Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Грижи при отглеждане на щраус

Грижи при отглеждане на щраус

Грижи при отглеждане на щраус

Отглеждането на щрауси не е толкова трудна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Грижата за щраусите у дома изисква стопанинът да бъде организиран, работлив и да спазва всички изисквания за правилното хранене и хигиена на тези птици.

Има няколко неща, които трябва да се имат предвид от собственика, който за първи път се занимава с развъждане на щрауси.

Трябва да знаете, че щраусите не се нуждаят от помещения с някаква специална структура или прекалена изолираност. Тази птица има шикозно оперение, което ѝ помага да не замръзва дори в студено време. Ще бъде достатъчно да покриете бетонния под със сено или слама. Важно е да се помисли за друго: щраусът е висока птица и следователно, за да се избегнат наранявания на главата, височината на тавана в помещението трябва да бъде с един метър по-висока от височината на щрауса (идеалната височина е около три метра).

Не забравяйте, че щраусите предпочитат да се заселват в семейства, което означава, че трябва да се отдели място за всеки мъжки и 2-3 женски. Достатъчно е теоретичното разделяне на свободното пространство с прегради.

Много е важно да се оборудва място, където щраусите ще могат да се разхождат. То трябва да бъде доста обширно, за предпочитане е поляна с цъфтящи култури. Мястото за разходка трябва да бъде заобиколено от мрежа, която да е достатъчно гъста, така че птиците да не приклещят главите си, с височина от около два метра, за да предпази щраусите от бягство.

Можем да предложим приблизителни параметри, които помагат да се поддържат щраусите в удобни за тях условия. За две щраусови семейства, състоящи се от осем индивида, достатъчна ще бъде площ от около 150 квадратни метра и колкото се може по-голяма поляна за разходки.

Щраусът обича зеле

Щраусът е птица, която не е особено придирчива към храната. За хармоничен растеж и развитие ще им бъде достатъчно хранене два пъти на ден, което трябва да включва както растителна храна, така и специални добавки. От зеленчуците щраусите предпочитат зеле, моркови и цвекло.

Единственото нещо, с което не трябва да ги храните, са картофите и магданозът, които са вредни за техния организъм. Щраусите не могат да се похвалят със зъби, така че цялата храна за тях трябва да бъде нарязана и изсипана в специални дървени хранилки.

При щраусите размножителният сезон зависи от климата, което означава, че се случва около март и продължава до средата на есента. Щраусите получават способността да се възпроизвеждат, когато достигнат възраст от две - три години. Мъжките през този период променят цвета на шията си с по-ярък и започват да съскат по всякакъв възможен начин.

Щрауси

Интересна особеност е, че мъжкият щраус мъти яйцата заедно с женската. Не забравяйте, че щраусите снасят яйца в пясък или пръст, затова е важно да създадете тези условия навреме. По правило семейство от три щрауса е способно да произвежда до шестдесет яйца годишно.

Щраусите могат сами да излюпват яйца си, но можете да ги вземете и да ги поставите в специален инкубатор, където пилетата се раждат след четиридесет и два дни. Важно е да наблюдавате щраусовите яйца, за да сте сигурни, че малкото е в състояние самостоятелно да разбие доста здравата яйчена черупка.

В случай че самата птица не може да се справи, определено трябва да ѝ помогнете, като разбиете яйцето със специален дървен чук.

Младите щрауси трябва да се държат отделно от възрастните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest