Откриха кое се е появило първо: Кокошката или яйцето?

Кокошка

От векове хората се чудят кое се е появило първо - кокошката или яйцето, но вече учените имат отговор на този въпрос. Според последни проучвания първото, което се е появило, не е яйцето, както се смяташе доскоро, а кокошката. Това може би ще сложи край на всички спорове по въпроса.

Според специалисти, които са изучавали години наред проблема за това кой пръв се е появил, яйцето няма как да се появи, ако не съществува кокошката. В яйчниците на кокошката се произвежда специален белтък, който носи научното наименование Ovocleidin-17. След като изследвали с помощта на компютър процеса на формиране на черупката на яйцето, специалистите са установили, че именно този специален белтък играе ключова роля в този процес.

Черупката на кокошето яйце се състои на 90 процента от калциев карбонат, а освен това съдържа много микроелементи - мед, желязо, фосфор, сяра, цинк и други. Всички тези елементи кокошката получава от храната, която консумира. Но специалният белтък Ovocleidin-17 може да бъде създаден само и единствено от самата кокошка. Това означава, че за да се появи яйцето, е необходимо да съществува кокошката, която да изработи този специфичен белтък.

Яйце

Въпросът с яйцето и кокошката е известен като философска дилема и логичен парадокс през вековете, и е присъствал в научните трудове на древните гърци. Аристотел например е смятал, че нито кокошката се е появила първо, нито яйцето. Според него те са се появили едновременно, тъй като той е твърдял, че според природните закони няма как яйцето да се появи без кокошка, а тя няма как да се появи, без да се излюпи от яйце.

Според досегашните проучвания се смяташе, че яйцето като начин на размножаване се е появило много по-рано от кокошките. Според досегашните научни твърдения птиците се явяват потомци на динозаврите, които са се размножавали с яйца много преди появата на кокошките. Така в някакъв момент се е появило яйце, от което се е излюпила първата птица - така са обяснявали доскоро учените решението на вековния въпрос.

Кокошки

С новите възгледи по въпроса би трябвало да се сложи край на философската и научна дилема, но най-вероятно проучванията ще продължат, за да бъде доказано категорично по какъв начин се е появила първата кокошка и как за появата ѝ не е било необходимо яйце, снесено от друга кокошка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати