Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-грациозните диви животни

Най-грациозните диви животни

Най-грациозните диви животни

Природата е наистина велик творец и създател на невероятно красив животински свят. Днес сме решили да ви представим класация с най-грациозните диви животни.

Полярна лисица

Има гъста, мека и белоснежна козина. Обитава открита територия на тундрата, главно сред ниските хълмове и в подножието на планините. Тези невероятни същества живеят в дупки и малки пещери. Лисиците се хранят с растения и гръбначни животни със среден размер.

Розов делфин

Розов делфин

Другото име на тези грациозни животни е амазонски или речен делфин. Интересното в случая е това, че цвета на кожата им се променя с възрастта. След раждането им тя е сива, в юношеството - бледо синя, а при полово зрелите индивиди - с розово оттенък. Този нюанс на кожата им се съхранява до старостта. Живеят във водите на Амазония, включително нейните притоци в Перу, Колумбия и Боливия. Срещат се и в река Ориноко, чиято обща площ обхваща над 6 милиона км².

Рис

Испанският рис, известен е още с името Иберийски рис, като само до преди две столетия е населявал практически цялата територия на Испания и Португалия. След като грациозните животните започнаха масово да се хващат и препродават в чужбина, тяхната популация намалява значително. Особеност на това животно са големите очи и ярката окраска. Имат големи учи, на които се намират характерните за тази порода рис пухкави пискюлчета.

Снежен леопард

Другото име на това животно е ирбис. Смята се за най-тайнственото и загадъчно същество, което и до днес не е изцяло изучено. За много от народите в Азия снежния леопард се смятат за символ на власт и сила. Към 2017 година на планетата ни са останало 4 хиляди животни, като повече от 90% от тях обитават Алтайско-Саянския Екорегион (Русия). Учените са се опитвали изкуствено да възстановят популацията на тези прекрасни грациозни диви животни, но всички опити са завършили с неуспех. Днес снежните леопарди са включени в Червената книга и са защитени от закона.

Каракал

Каракал

Визуално това животни прилича малко на пума и дива котка. Окраската на козината им е от пясъчна до червеникавокафява. Коремът е светъл, а външната част на учите е тъмна. Често в природата се срещат рисове меланисти, тоест това е обратното на албинизъм и тези животни са с много тъмен до черен цвят на козината. Тези едри котки каракалите живеят в Северна Африка, по крайбрежието на Каспийско море, на Арабския полуостров и понякога се срещат в Узбекистан.

Природата не спира да ни изумява с невероятните си творения, а тези грациозни животни са само малка част от тях. Човекът и животните са тясно свързани от самото начало на живота на Земята. Някои от древни времена до наши дни са наши истински приятели и помощници, докато други карат човек да се възхищава на тяхната красота и неповторимост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest