miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»За комарите от А до Я

За комарите от А до Я

Комар
Лампа против комари, засмукваща
Практичен аксесоар за вашия дом:
Лампа против комари, засмукваща
33.00 лв.
Виж ››

Няма човек, който да не познава добре ухапване от комар. Ако трябва обаче да бъдем точни, е правилно да казваме, че комарите ни смучат. Смучат кръв от бозайниците, но няма случай на човек, чиято кръв да е изсмукана от комари, защото за целта са нужни 1 милион и 200 хиляди комара, които да смучат едновременно кръвта на човек.

Не бива да се пропуска и факта, че тези комарите имат по 47 зъба и винаги биват привлечени от хора, които скоро са хапнали банан. Имат и предпочитания към индивиди с нулева кръвна група, а носителите на кръвна група А могат да бъдат спокойни, те са най-пренебрегвани.Освен това кръв пият само женските, а мъжките комари са хранят с нектар и сокове.

Все пак те са насекомите, които причиняват смъртта на най-много хора по света, защото някои комари пренасят опасни болести. Почти 700 хиляди човека всяка година губят живота си заради ухапвания от комари.

Без съмнение, комарите са интересни гадинки и колкото повече знаем за тях, толкова по-рядко ще имаме оплаквания от техните набези.

Класификация на комара

Комарите са група от около 3500 вида малки насекоми, спадащи към род Diptera. В семейството на двукрилите насекоми си правят компания с мухите. В рамките на рода Diptera те съставляват семейство Culicidae. Наред с плодовата муха, листните въшки, колорадските бръмбари, пеперудите, пчелите, осите, стършелите, стоножките, паяците и хлебарките те са сред разпространените гадинки у нас.

Думата комар идва от испанското mosca и умалителната частица -ito, което буквално се превежда като малка муха.

Видовете комари са разделени на две подсемейства, които се състоят от 43 рода. Тези цифри търпят непрекъсната промяна, тъй като се отриват нови видове и това налага пренареждане на таксономията.

Двете основни подсемейства са Culicidae и Anophelinae. Разграничението им има голямо практическо значение, тъй като опасни заболявания като жълта треска и болест денга се предават от видовете Culicidae. Някои видове предават различни форми на филариаза. Други причиняват сериозни кожни раздразнения и големи пъпки.

За комарите от А до Я

Исторически данни за комарите

Най-старият известен комар с анатомия, подобна на съвременния вид е открит в Канадски кехлибар от епохата Креда отпреди 79 милиона години. Още по-стар вид с по-примитивни черти е открит в Бирмански кехлибар, който е на възраст около 100 милиона години.

Фосилите на комари показват много малка морфологична промяна в съвременните комари спрямо техните предци отпреди 46 милиона години. В откритите фосили са намерени и следи от кръв в корема им. Макар че няма открити фосили отпреди Креда, проучванията показват, че най-ранното разминаване на комарите между родовете Culicidae и Anophelinae се е случило преди 226 милиона години.

Как изглеждат комарите

Като представители на Diptera комарите имат една двойка крила, с ясно изразени люспи на повърхността. Крилата им са дълги и тесни. Краката на комарите също са дълги и тънки. Имат стройни и лъскави тела с дължина най-често от 3 до 6 милиметра, състоящи се от 3 сегмента- глава, гръден кош и коремче. Срещат се комари и до 16 милиметра, на цвят от тъмносиво до черно. Някои видове имат специфични шарки.

Главата им е специализирана за получаване на сензорна информация и за хранене. Има сложни съставни очи, ясно разграничени.

Краката им са шест, а когато са в покой са склонни да държат първата си двойка крака навън. Приличат на древното семейство мухи Chironomidae.

Коремчето им е удължено, има 10 сегмента. Гърдите имат ширината на корема. Ходилата им завършват с чифт нокти.

На главата си комарите имат антенки, съставени от 15 сегмента. Устният им апарат е от смукателно-пробивен тип. Женските комари имат дълго хоботче, завършващо с четинка, която може да пробива. Мъжките нямат такъв пробивен атрибут.

Тежат 2, 4 милиграма.

Ухапавне от комар

Комарите могат да летят до 4 часа непрекъснато, със скорост от 1 до 2 километра в час. За една нощ изминават до 12 километра. Мъжките трептят с крила между 400 и 600 пъти в секунда.

Разпространение на комарите

Смучещото насекомо може да се види навсякъде по света, с изключение на Антарктика. Начинът им на живот обаче е различен в различните райони на света. В топлите и влажни места, комарите са активни през цялата година. В умерените области изпадат в хибернация през зимата. Арктическите комари пък са активни само няколко седмици през лятото, когато се появят локвички с вода на повърхността на ледовете.

Някои видове комари се срещат в области, където нормално нямат местообитания. Това се случва заради пренасянето на яйцата на комара от хората съвсем случайно. Най-често това става с товарите на корабите.

Жизнен цикъл на комарите

Жизненият цикъл на комарите се състои от 4 етапа - яйца, ларви, каквида, наречена пупа, и възрастни. Всеки от етапите трае от 5 до 14 дни в зависимост от околната температура, но има и някои важни изключения. Някои от комарите, живеещи в региони, където водите замръзват или са безводни, прекарват част от годината в диапауза. Те забавят развитието си обикновено с месеци и продължават живота си, когато има достатъчно вода и подходяща температура за тях.

Яйцата на някои видове също остават невредими в диапауза, ако изсъхнат, и се излюпват по-късно, когато са покрити с вода.

Яйцата на комарите се слагат върху водната повърхност. Повечето женски снасят яйцата на брой от 100 до 200 в застояла вода. Някои женски избират това да стане на ръба на водата, а други ги прикрепят към водни растения. Езера, блата, временни локви са места, където се полагат яйцата най-често. Някои се размножоват в солена вода, други в сладки води.

От яйцата се излюпват подвижни ларви, които се хранят с водорасли и органичен материал. Ларвите имат добре развита глава, голям гръден кош без крака и сегментиран корем. Те растат, преминавайки 4 етапа, до момента, когато могат да се превърнат в пупа.

Какавидата има форма на запетайка. Тя плува активно и може да излиза на повърхността на водата, за да диша, подобно на ларвата. Пупата не се храни, докато зрее и когато процесът на метаморфоза завърши, възрастният комар изплува от зрялата каквида, докато плува по водната повърхност.

Кръвосмучещите комари, в зависимост от вида, пола и метеорологичните условия, имат потенциален живот на възрастни, вариращ от няколко седмици до няколко месеца. Някои видове могат да презимуват като възрастни в диапауза. Те са в състояние да се чифтосват в рамките на няколко дни след излизането от стадия на каквидата и превръщането във възрастни.

За комарите от А до Я

Мъжките преживяват най-често 5-7 дни, хранят се с нектар и сокове. Женските са кръвосмучещи. След пълноценно кръвно хранене, те почиват няколко дни, докато кръвта се усвоява и с нейна помощ се развиват яйца. Процесът в тропичните области трае 2-3 дни. След като ги снесе, женската започва търсене на нови жертви за снабдяване с кръв. Цикълът се повтаря до смъртта на женската.

С какво се хранят комарите

Както мъжките, така и женските комари се хранят с нектар, сокове от растения, листни въшки, но при много видове устите на женските са пригодени за пробиване на кожата на гостоприемници и изсмукване на кръв като ектопаразити.

При тези видове женската трябва да получи хранителни вещества от кръвта, за да може да произведе яйца. При някои от видовете кръвта се ползва, за да може женската да снася повече яйца.

Начините за намиране на храна на комарите става с помощта на химически, сензорни и топлинни сигнали. Храната им е източник на енергия под формата на захари, а кръвта доставя концентрирани хранителни вещества - липиди и протеини, които подпомагат създаването на яйца.

Най-активно комарите се хранят по здрач, като имат предпочитания както към типа гостоприемник. Тигровите комари обаче се хранят денем.

По време на хранене комарите отделят слюнка, която получава достъп до кръвообращението на гостоприемника. Затова комарите са приносители на много болести, най-опасна и разпространена от които е маларията.

Има и род комари, които никога не пият кръв, и те се използват като средство за борба с кръвосмучещите, най-вече причинителите на тежки заболявания-енцефалит, западно нилска треска.

Любопитни факти за комарите

Специфичното жужене на комара, което обикновено ни дразни, е звукът, който крилата на женската издават, и по този начин помагат на мъжкия да ги открие.

Ароматът на лавандула отблъсква комарите и е подходящ като превенция срещу ухапване от комари. Лавандуловото масло е подходящо за домашен репелент. Това и други етерични масла могат да се ползват за избавление от бълхи, въшки, молци.

Женските комари имат система от сензори, които могат да бъдат привлечени от парфюми, алкохол, млечна киселина, влага, топлина, въглероден двуокис.

Съществуват комари-канибали, които се хранят с ларвите на други комари, те не са от кръвопийците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest