Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Какво трябва да знаем за отглеждането на змия

Какво трябва да знаем за отглеждането на змия

Змия в терариум

Няма нищо странно, ако в главата ви започне да се върти мисълта да се сдобиете със змия - едни от най-атрактивните и екзотични домашни любимци. За чието отглеждане обаче е добре да сте малко по-добре информирани.

Змиите са студенокръвни домашни любимци, които нямат нищо общо с отглеждането на котка, кучета или пък зайци. Те се отглеждат в терариум, който изисква спазването на определени температурни условия (както температура на въздуха, така и следене на влагата в него), специално осветление и т.н.

Екзотичните животинки си имат свой празник - на 16 юли се отбелязва световния ден на змията. На този ден всички собственици на тези влечуги си припомнят добри качествата и предимствата от отглеждането на змия у дома. Съществуват повече от 3000 вида змии, които се срещат почти по целия свят. В България броят им е ограничен до 18, от които 6 са отровни, така че ще трябва да се запознаете с доста информация преди да решите коя ще бъде вашия нов домашен любимец.

Почти всички видове змии се хранят с мишки или плъхове и поднасянето на храната им може да ви затрудни (ако например изпитвате погнуса от мишки или пък обратното - ще ви е мъчно да ги предлагате за храна на новия си домашен любимец).

Но това общо взето е единствената трудност по отглеждането на змии - те са животинки, които няма нужда да разхождате, няма да драскат по мебелите ви и могат спокойно да издържат в продължение на дни, без да се налага да полагате каквито и да е грижи за тях. Т.е. няма да ви безпокоят по никакъв начин.

Какво обаче трябва да знаете за отглеждането на змия у дома? Запознайте се добре с видовете домашни змии, които се предлагат в специализираните магазини за влечуги.

Какво трябва да знаем за отглеждането на змия
Снимка: BoredPanda

Препоръчително е да се насочите към царевичен смок или кралска змия и да избягвате опасни видове като мрежест питон или анаконда. Повечето специалисти ще ви препоръчат от време на време да изваждате змията с цел тя да опознае собственика си и да запази своите миролюбиви намерения.

Храната, която предлагате на новия си домашен любимец, ще е замразена, което донякъде би трябвало да притъпи усещането ви за погнуса, ако имате такова. И не си мислете, че змиите ядат растения - те не са гущери! Така че трябва да съобразите тази особеност при грижите за змия.

Терариумът, с който е необходимо да се снабдите, както и оборудването му, трябва да е съобразено спрямо конкретният вид змия, която искате да отглеждате. Нашия съвет е да не го претрупвате с декорация, защото това би затруднило почистването му.

Не на последно място трябва да вземете предвид и продължителността на живота на змиите, която за някои видове е направо завидна. Има змии, които живеят по над 40 години, поради което е добре да проучите каква е продължителността на живот на конкретния вид змия, която искате да отглеждате като домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest