Суров, приготвен на пара, печен, с ориз или зaпържен, карфиолът прави огромен фурор в света на храните в момента. В зависимост от това как го приготвяте, карфиолът може да има от хрупкава до кремообразна текстура. Той има мек вкус, който допълва голямо разнообразие от подправки и сосове.
Ако харесвате тази нова здравословна хранителна тенденция и искате да споделите с любимото си куче, навярно се чудите дали това е добра идея и може ли да се храни куче с карфиол?
Могат ли кучетата да ядат карфиол?
Да. Карфиолът е здравословен за ядене от вашето куче и е добър източник на фибри, витамини К, витамин С, калций, калий и фолат. Тези витамини поддържат здравето на зрението, кръвта, черния дроб, мускулите, имунната система и др. Фибрите са полезни за здравето на дебелото черво на вашето куче, проблемите с теглото и проблемите с червата.
Вашето куче обаче не трябва да яде голямо количество от този зеленчук, защото това може да доведе до газове и други проблеми с храносмилането. В зависимост от размера на вашето куче, разумната порция ще варира от няколко супени лъжици до пълна чаша.
Идеи за сервиране на карфиол на куче
Кучетата могат да ядат карфиол:
- Приготвен като съставка в домашно приготвено ястие, което е балансирано с добър източник на протеини.
- Пасиран и сервиран като лакомство.
- Нарязан на ситно и поръсен върху кучешката храна.
Рецепти с карфиол за кучета
Споделете този здравословен и многофункционален зеленчук с вашето куче с тези вкусни рецепти от главния готвач на шеф Кики Кейн. Отделете по една порция за вас и за кучето ви!
Гювеч от сладки картофи и карфиол за кучета
Тази питателна рецепта е подходяща за комбиниране с храна за кучета, за пълнеж за празнична Конг играчка или за замразяване на кубчета за вкусно лакомство по всяко време. Сладкият картоф е пълен с витамин А (бета-каротин), витамин С и витамин В6 и е здравословен източник на диетични фибри и бета-каротин. Морковите и ябълките са здравословни лакомства за кучета сами по себе си и добавят естествена сладост към тази рецепта. Фасулът е чудесен източник на протеин както за кучета, така и за хора, както и на витамини от група В, фибри, желязо, фолат, калий, магнезий и фитонутриенти.
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 20 минути
Общо време: 30 минути
Порции: 4 чаши
Съставки
- 1/2 чаша настърган неподсладен кокос
- 2 сладки картофа
- 2 големи моркова
- 1 чаша нарязан карфиол, около 1/2 глава (пресен или замразен)
- 1 ябълка
- 1 консерва отцеден и изплакнат фасул с ниско съдържание на натрий (или приготвени от сухи, за да се избегне излишък на натрий)
- 2 супени лъжици кокосово масло
- по избор: 1 ч. л. куркума и1/2 ч. л. джинджифил
Приготвяне
- Загрейте фурната до 180 градуса
- Разстелете кокосовите стърготини върху покрита с пергамент тава и печете до печено кафяво, около 5-10 минути.
- Измийте, обелете и нарежете на едро сладките картофи, моркова, карфиола и ябълката.
- Сварете зеленчуците на пара, докато омекнат и след това ги оставете да изстинат достатъчно.
- Изплакнете фасула за 2 минути и го отцедете, за да премахнете възможно най-много сол. (Приготвените сушени зърна са по-здравословна алтернатива.)
- Поставете боба и зеленчуците в кухненски робот и разбийте, за да ги смесите.
- Поръсете кокосовото масло и добавете подправките и варивата, докато се смесят.
- Поставете смляната маса в красива чиния за сервиране и поръсете с препечен кокос за гарнитура.
Пюрирани зеленчуци с пилешка кайма за кучета и хора
Сгответе малко зеленчуци и ги залейте с този прост и вкусен сос и се насладете на храна, която можете да споделите с вашето куче!
Съставки
Изберете разнообразие от зеленчуци, които харесвате вие и вашето куче. Предложения:
- Карфиол
- Тиква
- Тиквички
- Сладки картофи
- моркови
- Броколи
- Зелен боб
Приготвяне
- Накълцайте зеленчуците.
- Гответе до омекване на пара или чрез печене.
- Пасирайте с помощта на вилица, преса за картофи или блендер.
Пилешка кайма за кучета
Съставки
- 1 килограм смляно пилешко, пуешко или говеждо месо без мазнина
- 2 супени лъжици царевично нишесте или брашно от тапиока
- 2 чаши бульон с ниско съдържание на натрий
Приготвяне
- Загрейте бульона си в тенджера, за да заври.
- В тиган запържете каймата, като я натрошавате в движение.
- Когато се свари, отцедете мазнината.
- Поръсете царевичното нишесте върху каймата и разбъркайте добре, за да се покрие.
- Изсипете бульона върху каймата и оставете на ниска температура до желаната гъстота.
- Сервирайте топло.
Вижте още: