Белите мечки намаляват застрашително

21.05.2016
Полярни мечки

Съществува реалната опасност броят на полярните мечки да намалее с около 2/3 през следващите 50 години, ако не се предприемат полезни мерки за защита на животните.

Това съобщи руският министър на природните ресурси и екологията Сергей Донской през РИА Новости.

Популацията на белите мечки спада с всяка изминала година, което я прави силно застрашена от изчезване през следващите години. В оптимистичните прогнози обаче се казва, че числеността на животните може да скочи с 30%, ако бъдат взети мерки за опазването им.

Полярната мечка е единственият сухоземен бозайник, който може да се види по плаващите ледове на Северния ледовид океан.

Две са най-големите заплахи за хищника. От една страна, хората ги преследват и избиват, а от друга – климатът в Артика се изменя застрашително, което влияе на числеността им.

Експертни оценки показват, че към днешна дата броят на полярните мечки варира между 20 000 – 25 000.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати