шипове, които пробождат кожата, а някои видове отделят токсин, усилващ болката. Едрите представители са дънни риби.

Аквариумните сомчета обикновено също са дънни обитатели с малки изключения. Най-популярните са от рода Коридорас.

Coridoras e вид сладководни сомчета от семейство Callchthyidae. Те имат сравнително ограничени области на ендемизъм, но площта на разпространението на рода почти се равнява на площта на разпространението на семейството, с изключение на Панама, където коридорас няма.

Видовете коридораси се наблюдават в Южна Америка, където са открити на изток от Андите до Атлантическия бряг, от Тринидад до Рио де ла Плата в Северна Аржентина.

Местообитания на сомчетата в природата

В естествената си среда тези сомчета се срещат в потоци с по-малки размери, по периферията на по-големите реки, в блата и езера. Те са местни за бавно движещи се и почти неподвижни, но рядко застояли потоци и малки реки в Южна Америка, където водата е плитка и много мътна. Повечето видове са обитатели на дъното, където се хранят с пясък, чакъл или детрит. Бреговете на потоците са покрити с гъста растителност и там обичат да се крият тези рибки.

Те обитават голямо разнообразие от типове вода, но са склонни към меко, неутрално, до слабо кисело или слабо алкално pH и 5-10 градуса твърдост. Могат да понасят само малко количество сол и не обитават среда с приливни влияния. Често се движат в плитки води. Повечето са нощни, но има и дневни видове.

Сомче за аквариум - какво трябва да знаем
Снимка: hrohmann/pixabay.com

Начин на живот на аквариумните сомчета

В аквариума сомчетата понасят широк спектър от условия, включително температури по-ниски от тропическите. Не се справят добре в аквариуми с високи нитрати. Могат да се държат в резервоар с чакъл, стига да няма остри ръбове по чакъла, за да не се наранят. Все пак те предпочитат пясъчно дъно. По-вероятно е да процъфтяват, ако има отворена зона от субстрат на дъното, където могат да получават храна.

Отглеждането на аквариумните сомчета е лесно, тъй като са издръжливи, спокойни, активни и забавни. Понякога се качват на повърхността, задържайки се над водата, за да поемат глътка въздух. Това поведение е напълно нормално и не е показател, че нещо с рибката не е наред. Ако обаче се прави прекалено често, може да е индикатор за лоши водни условия.

Изключително дълголетни аквариумни рибки са сомчетата. Твърди се, че продължителността на живот на аквариумните сомчета може да е до 27 години в плен и 20 години в естествената си среда.

Как изглеждат аквариумните сомчета?

Сомчетата от семейство Коридорас са малък вид. Те са между 2, 5 и 5 сантиметра, някои достигат до 7 сантиметра. Нямат люспи по тялото, както и големите видове. Някои са развили подобно на броня покритие, което е допълнителна защита от хищници.

Имат плоско коремче и очите им са разположени в задната част на главата. Мустачките им са вкусови рецептори, с чиято помощ намират храна. Устата им е от смучещ тип. Имат добре развито обоняние, на което се осланят при търсене на храната си на дъното.

Те са от най-семпло изглеждащите обитатели на аквариума. Не са атрактивни като скалария, молинезия, златна рибка, гупи, хелери, риба дискус, цихлиди, рибка кардинал, неоновите рибки и др. Най-често са сиви с малки петънца по тях. Макар да не са най-цветните и екстравагантни сред декоративните рибки, те печелят първенството на най-работливите и полезни обитатели на аквариума наравно с аквариумните охлюви.

Грижи за аквариумните сомчета

Много видове аквариумни сомчета са нощни. Те имат нужда от пещери от камъни, проходи и всякакви укрития, където да се крият, когато са наплашени, а това се случва често, тъй като те са срамежливи и боязливи рибки. Тези условия им дават възможност да водят пълноценен живот, близък до естествена им среда.

Някои видове обичат да се заравят в пясъка. За тях е добре да се избере фин пясък и много аквариумни растения, където да намерят своите естествени скривалища. Дърветата за декорация също са подходящи като избор. Някои от тях хапват от дървото, за да извлекат необходимите им минерали.

Тези рибки са доста социални и живеят най-добре в група от себеподобни. Оптималната цифра е 5 броя сомчета, като е доказано, че по-добро разбирателство съществува, когато бройката на мъжките е повече от тази на женските. Затова 3-4 мъжки на една женска е добър избор.

Сомчетата вършат полезна работа, изяждайки остатъците от храна, която се събира на дъното на съда. Така те почистват излишната храна за рибки, която другите рибки не са успели да изядат. Тези остатъци са проблем, тъй като развалят химическия състав на водата, стресират рибките и ги правят податливи на различни болести. Отпадъците допринасят и за развитието на вредни бактерии и намаляват запаса от кислород в аквариума.

Съвместимост на сомчетата с други декоративни рибки

Тъй като не са агресивен вид сомчетата се вписват добре в болшинството общи аквариуми. Преди да се добави сомче в аквариумното общество обаче, трябва да се проучи кои видове рибки са съвместими с аквариумно сомче. Много е възможно някои агресивни видове да убият сомчетата до 1 седмица.

Сомче за аквариум - какво трябва да знаем

Хранене на аквариумното сомче

Тези мирни рибки, известни като боклукчиите на аквариума, нямат нужда от специална диета. Може да се каже, че са всеядни. Аквариумните сомчета ядат както водорасли, така и червеи. Търсят храната си на дъното, така, че люспестата храна е добро попадение. Живата и замразена храна е еднакво полезна и се дава веднъж, най-много 2 пъти на ден. Пелети, гранули и водорасли са отлична храна за сомчета в аквариума.

В дивата природа те ядат ларвите на насекомите, червеи и други дребни вещества във водата, които стават за храна.

Размножаване на аквариумни сомчета

Известно е, че всички коридораси и техните роднини депозират хайвера сред растенията и дори върху стъклото на аквариума. Хвърлянето на хайвера съвпада със спад на температурата и налягането. В природата това става преди дъждовна буря. За яйцата се грижи мъжкият в дивата природа, но в аквариума размножаването е трудно. Малките са застрашени от останалите по-големи рибки.

Важни факти за аквариумните сомчета

Тъй като тези рибки са много чувствителни към нитрати водата трябва да се тества и да се подменя частично, ако се налага.

Ако аквариумно сомче спре да се храни, това може да е признак на някаква инфекция и се налага да се дава лекарствена храна, за да се унищожат паразитите в нея.

Гъбичките по тялото са друга често срещана болест по рибките, но най-честата причина за смърт е отравянето с нитрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest