miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Симптомите на фелинозата (болест на котешкото одраскване)

Симптомите на фелинозата (болест на котешкото одраскване)

Симптоми на фелинозата
Ръкавица за разресване и събиране на косми-35%
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
6.50 лв.
Виж ››

Фелинозата е известна още като болест на котешкото одраскване. Името е съвсем красноречиво – тя се предава именно от одраскване от котки, като по-често от нея боледуват децата, хората с отслабена имунна система и възрастните.

Тя представлява инфекция, като причинителят е специфична бактерия. В много редки случаи фелиноза може да ни предаде и куче, като обикновено преносител са котешките бълхи. Най-често от това заболяване боледуват малките котета, като освен чрез одраскване, заразяването става и чрез ухапване, както и чрез слюнката на четириногото. Необходимо е да има кожен травматизъм по ухапания или одраскания – раничка или лезия по кожата.

Заради общия характер на симптомите на фелинозата заболяването първоначално може да остане незабелязано, а в по-късен етап да се обърка с вирус или грип. Как започва – първо, на мястото на ухапването или одраскването се получава изпъкнала кръгла лезия. С времето тя се пълни с гной, като раната се разкъсва и на мястото остава язвичка.

В случай че тези симптоми на фелиноза остават незабелязани, настъпва периодът със симптоми на грип – висока температура, отпадналост, главоболие, болка в ставите и мускулите. Скоро след това обаче лимфните възли се увеличават, а кожата край тях и около ухапването може да се оцвети в лилаво – това е индикатор, че в лимфните възли започва да се натрупва гной. През този процес големината им може да достигне до 10 сантиметра, като обикновено те се подуват единично, а не на групи.

Заради общия характер на симптомите на болестта котешко одраскване, най-важното за поставяне на диагноза са спомените на пациента – кога и дали е бил драскан или хапан от котка. Лечението обикновено се състои от антибиотик, който се избира с антибиограма, за да се увери лекарят, че бактериите не са резистентни към него. По принцип болестта не протича тежко – усложнения се развиват в много редки случаи.

Важно е да знаете, че резистентност към повторно разболяване се образува само за кратко. След това антителата изчезват от организма, което означава, че заболяването може да се повтори. Не бива да пренебрегвате и домашната си котка като потенциален причинител – те също могат да са носители на микроорганизмите, причиняващи фелиноза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest