Могат ли кучетата да усетят болестните изменения у човек?

Кучета

Представете си, че вместо да давате уринна или кръвна проба, когато искате да се диагностицирате, използвате кучето си. Възможно е бъркаме, когато смятаме, че кучето няма нищо общо с човека в бяла престилка.

По-широкият спектър на сетивата на четириногите – зрение, обоняние, слух, спомага на човечеството по най-разностранни въпроси – усет за сложена бомба или наличие на наркотици например. Някои хора смятат, че тези животни притежават и т.нар. шесто чувство за свръхестествени явления.

Знаем, че кучетата се отзовават първи в случаи на предстоящо неблагоприятно явление – земетресение, цунами, ураган, пожар. Интересно е, че усещат и вътрешни злонамерени гости – тези в нашите тела, и по-специално рака.

Редица проучвания потвърждават тази способност на косматите ни другари да улавят летливите органични съставки във въздуха. Те са микроскопични химикали, съществуващи в газообразно и течно състояние, и се отделят от биологични субстанции и от някои материали, направени от човек.

И ние ги усещаме, когато са с висока концентрация – например миризмата на боя, обаче животинката намирисва дори най-малката им наличност. Разбира се, някои индивиди са по-добри от други в тази способност.

Първото проучване по въпроса през 2004 година в Англия дало началото на специализирани тренировки за кучета, които да могат да надушват рак в проби урина.

В днешни дни животните са обучени да надушват рак на кожата, простатата, белия дроб, гърдата и дебелото черво, процентите на успеваемост на които скачат с всеки ден. През 2011 година в Япония опита с кучета, надушващи рак на дебелото черво, дал рекордна успеваемост от 98 процента. Учените се надяват на автоматизиране на процеса и вкарването му в медицинската практика.

Освен да надушват рак, кучетата са най-добри помощници за незрящите, глухите и физически ограничените пациенти. Те са незаменими за тези състояния, при които да оцелееш през деня е цяло предизвикателство. Днешните космати другари съпътстват неотлъчно диабетно-болните и хората, страдащи от неврологични заболявания, свързани с неконтролируеми гърчове.

Кучета

Пациентите с пост-травматичен стрес и други подобни състояния притежават четириноги, способни да разчитат езика на тялото на стопанина си, когато изпитва паническа атака.

В този момент кучето се включва с емоционална подкрепа и напомня на собственика си да взема лекарствата си навреме. Някои животинки не само осигуряват адекватна зрителна и слухова преценка за пациенти с аутизъм, но и алармират, когато инициират нелогични действия като самонараняване.

Кучетата дават сигнал на стопаните си при някои болестни състояния като тип 1 диабет. Повишените или понижените нива на кръвна захар резултират в отделянето на специфични летливи субстанции през порите на засегнатия индивид, които кучето надушва.

То алармира на собственика си за промяната, като започва да скимти или ближе ръцете му. В много случаи животинките усещат високо кръвно налягане или предстоящ инфаркт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати