Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Паразити при кучетата - какво трябва да знаем

Паразити при кучетата - какво трябва да знаем

Паразити при кучетата - какво трябва да знаем

Стандартната грижа за кучето, включват редовните профилактични прегледи и профилактиката срещу паразити. Ако не се грижите добре за това, тогава в бъдеще може да се получат много сериозни проблеми със здравето на кучето, включително влошаване на състоянието, различни заболявания или дори смърт. Добре е да познавате симптоматиката на този проблем, за да можете своевременно да забележите, ако кучето има паразити.

Паразити при кучетата

Прието е да се смята, че под думите паразити се подразбират само глистите и бълхите, като първите тероризират животното отвън, а вторите - отвътре. За съжаление обаче, паразитите при кучетата са доста повече, просто тези са едни от най-разпространените.

- Кучешка тения;

- Кокцидиоза;

- Чревна протозооноза;

- Паразитна амеба;

- Пироплазмоза.

Симптоматиката може да се различава малко в зависимост от паразита, но като цяло основните признаци в този случай са:

Симптоми при кучешки паразити

- Диария - постоянна или да се появява само понякога;

- Метеоризъм;

- Болки в стомаха;

- Повръщане, оригване;

- Понижена активност, апатия и липса на апетит или обратното, увеличена раздразнителност;

- Лош дъх от устата;

- Влошаване на състоянието на козината;

- Намаляване на имунитета;

- Влошаване на храносмилането;

- Повишаване на температурата (при някои паразити);

- Загуба на теглото и обща слабост.

Диагностика и лечение на паразитите при кучетата

Лечение на паразити при кучето

Точното и конкретно определяна на причинителя на състоянието е от съществено значение за провеждането на правилното и ефективно лечение на паразити при кучето. Към диагностиката можем да добавим следните мероприятия:

- Изследване на фекалиите;

- Анален и перианален секрет;

- Пълна кръвна картина (ПКК);

- Ендоскопия или колоноскопия;

- Биопсия на дебелото черво;

- Магнитен резонанс;

- Полимеразна верижна реакция;

- Имуносорбентен анализ.

Както сами разбирате, различните видове кучешки паразити понякога могат да имат различни симптоми, което може да усложни донякъде диагностицирането. След като се определи причината и вида на паразита обаче, се назначава и съответно лечение с медикаменти, които съответстват на състоянието и възрастта на кучето.

В случай че те са с локализация в стомашно-чревния тракт, тогава се назначава най-често метронидазол. Курсът на лечение продължава 5-10 дни, в зависимост от състоянието. Дозировката може да е различна и само ветеринарят може да реши каква да е тя. Важно е обаче да имате предвид, че това средство е доста агресивно и далеч не всички кучета могат лесно да го понесат.

В този случай могат да се получат странични ефекти, като например загуба на апетита или апатия. Това може да наложи смяната на медикамента от специалиста, който да е също ефективен при конкретните паразити, но и да е по-щадящ.

Като алтернативно лечение при по-леките случаи може да се предпише комбинация от лекарства от групата на сулфонамидите (например сулфадиметоксин) с широкоспектърни антибиотици (спирамицин, неомицин и други), които са необходими за блокиране на развитието на вторични инфекции и бактериални усложнения.

При комплексната терапия за лечението на различните паразити при кучето се използват също така и пробиотици, които възстановяват чревната микрофлора, тъй като често тя се разрушава под силното действие на агресивните медикаменти. За да се облекчи състоянието на кучето, могат да бъдат назначение различни спазмолитици, както и други симптоматични средства според състоянието на животното.

Важно е да обръщате внимание на всяка една промяна в здравословното състояние на питомеца си, тъй като това може ви подскаже за появата на някакви проблеми с кучето. Не по-малко важно е да се грижите за правилното и балансираното хранене, защото само така любимецът ви ще е винаги здрав и силен, за да се пребори лесно с всяка инфекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest