miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Кои са гигантските паяци?

Кои са гигантските паяци?

Кои са гигантските паяци?

Едва ли някой ще се изненада от изявлението, че най-изобретателният творец е природата. Тя ни предлага такова изумително разнообразие от видове, че е трудно да опознаем и разберем всички.

Сред най-невероятните творения на гения природа е паякът. Това забележително създание е безгръбначно, просто устроено и в същото време върховен хищник. То притежава всичко, което можем да представим, за да го наречем непобедим враг за своите жертви.

Паякът, със своите осем крака, силни челюсти и зъби, отделящи отрова, ловува жертвите си или чрез добре познатата ни мрежа, която наричаме паяжина, или като ловко се хвърля върху нея. Независимо от начина, по който нападат, те са почти винаги безпогрешни.

Лошата слава на паяците идва най-вече заради тези, от тях, които са с доста големи размери. Паяците-гиганти всяват истински ужас у хората, страдащи от арахнофобия - страхът от паяци. Всъщност повечето от тях далече не са толкова опасни за хората, колкото отровните паяци, но размерите им създават психозата около тях.

Сред гигантите от вида членестоноги е Heteropoda maxima. От този вид има истински гиганти, достигащи 30 сантиметра в диаметър. Това го прави най-големият паяк в света. Този гигант е пещерен обитател и е открит през 2001 година в Лаос. Паякът не е опасен за хората. След ухапване от отровата му човек може да получи зачервен болезнен оток, главоболие, треска и повръщане. Храни се с насекоми и малки гризачи. Живее 2 години.

Съперник за титлата гигант сред паяците се явява и паякът птицеяд голиат. Той живее в Южна Америка. По-малък е като размери от Heteropoda maxima, но е по-тежък. Теглото му е 170 грама. Този паяк е от семейство тарантули. Храни се с дребни земноводни, насекоми и понякога с малки птици. Този паяк е отровен, но все пак не достатъчно опасен, че да убие човек. Плаши най-вече с размера си.

Гигантски паяци

Друг гигант е паякът от вида Златен тъкач. Тези едри паякообразни стават колкото човешка длан и са характерни с това, че плетат извънредно здрави мрежи. Тактиката им към жертвите е безпогрешна. Първо ги парализират с отровата си, после изплитат здрава мрежа и ги пакетират. След това просто си хапват от пакета.

Наред с хората, които страдат от арахнофобия, има и такива, които обичат паяци и ги отглеждат като домашни любимци. Тарантулата е най-често срещания вид, обитаващ домовете на хората като домашен питомец.

Всъщност названията питомец и любимец не прилягат толкова много на това безгръбначно, обитаващо северните и южните части на Америка, Африка, части от Азия и цяла Австралия, но без съмнение интересът към тях е голям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest