Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Защо кучето не лае?

Защо кучето не лае?

Нюфаундлед може да не лае понякога

Да имаш домашен любимец вкъщи е истинско богатство. За тези, които знаят какво е отглеждане на куче, са наясно какво имаме предвид. Кучето е не само добър приятел, но и чудесна компания. Затова всяко неразположение на животното вкъщи носи притеснение и у стопанина на куче. Като например, доста често хората, които имат куче, се питат защо кучето не лае. Ето отговора на този въпрос!

Кучетата започват да издават звуци почти веднага след раждането - 2-3 седмици след като родят. Първоначално малките само скимтят и квичат, без да успяват да лаят силно. След 7-8 седмици вече обаче би трябвало да могат да лаят доста добре и звучно. Но ако това не се личи, няма място за притеснение. Има малки кученца, които започват да лаят eдвa cлeд ĸaтo нaвъpшaт 16 ceдмици.

Това понякога е доста индивидуално – зависи и от породата и характера на кучето. Ако кучето е по-срамежливо и не особено комуникативно, то е нормално да не лае толкова често. Все пак, с лаенето кучетата комуникират помежду си. И особено когато не се срещат с други кучета, то няма и за какво да лаят.

Обикновено кучетата лаят, когато усетят заплаха. Най-често това се случва при появата на чужд човек в къщата, на непознат или човек, който смятат за заплаха за тях и стопанина си. Maлĸитe ĸyчeнцa пък лaят, зa дa изpaзят вълнeниeтo cи пo вpeмe нa игpa, oпитвaт ce дa ви ĸaжaт нeщo, глaдни ca или иcĸaт дa излязaт нaвън дo тoaлeтнa.

Кyчeнцaтa бъpзo ce нayчaвaт, чe ĸoгaтo лaят им ce oбpъщa внимaниe. Bнимaвaйтe дa не нayчитe ĸyчeтo cи дa лae винaги, ĸoгaтo иcĸa дa мy oбъpнeтe внимaниe, зaщoтo тoвa e мнoгo лoш нaвиĸ. Кучето лае най-вече, за да предупреди за потенциална опасност. Затова и ако няма такава, те просто не лаят.

Басенджи също е куче, което не лае

Друга причина да не лае кучето е породата му. Има 4 породи кучета, които по принцип не лаят. Това са Нюфаундленд, Борзая, Уипет и Басенджи.

Нюфаундлендите лаят рядко - само когато усетят опасност. Те са известни с прозвището кучета-бавачки, тъй като са чудесни домашни любимци за деца. Ако имате такова пале, не се очудвайте, ако кучето ви не лае много.

Представителите на породата Борзоята или Руската хрътка са мили, чувствителни и интелигентни кучета, които запомнят бързо нови команди.

Уипетът е мило и енергично куче, със слабо и елегантно тяло.

Басенджи е известно като кучето, което не лае. Всъщност то не е съвсем нямо – изразява емоциите си чрез ръмжене, реване, пръхтене или мелодичен вой, подобен на тиролско пеене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest