Стършел

Стършел
Снимка: Krzysztof Niewolny Pixabay

На планетата има всевъзможни буболечки - жилят, пълзят или летят. Те са може би най-разнообразните сред животинските видове.

Сред цялото това многообразие има един вид, който никой не иска да среща. Това е стършелът. Ужилването му е много болезнено. Понякога налага хоспитализация и дори предизвиква смърт от анафилактичния шок, който организмът получава.

Запознаването с навиците и същността на опасното насекомо е наложително, защото стършелите са сред нас, а опасността върви редом с тях.

Класификация и разпространение на стършела

Стършелът с латинско название Vespa е представител на семейство Vespidae - жилещи насекоми, които отъждествяваме със социалните оси. Съществуват 22 вида стършели по света, като 3 вида са нощните, наречени Provesta.

Повечето имат за своя родина тропическа Азия. Европейският тип, наречен Vespa crabo, е разпространен както на Стария континент, така и в Северна Америка и Източните части на Азия. Разселването на стършелите по Земята става със създаването на връзки между континентите.

Как изглежда стършелът?

Стършелът е голямо и здраво жилещо насекомо. Макар че прилича на осата, той е двойно по-голям от нея. Има масивна глава и и костеливо като орех тяло.

Vespa crabo представлява най-голямата оса, живееща в Европа. Дължината на тялото на работещия индивид е от 18 до 24 милиметра, а кралицата, наричана още матка, е доста по-голяма - 25-35 милиметра.

Мъжките и женските екземпляри са почти еднакви, разликата се забелязва само в броя на сегментите: антените - на мъжкия са 13, а на женската - 12. На корема са съответно 6 и 7. Мъжките са лишени от жило.

Стършелите имат 2 чифта крила и 6 крака. Малките прозрачни крила в спокойно състояние се сгъват на гърба.

Дълбокият разрез на червеникаво-оранжевите очи наподобява буквата С. Повърхността на тялото е гъсто покрита с косми.

От останалата част от видовете оси стършелите се различават и по разширената задна част. Разликите са очевидни в цветовите нюанси - гърбът и основата на корема на стършелите са кафяви, а на осата са черни.

Основните пропорции на тялото са сходни - имат тънка талия, силни челюсти и жило.

Жизнен цикъл на стършела

Една женска, наречена царица или матка, дава началото на цяло поколение от гигантските оси. През пролетта тя намира подходящо място, за да построи къща за новата колония стършели.

Женската сама прави първата пчелна пита, след което снася яйца в килийките. След няколко дни се появяват ларви, които имат нужда от животинска храна. Майката редовно ходи на лов за буболечки, пеперуди, гъсеници и други насекоми. Ларвите растат и линеят три пъти, преди да какавидират. След 2 седмици младите стършели намират пътя от пашкула навън. Така те изпълняват пълна метаморфоза, като другите близки до тях насекоми.

През юли вече има няколко работещи мъжки и женски, които са готови да се грижат за семейството. Те помагат в изграждането на пчелна пита, летят за намирането на протеини и се грижат за ларвите.

Царицата спира да излиза от гнездото и се фокусира само върху снасянето на яйца. За всичко друго се грижат работещите членове. Техният живот е много кратък. Те израстват в края на лятото, а през септември повечето от индивидите измират. Останалите живеят до първото застудяване.

Пикът е разрастване на семейството е в началото на есента. В последния цикъл женската матка полага яйца, от които ще се появят женски. Те могат да станат нова матка. Родените по-рано имат променени яйчници, функционирането им е потиснато от феромоните на царицата.

Младите мъжки и женски се роят и се чифтосват. Спермата, получена през есента, насекомите спестяват за основа на ново семейство. След чифтосването мъжките живеят около седмица. Старата царица губи способността си да се размножава и затова бива изгонена или убита.

Почти всички стършели през зимата умират. Остават само оплодените млади женски. В последните топли дни те се хранят активно и попълват енергийните си запаси.

Намаляването на дневната светлина сигнализира, че е време за прекъсване на жизнените процеси и преминаване в режим на сън. Тогава младите женски избират усамотени места, където могат да се скрият от студа и от враговете си - птиците и бозайниците. Женските се катерят под кората на дърветата и колкото по-дълбоко успеят да стигнат, толкова е по-вероятно да преживеят до пролетта.

Подходящите места за прекарване на зимата са хралупи в дърветата, в които има нападали листа, прорези на сгради или по тавани.

Женските се събуждат през май, когато средната температура на въздуха не пада под 10 градуса. Те живеят най-дълго, цяла година, и слагат началото на ново семейство стършели.

Стършел - описание
Снимка: Krzysztof Niewolny Pixabay

Хранене на стършела

Стършелите са всеядни насекоми. Те са умни хищници, но паралелно с това обичат растителната храна. Пият нектар, не подминават сока на зрелите плодове - праскови, круши, ябълки. Горските плодове също са им любими - ягодите, малините, къпините.

Хищните насекоми, с изключение на царицата, ядат други насекоми само в стадия ларва. Стършелите работници със завидно трудолюбие разнасят между гнездото и мястото за лов паяци и червеи. С мощните си челюсти те разрязват плячката и хранят с нея ларвите и царицата, която е възрастен екземпляр, за да може тя да се грижи за снасянето на яйцата. Те често атакуват пчелите от близки кошери.

Поради големия брой ларви, които стигат понякога до 500, стършелите работници нямат много време за сън. Те са активни по всяко време на деня. За да релаксират, замръзват за няколко минути. За множеството гладни ларви те унищожават по половин килограм градински вредители на ден.

Колониите на стършела

Мястото за гнездото на стършелите се подбира внимателно от царицата. То трябва да бъде усамотено, защитено от неблагоприятни атмосферни условия. В горите това е кухо дърво, но понякога убежището е близо до човешките обиталища, поради намаляване на горските площи.

Понякога женските избират къщичка за птици, която скоро изпълват с пчелни пити и това изисква търсене на ново място. Понякога насекомите просто окачват гнездото на клона на дърво, или ги скриват в пукнатината на скали, на тавана на къща или стопанска сграда.

Ако наблизо има изгнила дървесина, работещите индивиди водят до увреждане на здравите клони, защото със здравите си челюсти почистват кората, която използват за изграждане на гнездо. Смесват я със слюнка и я превръщат в строителен материал. Природните архитекти могат да създават истински шедьоври.

Материалът за гнездото прилича на картон или гофрирана хартия. Създаването на цялостната разширена конструкция се прави на нива, от горе до долу. Пчелните пити имат до 500 клетки, а отвън гнездото прилича на пашкул. Дебелината им е няколко сантиметра. Цветът на пашкула зависи от цвета на дървото и най-често се среща в кафяво.

Обикновено насекомите се събират в дома си за нощта. Колонията може да се състои от 300-400 индивида. Въпреки усилията за изграждането на гнездото, на следващата година насекомите не се заселват пак в него. Младата царица търси да изгради ново свое гнездо.

Ужилването на стършела

Насекомото има остро и болезнено ужилване, което се раздробява бързо и боли. Отровата му не е по-токсична от тази на осата и затова интоксикацията е сходна по симптоми на ужилването на сходното насекомо. На мястото се получава подуване и зачервяване. Ако стършелът успее да ужили няколко пъти, възниква възпаление. При повишена чувствителност настъпва анафилактичен шок. Тогава е нужна спешна хоспитализация за лечение на пострадалия.

Тежката алергична реакция се получава от хистамина. Той е химично вещество, което присъства в химическата формула на отровата. Стършелът го използва за защита. Особено опасни са ужилвания на устните, врата, около очите.

Още някои факти за стършела

При лошо и дъждовно време стършелите не могат да излетят от гнездото. Тогава ларвите дават капчици храна на работещите индивиди.

Стършелите могат да бъдат определени като полезни насекоми, тъй като ядат вредители по насажданията.

Когато стършел усети заплаха, неговите секретни жлези отделят феромон, който активира други стършели за атака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest