Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на Сибирско Хъски

Хранене на Сибирско Хъски

Хранене на Сибирско Хъски

Количеството на порциона на Сибирското Хъски в голяма степен зависи от възрастта и индивидуалните особености на животното. Ако след хранене кучето поиска още, значи порцията не му стига. В продължителна перспектива увеличеният апетит на кучето може да има физиологична основа или причината да е някаква патология.

Във всеки случай е важно да сте запознати с нормите на хранене на Сибирското Хъски, както и с полезни храни за него, за да заситите необходимостта от витамини и минерали. Препоръчително е тази порода кучета да се храни след физическо натоварване и разходка.

Какви продукти трябва да влизат в менюто на Сибирското Хъски?

Условно може да разделим храненето на кучето на натурално, сухо или влажно (суха храна и консерви), както и комбинирано. Последният начин на хранене на Сибирското Хъски е причина за доста спорове по темата, като конкретно за тази порода той не се поръчва, тъй като може да доведе до проблеми със стомаха и влошаване на общото здраве на кучето.

При избора на натуралната храна е важно да се съобразите с индивидуалните особености на породата. Така например тези кучета са много енергични, но въпреки това не се нуждаят от много големи порции, за да се възстанови енергийният им запас. В основата на храненето им трябва да бъдат протеините, мазнините, фибрите, аминокиселините и витамините.

1. Месо

То е главният източник на белтъци и трябва да съставя половината от менюто на Сибирското Хъски. Въпреки способността на породата да преработва мазните храни, по-добре е да не им давате свинско, а да заложите на по-леките меса - например говеждо, пуешко, пилешко.

Може да заситите организма на кучето си с необходимите микроелементи, добавяйки в менюто им пилешки сърца, черен дроб, бъбреци. Те трябва да се консумират редовно, но не всеки ден. Месото може да се дава както сурово, така и варено.

2. Каши

Каша от елда за Сибирско Хъски

Трябва да съставят 1/3 от рациона на кучето, като може да се използват ориз, елда или овес, от които да приготвите здравословна каша за кучето. Полезно е да добавяте и малко краве масло.

3. Риба

Изключително полезна е и е богат източник на аминокиселини, флуорид и фосфор. Към полезните храни за Сибирското Хъски спадат различни морски продукти като ако имат кости, трябва задължително да ги махнете преди това.

4. Млечни продукти

Не всички са полезни за тази порода. Допустимо е да включите в рациона им кефир, извара и кисело мляко.

5. Зеленчуци

Обезателно трябва да присъстват рациона на Сибирското Хъски. Можете да им давате цвекло, моркови, зеле, тиквички или малко количество домати.

Забранени храни за Сибирското Хъски

Полезни храни за Сибирско Хъски

- Мазно месо и пилешки кости;

- Бонбони, стафиди и други сладки продукти;

- Оцветители и консерванти;

- Пушени и люти продукти;

- Пържена, гореща и студена храна.

Заедно с това е вредно да се прекалява с доматите, тъй като те могат да съдействат за появата на алергия при кучето.

Ако сте се спрели на суха храна за кучета, тогава е важно да обърнете внимание на месото в състава ѝ. Зърнените храни са вредни и водят до запушване на червата. За тази порода са полезни само сухите храни премиум клас, които насищат организма с полезните витамини, минерали и хранителни вещества.

Малките кученца трябва да се хранят по-често през първия месец от раждането си. Всички горе изброени продукти са полезни за Сибирското Хъски храни, като за малките представители на породата месото може да се включи към храненето след 3-4 седмица.

Сухата храна трябва да съответства на най-високите стандарти и изисквания, но и да е предназначена именно за малките кученца. Те са по-наситени с витамини и минерали, които са особено подходящи за подрастващия организъм. Ако имате сложности с избора, можете да се консултирате с ветеринар, който да ви помогне.

Грижете се за кучето си и винаги се старайте да го храните здравословно и балансирано. Именно правилното хранене заедно с редовните физически тренировки са в основата на крепкото здраве на всяко едно животно.

Ако и вие искате да имате това невероятно куче, вижте нашите обяви и цени за хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest