Как да отглеждаме гълъби

Гълъб

Отглеждането на гълъби е изключително трудоемка и отговорна задача. Но ако обичате да сте сред тези красиви пернати животинки, то със сигурност ще ви хареса. Грижите за тях, храната и подслона често се различават в зависимост от породата гълъби, която отглеждате, но веднъж като намерите подходящите условия, новите ви любимци бързо ще се приспособят.

Повечето гълъби живеят около 15-20 години. Специалисти препоръчват, когато се закупуват гълъби, да не са повече от 30 наведнъж и новите животни да се поставят под карантина за около месец.

Подготвили сме ви няколко полезни съвета за отглеждането на гълъби, които със сигурност ще ви помогнат да се справите с предизвикателството:

1. Обърнете специално внимание на гълъбарника. Той задължително трябва да е просторен и винаги сух. Размерите му трябва да са съобразени с тези на породата гълъби и броя им, но като за начало се уверете, че при движението около гнездата, хранилките и поилките гълъбите не докосват с перата на краката си твърди предмети. Също така подовата настилка трябва да бъде винаги суха и да се чисти лесно, тъй като е неизбежно да не е постоянно покрита с мръсотия. Настилката не бива и да е гола, тъй като голият под води до изкривяване на пръстите на краката. Вместо това е поръсете с тънък слой трици, талаш, торф или едър пясък.

2. Гнездата за мътене трябва да са просторни, за да имат гълъбите достатъчно пространство да лежат с яйцата или да се движат, когато се сменят по време на мътенето. Препоръчва се гнездата да се правят с летви с височина 7-10 см, сковани в рамка 25-30 см. Уверете се, че запълвате гнездата с правилния тип материал - орехова шума, нарязани сухи стебла от люцерна, изсушен трискот или други подобни.

Отглеждането на гълъби е трудно

3. Храната за гълъби трябва да е разнообразна и да се дава 3-4 пъти на ден и то в такива количества, че хем да засища гълъбите, хем нищо да не остава в хранилките. Не е хубаво да ги прехранвате.

Изключително важно е при гълъбите да има в наличност пясък или ситни камъчета за по-доброто им храносмилане. Изборът на храна зависи до голяма степен от мястото, където се отглеждат гълъбите, и разбира се, от породата на гълъбите. В Европа е типично да се хранят с пшеница и отсевки в комбинация с ечемик, царевица, ръж, слънчоглед, просо, соя, грах и т.н.

Също така на пазара можете да намерите много специализирани храни за гълъби, които обикновено са под формата на гранули. Често гълъбите не искат да ги ядат, затова е препоръчително да ги смесите с естествени зърна или семена, докато не привикнат.

Бъдете внимателни с избора си, тъй като различните храни са създадени за различни породи гълъби. Независимо от вида храна в нея задължително трябва да има минерални добавки като минерали, мидени черупки, соли, камъни и въглища. Те са незаменима част от процеса на храносмилането и трябва да ги имате предвид при храненето на гълъбите.

А ако решите да си купите гълъби, разгледайте нашите обяви за гълъби - има различни породи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest