Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Дървеници - какво трябва да знаем

Дървеници - какво трябва да знаем

Дървеница

Дървениците са малки неприятни насекоми, които обичат да се крият по дупчици или пукнатини, и да си похапват човешка кръв. Макар че няма сведения да предават заболявания или да представляват сериозен медицински риск, ухапванията на тези паразити могат да оставят сърбящи или болезнени петна по кожата.

За нещастие единственият начин да установите, че имате дървеници у дома, е като ги видите с очите си. А веднъж нанесат ли се в дома ви, е изключително трудно да се отървете от тях.

Външен вид на дървениците

Дървениците са плоски, кръгли и червеникавокафяви, с дължина на тялото около 7 милиметра. Имат шест дълги крака и антени, както и дълъг, сегментиран хобот, който се изпъва напред, когато дървеницата ухапе източника си на храна (обикновено човек), за да пие кръв. Когато не се използва, хоботът се прибира под тялото и изпъва назад между краката. Видовете дървеници, които най-често тормозят хората, са обикновените дървеници Cimex lectularius и тропическите дървеници Cimex hemipterus.

За наше щастие, тези същества нямат крила и не могат да летят или скачат. Но тясната им телесна форма и способността им да живеят с месеци без храна, им позволяват да се прикачат към хора или животни и да се заселват из дупчици и пукнатини, за които дори не знаем. Дървениците лесно могат да се скрият в шевовете и гънките на багажа, чантите и дрехите. Те също могат да се приютят зад тапетите и вътре в спалното бельо, между пружините или в мебелите.

Една наскоро порасналата дървеница или такава, която не се е хранила от много дълго време, би изглеждала полупрозрачна. Дървениците придобиват типичния си кафяво-червен цвят само след като са се нахранили с кръв.

Дървениците могат да живеят до 6-12 месеца и да изкарат дълги периоди от време без храна.

Местообитание на дървениците

Дървениците живеят навсякъде - вкъщи, апартаменти, болници, общежития, офис сгради, училища, автобуси, влакове, киносалони, магазини - стига да има източник на храна наблизо.

Тъй като телата им са плоски, дървениците могат да намерят голямо разнообразие от места, в които да се скрият. Типичните скривалища включват хлабави подови настилки, разлепящи се тапети, вътрешни пружини, матраци и мека мебел. Едно често скривалище в хотелските стаи е зад таблата на леглото, които са закрепени към стената, а друго е зад корнизи точно над пода.

Дървениците също така могат да се крият зад електрическите табла. Обаче тези животинки избягват повърхности покрити с мазилка, камък и метал.

Хранене на дървениците

Дървениците обичат тъмни цветове

Дървениците се хранят с топлокръвни животни. Те имат източник на храна, около който живеят (например човек) и от който могат да се хранят, но биха се хранили и с други видове животни (например кучета или котки). Възрастните дървеници се хранят на всеки 3-4 дни и им отнема около 5-10 минути да се заситят.

Дървениците усещат въглеродния диоксид, отделян от топлокръвни животни, и реагират на топлина и влага, когато се приближат до потенциалния източник на храна. При хората те обикновено се хранят от открити повърхности като лицето, шията, ръцете и ръцете. Когато дървениците се хранят, те инжектират кожата със слюнката си (това предпазва кръвта от съсирване) и анестетик (това предпазва източника им на храна от усещане за ухапване и движение).

Обикновено дървениците, живеещи с хора, се хранят през нощта, докато човек спи, но е възможно това да стане и през деня - например в притъмнени театри или кина с тапицирани седалки, в които могат да се крият дървеници.

Поведение на дървениците

Обикновено дървениците са по-активни през нощта и се покриват през деня, главно защото инстинктите им ги карат да не бъдат забелязани, а през деня светлината е достатъчна за човек да ги забележи и с невъоръжено око.

Дървениците, които се хранят с човешка кръв, могат да изпълзят до 30 метра, но обикновено не си правят труда да пълзят на разстояние по-голямо от 2, 5 м от мястото, където хората спят, защото придвижването им е бавно и отнема много усилия.

Учени са провели лабораторни тестове с дървеници и открили, че дървениците търсят убежище най-вече в неща с червен или черен цвят, като същевременно избягват такива с нюанси на жълто и зелено.

Размножаване при дървениците

Размножаването при дървениците включва уникална форма на съвкупление, наречена „травматично осеменяване“, при която мъжкият пронизва и прониква в коремната стена на женската с външните си гениталии и инжектира сперматозоиди в раната.

През живота си женските могат да снесат повече от 200 яйца, които се излюпват и преминават през пет етапа, преди да достигнат до възрастната си форма.

Женските дървеници снасят около пет яйца дневно през целия си възрастен живот. Обикновено избират тъмно и защитено място, където да снасят и отглеждат малките си (матрачни шевове, пукнатини в пружини, пространства под дъски и т.н.). Яйцата се излюпват за около 4-12 дни влизайки в първия стадий на развитие, при който трябва да се нахранят с кръв преди да преминат към следващия стадий.

Размножаване при дървениците

Дървениците се развиват от яйце до възрастен индивид чрез процес, наречен "постепенна метаморфоза". Това означава, че след последният ларвен стадий ларвата става директно възрастен, без да преминава през стадий, в който не се храни. Дървениците преминават през пет стадия, всеки от които изисква хранене с кръв като на петият етап малкото се превръща във възрастен.

Петте стадия приключват за около месец при подходящи условия на температурата, влажността и наличието на източник на кръв. Както ларвите, така и възрастните, могат да изкарат големи периоди без да се хранят с кръв, но при тези условия малките не могат да преминат към следващия стадий, а възрастните не могат да снасят яйца - и за двете е нужна кръв.

Ухапвания от дървеници

Ухапванията от дървеници могат да изглеждат подобно на ухапвания от други насекоми като комари и бълхи. Хората също имат много различни реакции към ухапвания от дървеници. Някои хора имат слабо видима реакция на ухапването от насекоми - те изобщо не развиват обриви, неравности или гнойни пъпки.

Самите ухапвания обикновено не представляват риск за здравето, тъй като няма доказателства, че дървениците разпространяват каквито и да е опасни заболявания, но една алергичната реакция към ухапването може да изиска спешна медицинска помощ.

Ако все пак имате видими следи от едно такова ухапване, прекомерното чесане на сърбящите области може да увеличи вероятността от инфекция на кожата. Антисептични кремове или лосиони могат да се използват за предпазване от инфекция, а антихистамини могат да се използват за облекчаване на сърбежа.

Как да се отървем от дървениците

Контролът на заразен с дървеници дом е много труден и е най-добре да се остави на професионални компании за борба с вредители, които разполагат както с одобрените инсектициди, така и с необходимите инструменти за ефективно почистване на различните места, където се крият дървеници, досадни хлебарки, всякакви мравки и домашни паяци.

Представителят на компанията за борба с вредителите трябва да проучи мястото за живеене и да опише всички действия, които ще се извършат за прочистването му пред собственика на дома. Например, изхвърлянето или махането на мебели и предмети в помещенията, които ще се чистят, или необходимостта от изхвърляне на заразените постелки, матраци или мебели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest