Откриха най-старата хлебарка в света! Прилича на пришълец

Откриха най-старата хлебарка в света! Прилича на пришълец
Снимка: Slovak Academy of Sciences
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Най-старата хлебарка в света бе открита във виетнамска пещера. Тя е прозрачна и прилича на извънземно.

Откритието е дело на словашки зоолози. Хлебарката, която са открили, е прозрачна и с огромна глава и много дълги крака. Петър Върсански, ученият, който се е заел с описването на новия вид, смята, че животинката много прилича на герой от Междузвездни войни.

Новият биологичен вид се храни с бактерии и фунги (вид микроорганизъм). Това я прави крайно различна от другите видове пещерни хлебарки, които се хранят с тор от прилепите. Хлебарката се придвижва, като се прикрепя върху прилепите, които обитават пещерата. Това обяснява интересната ѝ морфология.

Хлебарката е изключително малка. Тя е дълга е само 3 мм, очите ѝ са малки и е предимно прозрачна. Крилата ѝ са извити и в миналото са служели за летене. Днес са закърнели и не служат за нищо.

Една от най-интересната особеност на хлебарката е главата ѝ, която прилича на каска. Освен това насекомото е оборудвано с голяма кука и нещо като щипка. Именно те му служат да се прикрепя към прилепите.

Анализите показват, че животинката е развила странния си външен вид и начин на живот преди по-малко от 2 милиона години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати